Niemi

Juha Hurme:Niemi

Teos 2017, 448 s.

Juha Hurmeen Niemi voitti kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnon 2017, kirja olisi voinut mielestäni olla hyvin myös tietokirja-luokassa.

Kirja kertoi mielenkiintoisella ja hauskalla tavalla historiaa maailmankaikkeuden synnystä alkaen, elämän kehittymisen, evoluution sekä ihmisen kehityksen ja historian kautta aina 1800-luvulle saakka. Erityisesti keskitytään erääsen pohjoisella pallonpuoliskolla sijaitsevaan Niemeen, tällä Niemellä sijaitsee nykyinen Suomen valtio. Niemen historiassa käsitellään aikaa ennen Venäjän valtaa ja Suomen itsenäisyyden aikaa.

Kirjassa keskitytään sivistykseen, kulttuuriin, tieteisiin ja filosofiaan niin maailmanlaajuisesti kuin Niemellä ja käsitellään muun muassa suomalaista kansanrunoutta, suomen kielen kehitystä ja Suomen kansainvälistä historiaa. Sotiminen ja uskonnolliset asiat jäävät teoksessa vähemmälle huomiolle, kirkollisia henkilöitä toki sivutaan, onhan heillä tärkeä roolinsa muun muassa lukutaidon kehityksessä.

Teoksessa tulee vastaan runsas määrä historiallisia henkilöitä Aristeteleen ja Galileo Galilein kautta Mikael Agricolaan, Gezeliuksiin ja kirja-Mattiin eli Matti Pohtoon, oli mukava törmäillä luennoilta tuttuihin henkilöihin. Pientä miinusta on annettava siitä, että kirjastoja teoksessa ei käsitellä vaikka niillä on tärkeä asema sivistyksen tuojina ja kulttuurin vaalijoina. Tästä huolimatta kirjaa voi suositella hyvänä tietopakettina kaikille historiasta yleisesti ja Suomen kulttuurihistoriasta erityisesti kiinnostuneille. Paljon asiaa tiiviissä paketissa ja vielä miellyttävää lukea.

 

Susanna L, KIR16SP

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *