Veikkauskisa kollegoille

Jalkapallo, veikkaus, työyhteisö ja kirjoittajan historia. Mikä on lopputulos kun edellä luetellut asiat nivotaan yhteen? Veikkauskisa. Sellaisen järjestin kesällä naisten EM-turnaukseen, johon myös Helmarit, Suomen maajoukkue, osallistui.

Taustat ja motivaatio kisan järjestämiseen

Olen järjestänyt kollegoille veikkauskisan kaksi kertaa aiemminkin vuosina 2018 ja 2021. Silloin tukeuduin Googlen-työkaluihin. Nyt halusin tehdä kisan pyörittämiseen oman sovelluksen helpottaakseni tuloksien ja tulostaulun ylläpitoa. Oman sovelluksen koodaaminen toi lisäksi mukavaa vaihtelua opettajan normityöhön.

Uskon veikkauskisojen järjestämisen tulevan minulle jollain tavalla veren perintönä. Äitini toimi kioskiyrittäjänä ja veikkausasiamiehenä lähes 30 vuoden ajan 1970-luvulta aina 2000-luvun alkuun saakka. Olen nähnyt veikkauksen historian monet vaiheet 1970-luvun paperisista kupongeista 1990-luvulla julkaistuun, Oy Veikkaus Ab:n ensimmäiseen internet-palveluun saakka. Jalkapalloa on myös tullut pelattua, mutta nykyään seuraan sitä katsomon puolelta. Jalkapallon arvoturnaukset ovat olleet lajin intohimoisena fanittajana ykkösluokan viihdettä. Itse en ollut paikan päällä viime kesän turnauksessa, mutta kollega liiketalouden osastolta piipahti siellä aistimassa tunnelmaa.

Milton-Keynes

Suomi-huumaa Milton Keynesissä. Kuva. Sanna Rönkkö

Kisaan tarvitaan yhteisö

Veikkauskisaan olen kutsunut kollegoita tietojenkäsittelyn ja liiketalouden osastoilta. Näiden osastojen koulutusohjelmilla on pitkä yhteinen historia Raksilan kampuksella eli Tepalla, joka aiemmin myös Kahana tunnettiin (Kaupan ja hallinnon yksikkö). Veikkauskisoihin on osallistunut jokaisella kerralla 10 – 20 henkilöä.

Jalkapallon arvoturnaukset ajoittuvat kesään ja otteluiden seuraaminen tarjoaa veikkauskisan muodossa samanhenkisille kollegoille yhteisön, jossa ei työasioista jutella. Ensimmäisellä kerralla kesällä 2018 järjestin samanaikaisesti kaksikin kisaa, koska toinen kisa käytiin WhatsApp-ryhmässä. Puhelin piippasi silloin tiuhaan varsinkin otteluiden aikana. Lopulta se oli laitettava äänettömälle, jotta varsinaiseen asiaan eli otteluihin pystyi keskittymään paremmin.

Kisan järjestäminen

Kesän 2022 kisaan osallistui 10 henkilöä. Kehitin Reactilla sovelluksen, joka sisälsi rekisteröitymisen, kirjautumisen, etusivun sekä erilaisia veikkauksia (alkulohkon kaikkien pelien 1X2-veikkaus, Suomen pelien maalilukujen veikkaus, Suomen sijoitus alkulohkossa, Suomen menestys turnauksessa, playoff-veikkaus päättyen mestarin veikkaukseen). Sovellus sisälsi myös tulostaulun ja chatin.

Aloitin koodauksen ennen vapaajaksoa, mutta varsinaisen työn tein vapaajakson kahden ensimmäisen viikon aikana. Sen jälkeen julkaisin sovelluksen Netlify-palvelussa ja kerroin sovelluksen osoitteen kollegoille, jotka olivat aiemmin ilmoittaneet osallistuvansa kisaan.

Sovelluksen etusivu

Sovelluksen etusivu kirjautumisen jälkeen

Turnaus kesti vajaan kuukauden ja sen aikana veikkauskisassa esiinnyttiin suurin osan ajasta nimimerkillä, joka näkyi tulostaulussa ja chatissa. Henkilö nimimerkin takaa tuli näkyviin tulostauluun siinä vaiheessa kun kyseisen henkilön mestariksi veikkaama joukkue ei selvinnyt jatkoon. Mestareiksi veikattuja joukkueita olivat Italia, Hollanti, Ruotsi, Espanja, Ranska ja Englanti. Liiketalouden osaston naiset veivät nimiinsä kaksi ensimmäistä sijaa. Kisan voitti ylivoimaisesti Teija Harju, joka osallistui kisaan nimimerkillä Hillahullu. Toisesta sijasta käytiin kova kamppailu ja sen vei nimiinsä Sanna Rönkkö, nimimerkki paminkello.

Sovelluksen tulostaulu

Tulostaulun kärkinimet kisan päättymisen jälkeen

Seuraava veikkauskisa?

Nyt veikkauskisojen järjestämiseen tulee omalta osaltani tauko. Seuraava jalkapallon arvoturnaus järjestetään kuluvan vuoden marras-joulukuussa, kun Qatarissa pelataan miesten MM-turnaus. Kisojen seuraaminen jää tällä kertaa vähemmälle huomiolle, koska toinen työperiodi on silloin täydessä vauhdissa. Iltatunnit lienevät usein samaan aikaan otteluiden kanssa. Aikaa on rajallisesti ja asiat on laitettava tärkeysjärjestykseen. Työ ja omat liikuntaharrastukset menevät edelle.

Jos haluat lukea lisää sovelluksen kehittämisestä ja sen jatkuvaan käyttöönottoon perustuvasta julkaisusta, käy lukemassa seuraavasta osoitteesta löytyvä artikkeli Oamk Journalista.

Ohjelmiston jatkuvaa käyttöönottoa pilotoitiin veikkauskisasovelluksella

Saatat pitää myös näistä...

1 Response

  1. Minna sanoo:

    Kiva blogi 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *