Hyvinvointitaidot tulevaisuuden työelämätaitona

Itsensä johtamisesta tulee ensimmäisenä mieleen kasa ohjeita siitä, miten tehdään hienoja värikoodattuja to-do-listoja, työskennellään viisi minuuttia mahdollisimman keskittyneesti tai miten hallita omaa aikaa tehokkaimmin. Mutta kuinka moni on pysähtynyt miettimään, että avain itsensä johtamiseen, saattaisikin olla siinä, miten hyvin voit?

Oletko koskaan pohtinut, miten hyvin tunnet itsesi ja miten johdat omaa elämääsi? Itsensä johtaminen on taito, joka voi vaikuttaa merkittävästi elämänlaatuun ja saavutuksiin. Se on prosessi, jonka avulla voi tiedostaa omat tavoitteet, arvot, vahvuudet sekä hallita omaa aikaa ja resursseja.

Itsensä johtaminen on mielen hallintaa

Itsensä johtaminen on helpommin sanottu kuin tehty. Tarkemmin käsitettä tutkittaessa ilmenee, että se on itseasiassa melko monimuotoinen kokonaisuus. Kaikkien jo edellä mainittujen kokonaisuuksien lisäksi, itsensä johtamisen tavoitteena on myös elää tasapainoista elämää, jaksottaa omaa energiaa ja lisätä mielenrauhaa sekä armollisuutta itseä kohtaan. Aika monimutkainen paketti vai mitä?

Itsensä johtamisessa on pohjimmiltaan kyse oman mielen hallinnasta ja ohjaamisesta. Ensin on kuitenkin tunnettava itsensä hyvin. Itsetuntemuksella onkin erityisen tärkeä rooli. Ymmärrämme paremmin miksi ja miten toimimme erilaisissa tilanteissa sillä, kun tunnistamme vahvuutemme, heikkoutemme ja toimintatapamme Samalla tavalla kuin esihenkilö on kiinnostunut alaistensa hyvinvoinnista, tulisi hänen kysyä myös itseltään: miten minä voin? Oma jaksaminen, työstä palautuminen ja oman hyvinvoinnin vahvistaminen ovatkin itsensä johtamisen keskeisiä kulmakiviä.

Itsensä johtaminen on myös hyvinvointitaito

Maailman talousfoorumin julkaiseman raportin mukaan vuoteen 2025 mennessä resilienssin, tietoisen läsnäolon, meditaation ja stressinsietokyvyn merkitys korostuu työelämässä. Tämä viiden vuoden välein julkaistava raportti painottaa myös inhimillisen pääoman ja potentiaalin strategisen johtamisen tärkeyttä yritysten kriittisenä menestystekijänä. Hyvinvointi todetaankin olennaiseksi työelämän taidoksi, jota voidaan oppia muiden itsensä johtamisen taitojen rinnalla. Työnantaja voi tarjota taidon harjoittamiseen erilaisia työkaluja kuten valmennusta mutta myös aikaa esimerkiksi hyvinvointituntien muodossa.

Itsensä johtaminen on jatkuva oppimisen ja kehittymisen prosessi, joka vaatii omistautumista, harjoittelua ja itsetutkiskelua. Nykyisessä hektisessä maailmassa, itselle täytyy antaa lupa pysähtyä ja reflektoida kokemuksia. Lempeä itsensä johtaminen voi olla avain merkityksellisempään elämään.

Emmi Benson, Oamkin johtamisen ja työhyvinvoinnin YAMK-opiskelija

 

LÄHTEET

Monipuolinen itsensä johtaminen on työelämän tärkein henkilökohtainen taito vuonna 2025

The Future of Jobs Report 2020

Ole itsellesi paras mahdollinen pomo! Seitsemän keinoa parantaa itsensä johtamisen taitoja

Rastor-instituutin itsensä johtaminen työssä koulutusaineisto

Saatat pitää myös näistä...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *