Tove Jansson – Kesäkirja

Tove Jansson - Kesäkirja

Kuva: Raisa Laitala. Tove Jansson: ”Kesäkirja”, kansi Sanna Mander, kannen kuva Tove Jansson (WSOY, 2014).

Tove Janssonin Kesäkirja on WSOY:n ensimmäinen Suomi 100 – juhlavuoden kunniaksi uudelleen julkaisemista kahdestatoista klassikkoteoksesta. Kesäkirja pohjautuu löyhästi Janssonin omiin lapsuudenkesiin Suomen saaristossa, ja kirja koostuu kerronnallisesti itsenäisistä luvuista. Kesäkirja kertoo kolmen hahmon; isän, lapsen ja isoäidin kesästä saaristossa, mutta tarinan keskiössä on ennen kaikkea lapsen ja isoäidin vuorovaikutus.

 

”Ja mitä se sitten on, kysyi lapsi nyrpeästi.

Se on sitä, että respekteeraa toisten mielipiteitä.

Ja mitä on respekteeraa! huusi Sophia jalkaa polkien.

Että antaa muiden uskoa niin kuin he tahtovat! huusi hänen isoäitinsäkin. Minä annan sinun uskoa piruun ja sinä annat minun olla uskomatta.”

Kirjan tapahtumat ovat hiljaisia ja vähäeleisiä, ja tärkeämpää ovat hahmot itsessään sekä heidän vuorovaikutuksensa. Teoksessaan Tove Jansson maalaa osuvaa kuvaa suomalaisuudesta, saaristolaismentaliteetista ja kesän unelmasta. Suosittelen kirjaa kaikille Muumi kirjoista pitäville, sillä Kesäkirjan hahmoissa on muumeista tuttua henkeä ja tunnelmaa.

Kirjoittanut: Raisa, KIR15SP

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *