Opetusharjoittelu Tansaniassa – Mitä on hyvä tietää?

Suoritin opetusharjoitteluni Tansaniassa, Moshin kaupungissa aivan Afrikan korkeimman vuoren Kilimanjaron juurella. Opetusharjoitteluni kesti kuusi viikkoa. Olin kolme viikkoa The Moshi Institute of Technology -oppilaitoksessa, kaksi viikkoa Gabriella Rehabalitation Center -kuntoutuskeskuksessa ja viikon niin sanotussa lapsivankilassa.

Afrikka meni sieluuni

Kokemukseni harjoittelusta ulkomailla olivat pelkästään myönteisiä. Tutustuin tansanialaiseen kulttuuriin, sain uusia ystäviä, vahvistin englannin kielen taitoani, näin unohtumattomia maisemia… Sanotaan, että Afrikka menee sieluusi, ja näin minullekin kävi. Ennen lähtöäni etsin tietoa Tansaniasta sekä virallisemmilta sivuilta että sosiaalisesta mediasta. Mikään ei kuitenkaan valmistanut minua siihen, mikä minua Tansaniassa odotti.

Miten voit valmistautua Tansanian matkaasi?

Aloita matkasi suunnittelu ajoissa, mielellään useita kuukausia ennen harjoittelua. Ammatillisen opettajakorkeakoulun (Amok) kv-koordinaattori tukee ja neuvoo sinua apurahan ja matkakorvausten hakemisessa. Amok myös vakuuttaa sinut mahdollisten sairauksien ja yllättävien tapahtumien varalta. Harkitse, tarvitsetko laajemman matkavakuutuksen. Tansaniassa ei kokemukseni mukaan hyväksytä koululta annettua ns. vakuutuskorttia, joten maksat itse kustannukset, joista saat korvauksen vakuutusyhtiöltä myöhemmin.

Ota selvää tarvittavista rokotuksista ja muista suosituksista. Malariaan sairastuminen on todellinen riski Tansaniassa, joten malaria-rokotus on ehdottomasti otettava! Älä valitse halvinta mahdollista rokotusta vaan paras mahdollinen. Aloita maitohappobakteerien syöminen pari viikkoa ennen lähtöäsi ja varaa niitä riittävä määrä myös mukaasi. Näin vähennät riskiä sairastua ikävään vatsatautiin.

Varaudu poikkeuksellisiin olosuhteisiin: peseydyt ja pyykkäät ehkä kylmällä vedellä, kuumuus ja kosteus ja toisaalta taas sateet voivat aiheuttaa ongelmia, sähköt katkeavat usein, netti ei toimi, jaat ehkä yllättäen huoneesi usean ulkomaalaisen kanssa.

Vaikka Moshi on turvallinen kaupunki, pimeän tullen et voi yksin liikkua jalkaisin. On myös oltava tarkkana omien tavaroiden suhteen eikä kannata kuljettaa suuria summia rahaa mukana. Tansanian shillinkejä ei saa muualta kuin Tansaniasta, eurot eivät yleensä ole käypää valuuttaa, USA:n dollarit vastaavasti ovat. Pankkikorttia käytin vain rahannostoon, koska se ei käynyt maksuvälineeksi missään. Länsimaalaisena sinuun suhtaudutaan pääosin myönteisesti, mutta esimerkiksi kaupoissa sinulta voidaan pyytää ylihintaa. Kannattaakin aluksi mennä ostoksille jonkun paikallisen kanssa.

Tansanialaisen kulttuurin ymmärtäminen voi tuottaa vaikeuksia: Masai-heimo moniavioisuus, ruumiillisen kurittamisen hyväksyminen, erilaiset hygieniaolosuhteet, koneiden ja laitteiden puute, kiireettömyys (lue: aikataulut eivät välttämättä pidä). Pukeutumisessa kannattaa huomioida, että olkapäät ja polvet on hyvä pitää peitettyinä, kunnioitettavaa ei myöskään ole pitää liian tiukkoja housuja (esimerkiksi farkut eivät ole sopivia useilla työpaikoilla).

Pedagogiset puitteet

Opetusvälineinä oli pääsääntöisesti vain valkotaulu ja yksi tussi. Kerran pääsin käyttämään tietokonetta ja sain näytettyä muutaman dian. Sähköisten laitteiden varaan ei kuitenkaan kannattanut opetustaan suunnitella. Koululla oli vain kaksi diaprojektoria, eikä niistäkään välttämättä ollut apua – sähkökatkosten takia. Oppikirjoja oli vain opettajalla. Oppilaat kirjoittivat ”book”-vihkoihinsa kaiken, mitä opettaja taululle kirjoitti.

Opetustilat olivat pienet, joten liikkumistilaa ei juurikaan jäänyt, kun kaikki oppilaat olivat paikalla. Tosin sitäkin sattui, ettei paikalla ollut yhtään oppilasta: aamulla oli ehkä satanut, julkinen liikenne ei ehkä toiminut, oppilaita tarvittiin jossakin muualla… Olipa syy mikä tahansa, ei siitä nostettu isoa meteliä, odoteltiin ja katseltiin kaikessa rauhassa.

Karibu sana!

Tervetuloa uudelleen – nämä sanat korvissani ja mielessäni jätin hyvästit Tansanialle. Oli ihana tulla läheisten luo kotiin. Mielessäni on kuitenkin jo haave Tansaniaan paluusta!

Toivotan sinulle yhtä upeaa opetusharjoittelumatkaa kuin itselläni oli!

Saara Kotajärvi
Amo
PS. Voit kurkata opetusharjoittelutunnelmista lisää blogistani http://opeksikuitenkin.blogspot.fi/

Saatat pitää myös näistä...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *