Huom! Oamkin blogi poistuu käytöstä
Osana verkkoympäristön uudistustyötä blogisivusto poistuu käytöstä 30.6.2024. Blogien kirjoittajat vastaavat omien tekstien talteenottamisesta ja arkistoimisesta. Ajankohtaisten blogien julkaisemista kannattaa tarjota Oamk Journalille. Blogi on saatavilla lukutilassa sisäverkosta 31.12.2024 saakka.

Opiskelu ja työ tuovat lisää mahdollisuuksia harrastamiseen

Tekstin on kirjoittanut Oamkin konetekniikan KTO17SP9-ryhmän opiskelija Matias Riihinen opintojaksolla YY00BB72-3130 Tutkimus- ja kehittämistoiminta.

Opiskelusta lisämaustetta harrastuksiin?

Enpä olisi muutama vuosi sitten opiskelut aloittaessani uskonut, että tulen opintojeni aikana valmistamaan sähkökitaran CNC-koneistuskeskuksella tai 3D-tulostamaan robotin, jonka itse ohjelmoisin. Kaikenlaista sitä päätyy tekemään, kun kaikki tekniikkaan liittyvä on kiinnostanut koko iän niin harrastuksen kuin työnkin puolesta.

Olen Matias Riihinen, viimeistä vuotta opiskeleva, pian valmistuva konetekniikan insinööriopiskelija. Minua kiinnostavat tekniikan alalla eniten suunnittelu, mekaaniset laitteet sekä elektroniikka. Näin ollen konetekniikan opiskelu ja koneautomaatioon suuntautuminen oli minulle luonnollinen jatkumo ajoneuvoasentajan työtehtävistä.

Minkä koulussa oppii, sen työpaikalla osaa

Opiskelun aikana etenkin aiheet kuten mekaniikkasuunnittelu, lujuusoppi, valmistustekniikka, elektroniikka, ohjelmointi, robotiikan perusteet, noh, lähes kaikki opittu on ollut todella mielenkiintoista. Olen saanut opintojen aikana kerättyä monenlaista tietotaitoa, jota olen päässyt hyödyntämään jo opintojen aikana omien harrastusten ja työn kautta.

Olen opintojen ohessa tehnyt oman alan töitä erilaisissa suunnittelu- ja tuotekehitysprojekteissa, mutta olen myös tehnyt omaksi ilokseni projekteja, joissa olen hyödyntänyt monipuolisesti opiskeltuja asioita. Sanonta ”Kertaus on opintojen äiti” pätee ainakin omalla kohdalla todella hyvin, sillä koen asioiden jäävän parhaiten mieleen, kun pääsee käytännössä niitä tekemään. On ollut myös mahtavaa huomata Oamkin henkilökunnan positiivinen ja kannustava asenne näihin omiin projekteihin. Neuvoa on saanut aina sitä pyytäessä.

”…koen asioiden jäävän parhaiten mieleen, kun pääsee käytännössä asioita kokeilemaan.”

 

Muovilevyn sisästä ilmestyi sähkökitara CNC-koneistamalla

Olen harrastanut musiikkia pienestä pitäen, ja lisäksi koneistaminen ja muut valmistustekniset asiat ovat alkaneet kiinnostaa minua opintojen aikana. Ajatus tehdä itse sähkökitara ja vieläpä kirkkaasta akryylimuovilevystä lähti puolittaisesta vitsistä kaverin kanssa, mutta päätyi tilanteeseen, jossa olin Solidworks-suunnitteluohjelmalla tehnyt kitarasta 3D-mallin ja ryhdyin sitä laboratoriohenkilökunnan avustuksella koneistamaan. Projektin aikana oli myös mukava saada neuvoa ja apua opiskelukavereilta, joista yksi paljastui soitinrakentajaksi, mikä sattuma! Tämä projekti opetti minulle paljon koneistuksesta ja suunnitteluun liittyvistä valmistusteknisistä asioista, kuten toleransseista ja komponenttien mitoituksista. Lisäksi pääsin hyödyntämään elektroniikkaosaamista rakentamalla kitaran sähköjärjestelmän sekä asentamalla kitaran sisään väriä vaihtavat led-valot.

Projekti sisälsi 3D-suunnittelun, valmistuksen ja kokoonpanon.

Kitaran videolinkki: https://youtu.be/2MXQQvptVeg

Unelma omasta robotista toteutui 3D-tulostamalla

Robotithan ovat siistejä aina, joten viimeistään siinä vaiheessa, kun opiskelun aikana pääsi ohjelmoimaan ja käyttämään oikeaa, teollisuuskäyttöön suunniteltua käsivarsirobottia, tuli palava tunne saada oma robotti. Teollisuuteen suunniteltu robotti ei kuitenkaan ole kovin realistinen joululahjatoive eikä sellainen opiskelija-asuntoon mahtuisi, joten päätin rakentaa käsivarsirobotin alusta loppuun itse. Tässä vaiheessa joku voisi jo kysyä miksi? Vastaus on sama kuin kaikessa mitä teen: Koska mä voin.

Robotin rakentaminen on ollut kaikkiaan jo yli vuoden kestänyt projekti, sillä työn ja opiskelun ohessa omien projektien tekemisessä saattaa ilmetä aikataulullisia haasteita. Opintojen edetessä opin lisää roboteista, miten ne toimivat ja miten ne on tehty. Suunnittelin robotin kaikki osat ensin Solidworks-suunnitteluohjelmalla, jotta pystyin simuloimaan robotin liikkeitä ja pystyin testailemaan erilaisia elektroniikkaosia paikalleen ennen niiden hankintaa. Tarkkojen suunnitelmien jälkeen tulostin omalla 3D-tulostimella kaikki robotin osat elektroniikkaosia lukuun ottamatta. Myös nivelissä käytetyt liukulaakerit on tulostettu itse tähän käyttöön soveltuvalla erikoistulostuslangalla. Opinnoissani etenkin elektroniikkaan ja ohjelmointiin liittyvät kurssit auttoivat suuresti robotin rakentamisesta, sillä minulla ei ennen opiskeluja ollut yhtään kokemusta ohjelmoinnista. Oppi meni perille, sillä onnistuin tekemään koko robotin sähköjärjestelmän ja ohjelmoinnin itse.

Robotin rakentaminen sisältää paljon 3D-mallinnusta, ohjelmointia ja sähkötöitä.

 

Harrastusten hyödyntäminen työelämässä

Jotta tämä ei menisi liikaa itsekehuskeluksi, annan hyvän neuvon, miksi opiskelujen aikana kannattaa tehdä ylimääräistä alaan liittyvää rakentelua. Se voi nimittäin auttaa sinua saamaan seuraavan työpaikkasi. Etenkin opintojen aikana ja vastavalmistuneena, kun oman alan työkokemus on vielä vähäistä, on vaikeaa erottua joukosta ja osoittaa omaa osaamistaan.

Ajattelin, että omien projektien esittely toimisi eräänlaisena osaamisnäytteenä työnhaussa, joten laitoin työhakemuksen hakukirjeeseen omista projekteistani lyhyen esittelyn kuvien kera. Pääsin työhaastatteluun ja haastattelija otti lopuksi omat projektini puheeksi. Tästä saatiin mielenkiintoista ja mukavaa keskustelua aikaiseksi ja kuka tietää, vaikka nämä omien harrastusten kautta kerrytetyt osaamisnäytöt olivat osasyy siihen, että sillä kertaa työpaikan sain.

Suosittelen siis olemaan aktiivinen ja keräämään kaiken tiedon ja taidon joka saatavilla on, sillä opiskelu Oamkin konetekniikassa tarjoaa siihen loistavat puitteet.

oamk_kone

Tunteella ja taidolla, Oamk Konetekniikka. Jo vuodesta 1894. Olemme Suomen kuudenneksi suurimman ja hakijamäärältään neljänneksi suosituimman ammattikorkeakoulun Konetekniikan tutkinto-ohjelma. Yhteisenä tavoitteena meillä on ylläpitää vetovoimaista, haluttua ja nykyaikaista koulutusohjelmaa, sekä luoda opiskelijoillemme insinöörin identiteetti ja sen avulla luoda opiskelijasta rautainen ja työllistyvä insinööri! Oletko sinä seuraava Konetekniikan insinööri? Pallo on sinulla!

You may also like...

1 Response

  1. Masa sanoo:

    Todella upea tuo muovilevystä tehty kitararunko. Olen puusta aiemmin jo tehnyt kitaran rungon mutta tästä sain idean, että haluaisin kokeilla myös muovilevyistä tehdä rungon. Kirjoituksen perusteella koneistus ja 3D-suunnittlu voisi auttaa kitaran rungon suunnittelussa. Koneistuksen ja 3D-suunnittelun osalta täytyy luultavasti etsiä vielä lisää tietoa. Muovilevyjä myyvän yrityksen jo löysin joten materiaalien hankinnan kautta projekti eteenpäin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *