Mitä tietojenkäsittely on?

Termi tietojenkäsittely sekoitetaan monesti tietotekniikkaan. Mitä tietojenkäsittely oikein käytännössä on? Miten se sijoittuu eri tieteenaloihin nähden? Millaista osaamista Oulun ammattikorkeakoulusta (Oamk) valmistuneilla tietojenkäsittelijöillä on? Ja miten yritykset voivat hyödyntää osaajia?

Euroopan komission mukaan tietojenkäsittely (engl. data processing tai information processing) on mm. tiedon keräämistä, muokkaamista, varastoimista, yhdistämistä, poistamista ja jakamista. Alkujaan tietojenkäsittelytiede oli vahvasti sidoksissa matematiikkaan, nyt sen reuna-alueet ulottuvat laajalle: esimerkiksi käytettävyystutkimus liittyy läheisesti psykologiaan. Sovellusalueita löytyy kaikilta tieteenaloilta ja eri elämänalueilta.

Tietojenkäsittely sijoittuu tekniikan ja ihmistieteiden välimaastoon. Tekniikan kehittyessä syntyy koko ajan lisää uusia välineitä ja mahdollisuuksia sen hyödyntämiseen. Tietojenkäsittelyn avulla pyritään tuottamaan lisäarvoa liiketoiminnalle tai yksittäiselle henkilölle. Se, miten siinä onnistutaan, riippuu suuresti sovellusten käytettävyydestä sekä siitä, miten hyvin ohjelmisto palvelee sovellusalueen tarpeita. Parhaimmillaan uudet innovaatiot synnyttävät uutta liiketoimintaa.

Tietojenkäsittelyn opiskelu Oamkissa

Oulun ammattikorkeakoulussa voi opiskella tietojenkäsittelyä. Opiskelu tähtää digitaalisten tuotteiden ja palveluiden laaja-alaiseen osaamiseen. Tietojenkäsittelyä voi opiskella päivätoteutuksena tai monimuoto-opintoina. Monimuoto-opinnot tarkoittavat, että opetus on pääosin verkko-opetusta.

 

Esimerkkejä Oamkin tietojenkäsittelyopiskelijoiden tekemistä yritysprojekteista:

* www-sivujen toteutus

* suunnitelma sosiaalisen median käytöstä viestinnässä

* ohjelmistotestaus

* hakukoneoptimointi

* lomakkeiston digitalisointi

* palvelupolun suunnittelu/muotoilu

* tietojärjestelmän käyttöönotto.

 

Ote blogista ”Taidon Ääni” Kalevan verkkosivulta. Kirjoittaja Sinikka Viinikka, Lehtori  informaatioteknologia. https://blogit.kaleva.fi/taidon-aani/mita-on-tietojenkasittely

Saatat pitää myös näistä...

1 Response

  1. Pekka Ojala sanoo:

    Tietojenkäsittelyn opiskelijat tekevät myös sovelluskehitysprojekteja, joissa he oppivat työelämässä paljon kysyttyjä ohjelmointitaitoja, sekä muita sovelluskehitysprojektien avaintaitoja, esimerkkeinä projektinhallinta ja versionhallinta. Sovelluskehitysprojekteissa voidaan kehittää esim. selaimen kautta käytettävä web-sovellus tai puhelimeen asennettava mobiilisovellus.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *