Huom! Oamkin blogi poistuu käytöstä
Osana verkkoympäristön uudistustyötä blogisivusto poistuu käytöstä 30.6.2024. Blogien kirjoittajat vastaavat omien tekstien talteenottamisesta ja arkistoimisesta. Ajankohtaisten blogien julkaisemista kannattaa tarjota Oamk Journalille. Blogi on saatavilla lukutilassa sisäverkosta 31.12.2024 saakka.

Ammattiharjoittelu ja opinnäytetyö kehittivät ohjelmointitaitoja

Ennen ammattiharjoittelua en ollut kuullutkaan Laravel-sovelluskehyksestä. Harjoittelumatkani aikana taitoni kehittyivät ja sain arvokasta kokemusta.

Jännitys, saanko mistään sopivaa harjoittelupaikkaa

Viime syksynä sain jännittää paljon, mistä löytäisin sopivan harjoittelupaikan. Omat taidot ohjelmoinnista oli tullut pelkästään koulussa opiskeluiden kautta. Monessa harjoittelupaikassa kaivattiin ohjelmointikieliä, joita en ollut itse käyttänyt aikaisemmin. Päätin kuitenkin ottaa itseäni niskasta kiinni ja hakea myös niihin harjoittelupaikkoihin, joissa käytetään itselleni vähemmän tuttuja ohjelmointikieliä. Sain harjoittelupaikan, jossa käytettiin Vue.js- ja Laravel-sovelluskehyksiä. Harjoittelusta selvinneenä voin todeta, että kyllä kannatti.

Pääsin Seinäjoella sijaitsevaan kiertotalouteen erikoistuneeseen yritykseen ammattiharjoitteluun. Harjoittelussa pääsin työskentelemään Vue.js- ja Laravel-ohjelmointikielillä. Uusina kielinä Vue.js ja Laravel aiheuttivat pientä jännitystä, mutta onnekseni harjoittelupaikan ohjaaja osasi auttaa ohjelmointikielien käytössä.

Laravel on PHP-ohjelmointikieleen perustuva web-sovelluskehys [1]. Sovelluskehys tarjoaa Model-View-Controller-arkkitehtuurilla rakenteen ja lähtökohdan sovelluksen luomiselle.

Harjoittelun ohjaaja on mahtava, hänen avullansa uusista kielistä selvisi ja homma lähti luistamaan vauhdilla. Harjoittelun aikana pääsin jännityksestä ohi, ja lopulta pystyin jo ohjelmoimaan koodia paljon omatoimisemmin.

Ammattiharjoittelusta opinnäytetyöhön

Harjoittelun jälkeen pääsin tekemään opinnäytetyötä toimeksiantona samaan yritykseen. Tehtäväni oli suunnitella ja rakentaa verkkosovellus, jolla voi seurata yrityksen tilastoja. Vaikka kokonaisuus oli suuri, työ lähti hienosti etenemään ohjaajan tuella.

Työ alkoi suunnittelulla. Tein Figma-palvelussa verkkosuunnittelun periaatteita mielessä pitäen muutaman rautalankamallin, joita voisi lähteä jatkamaan. Pohjista valikoitui yksi, mitä aloin kehittämään.  Valittu pohja näkyy kuvassa 1.

 

Sovellus

Kuva 1. Ruutukaappaus opinnäytetyön aikana kehitetyn sovelluksen suunnitelmasta

Suunnitelman avulla sovelluksen käyttöliittymän rakentaminen oli helppoa. Pystyin käyttämään käyttöliittymän ohjelmoinnissa koulusta saamiani oppeja. Sovelluksen käyttöliittymä oli nopeasti valmis ja pääsin palvelinpuolen kimppuun.

Palvelinpuolen ohjelmoinnista kokemusta oli kertynyt vain ammattiharjoittelun verran. Onneksi ohjaaja oli tukena aina, jos en saanut ratkaistua jotain ongelmakohtaa. Ohjaajan kanssa pidettyjen tapaamisten ja palautteen kautta omat taidot kehittyivät nopeasti. Lopulta palvelinpuoli oli myös valmis ja lopputuloksena oli toimiva sovellus, jolla pystyy selaamaan tilastoja ja lataamaan niitä Excel-taulukkoon omalle tietokoneelle.

Harjoittelun ja opinnäytetyön kautta työelämään

Ennen ammattiharjoittelun alkua oleva jännitys omia taitoja kohtaan on muuttunut oppien kautta vähitellen varmuudeksi. Sain ammattiharjoittelusta paljon positiivista palautetta ja sain opinnäytetyössä tehdyn sovelluksen toimimaan.

 

Tekstin kirjoitti:
Valtteri Pitkänen 
Tietojenkäsittelyn opiskelija Oulun Ammattikorkeakoulussa

 

Lähteet

[1] Laravel. 2024. The PHP Framework for Web Artisans. Hakupäivä 21.5.2024. https://laravel.com/

Teksti perustuu opinnäytetyöhön:
Pitkänen, Valtteri. 2024. Verkkosovelluksen kehitys tilastojen seurantaan Laravel- ja Vue.js-sovelluskehyksillä. Oulun ammattikorkeakoulu. Tietojenkäsittelyn tutkinto-ohjelma.

You may also like...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *