Pasi Ilmari Jääskeläinen : Taivaalta pudonnut eläintarha : novelleja

 

,

 

 

Muutama vuosi sitten käsiini sattui kirjastossa Jääskeläisen novelli kokoelma Missä junat kääntyvät. En tiennyt mitään kirjailijasta, koko teoksesta tai siitä mitä tarkoittaa maaginen realismi.

 Taivaalta pudonnut eläintarha sisältää lähes samat novellit kuin aiemmin pienemmältä kustantamolta ilmestynyt Missä junat kääntyvät -novellikokoelma. Novelleja on korjailtu ja kirja on saanut modernimman ulkoasun.

Novellit ovat tyyliltään maagista realismia ja sisältävät fantasian aineksia. Jääskeläisen sadut ovat yksinkertaisesti lumoavia ja vievät mukanaan uudenlaiseen maailmaan jossa todellisuus ja fantasia sekoittuvat humoristiseksi sopaksi. Jääskeläisen maailmassa on jotain hyvin tuttua, mutta samaan aikaan se on täynnä etäisiä ja unenomaisia näkyjä.

Jokaisen tulevan kirjastonhoitaja(ttare)n täytyy ainakin perehtyä tarinaan Oi niitä aikoja: elämäni kirjastonhoitajattaren kanssa. Omassa suosikkinovellissa Missä junat kääntyvät, junat alkavat elollistua ja karata ulos raiteiltaan ja aikatauluistaan. Junien kapina. Taivaalta pudonnut eläintarha -novelli kertoo surullisen tarinan sodasta palaavasta isästä ja saman aikaan taivaalta pudonnut lentokone tipauttaa eksoottisia eläimiä suomalaiseen metsään.

Suosittelen lämpimästi kumpaistakin novellikokoelmaa. Kirjat toimivat hyvänä etäyttäjänä tästä arkisesta maailmanjärjestyksestämme ja saavat pohtimaan ja näkemään asioita mystisistä näkökulmista!

 
-Pauliina

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *