Hyi, joku insinööri!

Meillä kaikilla on ennakkoasenteita ja ennakkoluuloja niin toisen alan opiskelijoita kuin oman alan opiskelijoita kohtaan tullessamme opiskelemaan. Saatamme suhtautua ennakkoluuloisesti jopa ammattikorkeakouluun itseensä. Tämä on luonnollista.

Osa ennakkoluuloista voi pitää paikkansa tiettyjen henkilöiden kohdalla: kulttuurin opiskelija voi todellakin olla taiteellinen, mutta ihan yhtä hyvin voi olla tekniikan opiskelijakin. Osa ennakkoluuloista liittyy alojen tiettyihin ominaispiirteisiin, sillä totta kai sosiaali- ja terveysalalle hakeutuu sinne soveltuvia ihmisiä ja musiikkipedagogeiksi musikaalisia ihmisiä.

Silti osa ennakkoluuloista on aivan turhia ja niiden ei kannata antaa ohjata liiaksi omaa käyttäytymistään tai sitä, kehen tutustuu. Se, että toinen opiskelee tanssijaksi, koodariksi, kätilöksi, vaatii tietynlaista asennetta ja elämäntapaa. Tämä ei estä sitä, etteikö kyseinen henkilö voisi olla kiinnostunut elokuvista, musiikista, politiikasta, urheilusta tai ihan mistä tahansa. Tämä ei tarkoita sitä, ettei toiseen kannattaisi tutustua. Älä anna ennakkoluulojen estää sinua löytämästä insinööristä tai medianomista elämäsi rakkautta tai parasta ystävää.

Yksi hienoimmista ja arvokkaimmista asioista opiskelijakunnassa toimiessani onkin ollut se, että olen päässyt tutustumaan muiden alojen opiskelijoihin ja saanut elinikäisiä ystäviä sekä verkostoja.

Omalla kohdallani yhteistyö muiden alojen kanssa on ollut heti alusta lähtien itsestäänselvyys, sillä oma edustajistoryhmäni on ollut aina joko pienin tai pienimpiä koko edustajistossa.  Jos olemme halunneet saada asioita läpi, on yhteistyötä täytynyt tehdä. Vaikka se on ollut käytännön tasolla pakko, se ei ole ollut sitä kuitenkaan henkisesti. Yhteistyö insinöörien, tradenomien, sotelaisten ja kaikkien muiden kanssa on tehnyt esityksistä ja päätöksistä parempia.

Yhteistyö on rikastuttanut elämääni uusilla ystävyyksillä sekä lisännyt kykyäni ymmärtää muita ihmisiä, heidän motiivejaan ja koko yhteiskuntaa. Se on mielestäni yhtä tärkeää kuin opiskelemani tutkinto.

Se tradenööri
muun värisis haalareis
onkin ihminen.

Valtteri Törmänen

OSAKOn puheenjohtaja ja kulttuurin opiskelija, jonka kaveripiiristä löytyy insinöörejä, tanssijoita, kanteleensoittajia sekä kaikkien muidenkin koulutusalojen ammattilaisia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *