Oulun korkeakoulupäivä 2022 ja Hakijan päivä 2023

Ouluhallissa tapahtui marraskuussa 2022 kaksi merkittävää tapahtumaa: 50 Centin keikka ja Oulun korkeakoulupäivä. Toiseen näistä tapahtumista allekirjoittanut osallistui kertomaan tietojenkäsittelyn tradenomin opinnoista.

Korkeakoulupäivä on suunnattu lukiolaisille ja ammattikoulussa opiskeleville jatkokoulutukseen tutustumista varten oleva tapahtuma, jossa ammattikorkeakoulussa ja yliopistossa opiskelevat kertovat toisen asteen opiskelijoille korkeakouluopinnoista. Jokaisella tiedekunnalla ja alalla on oma alueensa, jossa tiedekunnan tai alan opiskelijat kertovat omalla toimipisteellään opinnoista. Toisen asteen opiskelijoita saapuu paikalle tuhansia, arviolta 5000 opiskelijaa. Puhumista riittää, ja kädet saavat heilua koko päivän.

Tilaisuus on loistava tapa nuorille saada käsitys siitä, mitä kaikkea korkeakouluissa voi opiskella. Toimipisteellä korkeakouluopiskelijan täytyy astua nuoren saappaisiin ja muistella, kuinka vaikeaa oli vastata kysymykseen, mikä minusta tulee isona. Suurin osa nuorista on sanavalmiita ja haastavat kysymyksillään toimipisteen alasta. IT-tradenomin tutkinto antaa hyvät eväät monipuoliselle IT-alalle, joka kattaa laajan kirjon erilaisia työpaikkoja. On tärkeää korostaa, ettei kukaan ole valmis ohjelmistokehittäjä valmistuttuaan; se vaatii alan harrastuneisuutta ja halua kehittää omia projekteja jatkuvasti. Toki alalla on muitakin osa-alueita, joissa työtä riittää. Tapoihini ei kuulu kaunistella asioita, ja uskon suorapuheisuuteni vedonneen alasta kiinnostuneisiin.

Oulunkorkeakoulupäivä 2022 Ouluhallissa

Kuva 1. IT-tradenomien toimipisteeltä oikealta vasemmalle: opiskelijat Anu Väyrynen ja Joni Virvalo, tutkintovastaava Tuula Harju, vierailija Fanny Vainiopää. Kuvaaja Minna Kamula

Kolmannen vuoden opiskelijana IT-alasta puhuminen tuntui hyvin luontevalta. Näytin alasta kiinnostuneille omia projekteja läppäriltä, jonka olin ottanut mukaan. Nuoret olivat selkeästi kiinnostuneita mobiilisovelluksesta ja kryptovaluuttakurssin laskijasta, joita esittelin.

Itselleni tapahtuma oli myös kiinnostava kokemus. Muiden toimipisteiden näkeminen oli sivistävää, ja yleisesti tunnelma oli todella hyväntuulista kaikkien kesken. Muistoksi tapahtumasta sain Oamkin hupparin, jonka lahjoitin Espanjassa asuvalle äidilleni. Siellä hän kulkee Mijaksen kylillä hieno Oamkin huppari päällä talvet.

Korkeakoulupäivä vaihtoi nimeä seuraavana vuonna Hakijan päiväksi. Tällä kertaa tapahtuma oli kaksipäiväinen. Ouluhallin sijasta tapahtuma järjestettiin Linnanmaan kampuksella, jossa sijaitsevat Oulun yliopisto ja ammattikorkeakoulu. Toisin kuin Ouluhallissa, alueet oli erotettu niin, että yliopiston puolella oli omat toimipisteensä ja ammattikorkeakoulun puolella omat toimipisteensä.

En ehtinyt tutustua yliopiston puolella Hakijan päivänä, mutta Oulun ammattikorkeakoulun alueen kävin läpi päivän aikana. Tilat olivat hiukan tiiviimmät verrattuna Ouluhallissa järjestettyyn tapahtumaan, mutta se ei menoa haitannut. Samalla tavalla kuin aikaisempana vuonna nuoria oli tuhansittain ja tekemistä riitti. Suu sai käydä koko päivän ja käsiä heiluttaa.

Erona aikaisemman vuoden tapahtumaan oli IT-tradenomien pisteellä vierailevat lehtorit. Tämä oli itselleni varsin mukava kokemus valmistuvana opiskelijana nähdä tuttuja lehtoreita vielä viimeisen kerran ennen siirtymistä työelämään. Lehtorit kertoivat alasta kiinnostuneille toisen asteen opiskelijoille kiinnostavia ajatuksia alasta. Varsinkin erään lehtorin puhe jäi mieleen, kun toisen asteen opiskelija oli kiinnostunut yhteiskuntatieteistä ja kysyi, mitä tekemistä IT-tradenomeilla on yhteiskunnallisissa tehtävissä. Opettaja avasi hienosti keskustelun, missä hän kertoi, miten IT-tradenomit toimivat monialaisesti eri aloilla taustalla. Olipa kyse sitten terveydenhuollosta tai vaikka kunnan viestinnästä, siellä taustalla on palvelimista ja tietokannoista vastaava henkilö, joka pitää huolen siitä, että kommunikaatio toimii työpaikan alustoilla. Joillakin saattaa olla harhakuva siitä, mitä kaikkea työtä ohjelmoija tai käyttäjäkokemuksen suunnittelija tekee työkseen. IT-alalla ei työskennellä pelkästään teknologiayrityksissä, vaan alalla työskennellään lähes kaikkialla.

Hakijan päivästä ja Korkeakoulupäivästä saavat myös erityiskiitokset opiskelijat Kalle Rasvala, Rasmus Järvelä ja Anu Väyrynen, joiden kanssa oli todella mukava viettää päivät IT-tradenomin toimipisteellä.

 

Tekstin kirjoitti: Joni Virvalo

Saatat pitää myös näistä...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *