Neljäntienristeys

Neljäntienristeys

Tommi Kinnunen: Neljäntienristeys

WSOY 2014

Tommi Kinnusen esikoisteos oli positiivisesti yllättävä lukukokemus. Kirja sijoittuu pääosin 1900-luvun Kuusamoon ja käy läpi useamman henkilön elämäntarinan. Neljäntienristeys on ikään kuin neljän elämän yhtymäkohta ja sukuromaani.

Romaanin alussa kerrotaan nuoresta pitäjänkätilö Mariasta, joka on vahva ja itsellinen naishahmo. Marian aviottomana syntyneen Lahja-tyttären elämäntaival ei ole lähtökohtaisesti kovin helppo, eikä hän myöskään halua tehdä samoja virheitä kuin äitinsä. Hän haluaa pysyvän aviomiehen, jotta hänen asemansa tuossa ajassa paranee. Lahja haluaa kerätä elämäänsä kaiken sen, minkä äiti omasta painolastistaan hylkäsi. Tämä ei kuitenkaan ole avain onneen.

Romaanissa uppoudutaan myös Lahjan aviomiehen elämänpolkuun, joka ainakin minussa herätti kaikista voimakkaimpia tunteita surumielisyydellään. Onnin elämästä löytyy iso arka asia, jota hän joutuu pakenemaan jatkuvasti. Lahja ja Onni ovat vain aviopari, sillä syvempää yhteyttä heiltä ei löydy. Lahja pettyy Onniin sekä itseensä, joten hän katkeroituu ajan kuluessa.

Kirjassa tunteet ja katkeruus seuraavat kohti seuraavaa sukupolvea. Lahjan miniä perheineen joutuu jakamaan talonsa katkeran anopin kanssa, mikä on kaikkea muuta kuin helppoa. Romaani oli kirjoitettu taitavasti ja se sai lukijan pohtimaan, mikä johtui mistäkin. En siis ihmettele laisinkaan, että tämä kirja oli ilmestymisvuonnaan Finlandia-palkintoehdokkaana.

Laura K. KIR16SP

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *