Monimuoto opiskelumuotona, kokemuksia RAD18SM-ryhmältä

Syksyllä 2018 aloittaneiden röntgenhoitajaopiskelijoiden opinnot ovat toteutuneet monimuoto-opintoina. Nyt on menossa toinen opiskeluvuosi ja opiskelijoilla on kertynyt kokemuksia, joita kokosimme tähän kirjoitukseen. Syksyllä 2020 aloittava opiskelijaryhmä on myös monimuotoryhmä. Toivottavasti alla olevista ajatuksista on apua niille hakijoille, jotka miettivät, millaista opiskelu on. Opiskellessa ei muutu luurangoksi kuten kuvan opiskelijalle on käynyt, mutta läpinäkemisen taito auttaisi monesti tulevassa työssä.

Monimuoto-opiskelu vaatii hyvää suunnittelua niin opiskelijalta kuin opettajalta sekä muilta, jotka osallistuvat koulutuksen suunnitteluun ja toteutukseen. Ryhmäytymisen onnistumiseen kannattaa panostaa, koska se kantaa pitkälle ja opiskelijat tarvitsevat sitä. Ryhmäytymisellä voidaan edesauttaa opiskelijoiden yhteenkuuluvuutta sekä madalletaan kynnystä kysyä kaverilta, koska kaikki opiskelijat ovat ns. samassa tilanteessa. Tärkeää on myös luoda ajatus siitä, ettei ole mitään hätää ja yhdessä selvitään, varsinkin alkukaaoksen aikaan, kun kaikki on uutta, niin itse opiskelu ja opiskelutoverit.

Monimuoto-opiskelu vaatii paljon oma-aloitteisuutta ja sinnikkyyttä. Lähiviikkojen lukujärjestys on valmiiksi tehty, mutta etäviikkojen aikataulu täytyy suunnitella itse. Lähiviikoilla koulua on miltei joka päivä aamusta iltapäivään, päivät ovat täynnä opittavaa. Tämä voi tuntua aika ajoittain raskaalta. Oppimista helpottaa, kun suunnittelee etäviikot tarkasti, mitä milloinkin opiskelee ja kuinka kauan. Itsellä on siis vapaus päättää, miten opiskelun aikatauluttaa. Tässä on hyvänä puolena se, kun itse saa aikatauluttaa omat opinnot, voi myös paneutua enemmän niihin asioihin, jotka vaativat itseltä enemmän, kun taas asioiden kanssa, jotka ovat itselle ns. helppoja voi käyttää vähemmän aikaa. Täytyy kuitenkin muistaa että, työtä ei ole yhtään sen vähempää, vaikka ei koululla läsnä tarvitsekaan olla.

Yhtenä näkökulmana voidaan ajatella erilaisia oppijoita ja oppimistyylejä. Esimerkiksi kaikki eivät ole aamuihmisiä, joten tällöin voi suosiolla nukkua pidempään ja aloittaa opiskelu virkeänä vähän myöhemmin. Opiskelupäivän välissä, kun tuntuu ettei keskittymiskykyä enää millään riitä, pystyy lähteä käymään harrastuksissa kuten lenkillä, ja palaamaan opiskelujen pariin paremmalla keskittymiskyvyllä. Ryhmässämme on paljon erilaisia oppijoita, ja jokainen on hiljalleen löytänyt itselleen sopivimman tyylin opiskella. Jokainen opiskelee omalla tyylillään.

Ryhmäytymisen tärkeyttä ei voisi liikaa korostaa monimuoto-opiskelussa. Välillä tulee opiskellessa tilanteita, että nyt ei tajua yhtään tätä asiaa mitä opiskelee! Onneksi opiskelukaverille ja opettajille voi aina laittaa viestiä ja yleensä ongelmaan saadaan vastaus. Jos opiskelu yksin kotona tuntuu tylsältä tai haasteelliselta, niin aina voi mennä koululle opiskelemaan. Meidän ryhmällämme on ollut esimerkiksi tapana sopia ”tenttipiiri” ennen jokaista tenttiä. Kokoonnumme koululle kertaamaan yhdessä tenttiä varten. Tästä tenttipiiristä on ollut suuri apu oppimisessa. Toisten apu ja tuki on ollut ryhmässämme korvaamatonta. Moni mietti monimuoto-opiskelusta sitä, että saanko koulussa ystäviä, kun siellä ei vietetä niin paljon aikaa. Tätä on ihan turha pohtia, voisi sanoa, että monimuoto-opiskelijat ovat enemmän tekemisissä toistensa kanssa kuin päiväopiskelijat.

Kun matkaa on pitkästi, miten monimuoto-opiskelu onnistuu silloin. Monimuoto-opiskelu on osoittautunut aivan mahtavaksi tavaksi opiskella. Itse en asu Oulussa, vaan matkustan lähiviikoille noin 400 km päästä. Lähiviikot ilmoitetaan tarpeeksi ajoissa ennen lukuvuoden alkua, jolloin asumisjärjestelyt ehtinyt suunnitella. Tämä vaatii myös sitä, että ajoissa ilmoitetaan lähiviikot sekä muut mahdolliset opiskelumuodot mitä tuleman pitää, kuten itsenäinen harjoittelu röntgensimulaatiotiloissa. Opiskelu kuitenkin onnistuu hyvin myös eri paikkakunnalla asuvalta. Se voi vaatia enemmän järjestelyä lähiviikkojen osalta, mutta se, että saat opiskella kotona suurimman osan ajasta parhaiksi kokemillasi tavoilla, kruunaa kaiken. Suosittelen monimuoto-opiskelua kaikille, keitä se vähänkin houkuttelee!

Saatat pitää myös näistä...

2 Responses

  1. Heli Haataja sanoo:

    Hei!
    Tiedustelisin, onko teillä tiedossa milloin alkaa seuraavan kerran röntgenhoitajan AMK -opinnot monimuotototeutuksena?

    Yst.terv. Heli Haataja, Rovaniemi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *