Shift happens – sinä voit vaikuttaa

Espanjalaisen yhteistyökumppanimme sähköpostin allekirjoitus kiinnitti huomioni. Heti yhteystietojen jälkeen luki ”Shift happens”. Lucían oivallus oli minusta mainio. Samalla se oli osoitus siitä, kuinka arjen pieniin asioihin saa sisällytettyä isoja merkityksiä. Tässä tapauksessa yhden f-kirjaimen ero tuotti erilaisen sanoman: ’shit happens’ kertoo toisenlaisesta elämänasenteesta kuin ’shift happens’ (tosin nämä kaksi eivät ole toisiaan pois sulkevia).

Englanninkielinen shift-substantiivi tarkoittaa muutosta, siirtymää: a slight change in position, direction, or tendency: a shift in public opinion (MOT dictionary). Ei siis välttämättä mitään erityisen dramaattista, mutta asteittaista esimerkiksi tapojen, asenteen tai suunnanmuutosta. Samaa viestiä löydän Lucían allekirjoituksesta. Muutos tapahtuu. Toisaalta vain osallistumalla saadaan aikaiseksi, ja mitä isompi toimijaporukka, sitä merkittävämpi vaikutus eli muutos.

Oulun ammattikorkeakoulu (Oamk) on sitoutunut edistämään kestävää muutosta. Käytännössä sitoutuminen tarkoittaa, että jokainen oamkilainen tunnistaa oman vastuunsa ja osaa arvioida toimintansa vaikutuksia kestävyyden näkökulmasta. Nämä arjen teot ovat konkreettisia ja usein myös varsin helppoja, kuten Jaakun ja Piken videokin osoittaa: https://youtu.be/lahSmMvU66I

Oamkissa on kuluneen kevään aikana laadittu uusi kestävän kehityksen toimenpideohjelma 2020, minkä pääviesti on ’Sinä voit vaikuttaa’. Ohjelman keskeiset tavoitteet ovat: (1) Kehittää Green Campus Linnanmaa ja Kontinkangas -toimintamallia, (2) vahvistaa Oamkin kolmen kampuksen hyviä kestävän kehityksen käytänteitä sekä (3) edistää Oamkin kestävän kehityksen arvojen näkyvyyttä. Kullekin päätavoitteelle on kirjattu useita toimenpiteitä, joiden edistymistä mitataan, seurataan ja joista viestitään. Oamkin kestävän kehityksen työtä voi seurata nyt myös instassa, https://www.instagram.com/oamk_keke/

Oamkin kampusten kestävän kehityksen tiimit vastaavat toimenpideohjelman toteutuksesta, joka on lähtenyt mukavasti käyntiin. Kevään Hyvinvointipäivillä kerättiin opiskelijoilta palautetta Oamkin kestävän kehityksen työstä. Kyselyn tulokset julkaistaan myöhemmin ePookissa. Oamkin Kirjasto osallistui muovittomaan maaliskuuhun ja käynnisti kangaskassi-kampanjan, johon voi edelleen osallistua. 🙂 Teuvo Pakkalan kadun kampukselta on osallistuttu työmatkaliikkumisen webinaariin ja jätetty kaksi aloitetta: Oulun kaupungille bussiliikenteen kehittämiseksi Linnanmaan suurkampukselle ja Oamkille työsuhdematkalipun käyttöönottamiseksi.

Myös sinä voit vaikuttaa siihen, että ’shift happens’. Oheinen matriisi avaa Oamkin kestävää muutosta edistävät teemat ja sisältöjä. Aika tuttuja arjen juttuja, eikö totta?

Oamkin kestävän kehityksen teemat ja sisällöt


Outi Virkkula

Oamk, Luonnonvara-ala
Oamkin kestävän kehityksen työn koordinaattori

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *