Siuntio Silosäkeen tarinat

Siuntio Silosäkeen tarinat

Kirjailija: J.K. Rowling, suomentaja: Jaana Kapari-Jatta

Kuvittaja: Tomislav Tomic

Tammi 2017, 144 s.

Siuntio Silosäkeen tarinat on viiden sadun kokoelma velhomaailman perinteisistä suosikkisaduista, jotka kaikki velhot ja noidat tuntevat: aivan kuten me jästit tunnemme kaikki Prinsessa Ruususen tai Tuhkimon. Kirja on uusintapainos vuonna 2009 julkaistusta versiosta, ja uuteen versioon on lisätty Tomislav Tomicin kaunis mustavalkokuvitus. Kirjan satuihin kuuluvat Velho ja pomppiva pata, Oivan onnen alkulähde, Tietäjän karvainen sydän, Tanili Kanilin käkättävä kanto sekä Tarina kolmesta veljeksestä. Siuntio Silosäkeen tarinat -kirja mainittiin myös Harry Potter -sarjan viimeisessä osassa, Harry Potter ja kuoleman varjelukset, jossa erityisesti Tarina kolmesta veljeksestä -sadulla oli kirjan tapahtumien kannalta ratkaiseva osa. Tarinat muistuttavat hyvin paljon jästien satuja opetuksellisuudessaan, ja kaikkien satujen viesti on selvä: taikuus aiheuttaa yhtä monta ongelmaa kuin se ratkaiseekin.

Jokaisen sadun lopuksi Albus Dumbledore tarjoaa saduista analyysin, jotka syventävät satujen merkitystä ja sitovat ne historialliseen yhteyteen. Siuntio Silosäkeen kerrotaan kirjassa eläneen 1400-luvulla, jolloin noitien ja velhojen sekä jästien keskinäinen suhde oli vihamielinen mm. noitavainojen vuoksi. Satujen ja Dumbledoren muistiinpanojen avulla J. K. Rowling tarjoaa jästeille ainutlaatuisen tilaisuuden kurkistaa niin velhojen ja noitien lapsuusmaailmaan kuin myös koko velhomaailman historiaan. Sadut ovat lisäksi loistavia iltasatuja myös jästeille luettaviksi.

Kustantajan sivuilta löytyi tieto, jonka mukaan ”vuonna 2007 J. K. Rowling kirjoitti seitsemän yksittäiskappaletta The Tales of Beedle the Bard -kirjaa. Hän kirjoitti ja kuvitti ne käsin kuultopaperille, ja kirjat sidottiin ruskeisiin marokiininahkaisiin kansiin ja koristeltiin erilaisilla puolijalokivillä. Kuusi niistä kirjailija antoi henkilöille, jotka ovat olleet läheisimmin tekemisissä Harry Potter -kirjojen kanssa viimeisten 17 vuoden aikana. Seitsemännen kirjan J. K. Rowling antoi Children’s High Level Group -järjestölle, ja se huutokaupattiin 13. joulukuuta 2007 Sothebyn huutokaupassa 1,95 miljoonalla punnalla, mikä rikkoi useita ennätyksiä: se oli korkein huutokaupassa maksettu hinta uudesta käsikirjoituksesta, korkein hinta J. K. Rowlingin teoksesta ja korkein hinta lastenkirjasta. Voittohuudon teki Amazon.”

Merja S, KIR16SP

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *