Maksumuurin tuolle puolen

Teksti: Tiina Tolonen, Informaatikko, Kirjasto, Oulun ammattikorkeakoulu

Maksumuuri on jonkin verkkosisällön ja sen käyttäjän väliin luotu este, joka sallii sen käyttämisen vain maksua vastaan. Korkeakoulumaailmassa tähän sanaan törmätään tieteellisten artikkelien kohdalla entistä useammin, sillä arvostetuimmat tieteelliset kustantajat ovat kaupallisia toimijoita ja heidän julkaisemansa aineisto maksullista. Avoin tiede ja tutkimus –hankkeen mukaan suomalaiset korkeakoulut, yliopistot ja tutkimuslaitokset käyttävät vuodessa 35 miljoonaa euroa tiedejulkaisujen sähköisten aineistojen tilaamiseen.

Korkeiden hintojen vuoksi eivät kaikki organisaatiot pysty ostamaan pääsyä maksullisiin aineistoihin tai aineiston tilaaminen joudutaan lopettamaan jatkuvasti nousevien hintojen vuoksi. Moni tieteellinen julkaisu jää maksumuurin taakse. Tähän ongelmaan on nyt herätty ja yritetty löytää reittejä maksumuurin tuolle puolen. Maksumuurin kiertämiseksi on olemassa palveluja, joiden avulla aineistoja on mahdollisuus etsiä OA-versioina.

Kansallinen elektroninen kirjasto eli FinELib on laatinut Alternative Access –suunnitelman, johon on koottu vinkkejä keinoista, joita tutkijat, opettajat ja opiskelijat voivat käyttää siinä tilanteessa, jossa haluttuja artikkeleita ei ole saatavissa oman organisaation tilaamien aineistojen kautta. Sen lisäksi, että käyttää Google Scholaria, etsii yksittäisistä julkaisuarkistoista kuten ARXIV tai kääntyy kirjaston kaukopalvelun puoleen, voi selaimeen asentaa lisäosan, joka etsii verkosta avoimia versiota artikkeleista. Tällaisia lisäosia ovat Unpaywall, joka etsii artikkeleita yli 5300 avoimesta julkaisuarkistosta kautta maailman sekä OA Button, jonka avulla on mahdollista vaikka pyytää artikkeleita suoraa tutkijalta.

Kumpikin selainlaajennus toimii periaatteessa samalla tavalla eli käyttää artikkelien etsimiseen Googlea ja Google Scholaria. Kun maksumuuri tulee vastaan, klikataan asennetun laajennuksen kuvaketta ja palvelu etsii avointa versiota artikkelista jos sellainen on saatavana. Unpaywallin kuvake muuttuu vihreäksi, jos artikkeli on luettavissa ja säilyy harmaana, jos se on vain maksumuurin takana.

OA Buttonia painettaessa esiin tulee sininen kuvake, jos artikkeli löytyy OA-versiona ja punainen kuvake, jos avointa versiota ei löydy. Tällöin punainen painike tarjoaa mahdollisuutta pyytää artikkelia suoraa kirjoittajalta.

Jos haluat laajempia ohjeita maksumuurin ylittämiseen, tutustu edellä mainittuun Alternative Access –sivuun. Ohjeistusta ei ole sidottu mihinkään organisaatioon vaan se on yleispätevä kenelle tahansa tieteellistä tietoa tarvitsevalle.

 

Saatat pitää myös näistä...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *