Kokemuksia yrittäjyydestä

Kun aloitin medianomiopintoni viestinnän osastolla, opettajat kannustivat yrittäjyyteen lupauksilla, että se on ainut mahdollisuutemme työllistyä valmistumisen jälkeen. Asenteet ja ajat ovat muuttuneet tuosta, mutta edelleenkin Kulttuurialan yksikkö loistaa läsnäolollaan yrityshautomon tilastoissa.

Tämän innoittamana Alumnit yhteistyössä Oamkin yrityshautomon edustajien kanssa järjestivät kulttuurialan yksikössä 3.5. Kokemuksia yrittäjyydestä -tilaisuuden. Tapahtumassa oli alan yrityksiä, jotka edustivat erilaisia yritysmuotoja sekä yrityshautomon edustajia kertomassa omista kokemuksistaan sekä antamassa vinkkejä yrittäjiksi aikoville. Vaihtoehdon omalle yritykselle tarjosivat verokortilla työskentelevä freelancer sekä toimintaansa aloitteleva osuuskunta. Iltapäivän päätti paneelikeskustelu, jossa yrittäjät ja hautomon edustaja vastasivat yleisöä askarruttaviin kysymyksiin.

Iltapäivän aikana yrittäjyydestä annettiin realistinen mielikuva plussineen (vastuu ja mahdollisuus valita omat työajat) ja miinuksineen (työ on yksinäistä, ajanhallinta on vaikeaa varsinkin jos toimisto on kotona). Ilmeisesti kuitenkin positiiviset asiat painoivat vaakakupissa enemmän, sillä kaikki esiintyjät olivat tyytyväisiä yrittäjänä olemiseen.

Tilaisuuden lopputuloksena yrittäjyys kiteytettiin kolmeen lauseeseen:

– Yksi hyvin tehty työ poikii uusia töitä.

– Verkostoituminen on tärkeää.

–  Yrittäjänä pitää pyrkiä kehittymään ja siihen pitää varata aikaa.

Vaikka yrittäjyys vaikuttikin melko yksinäiseltä puurtamiselta, aloittelevan yrityksen ei tarvitse olla yksinään, sillä apua löytyy yrityshautomosta, verotoimistosta tai esimerkiksi yrittäjille suunnatuista oppaista. Yksinäisyyteen löytyi apua myös verkostoitumisesta, joka nähtiin tärkeänä esimerkiksi markkinoinnin kannalta. Verkostoitumalla löytyy myös uusia ideoita oman yrityksensä kehittämiseen. Rivien välistä oli kuitenkin luettavissa, että tällaisia tilaisuuksia on Oulun alueella vähän. Tämä herätti ajatuksen siitä, voisivatko alumnit tarjota Oamkissa opiskeleville ja sieltä valmistuneille yrittäjille heidän kaipaamiaan verkostoitumismahdollisuuksia. Niinpä heitänkin ajatuksen kommentoitavaksi blogin lukijoille ja yhdistyksen hallitukselle.

 

Marjo Pekonen

Alumni

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *