Hakuammuntaa ympäri maailman
Mihin sitä tähtäisi? Oamkista melkein mihin vain!
Olen Matti Asikainen ja viimeistelen opintojani opiskeltuani jo viisi vuotta koneautomaatioinsinööriksi. Opintoni ovat kulkeneet päivä– ja monimuoto-opiskelijana. kuitenkin itselleni soveltuvin olisi lähtökuopissa ollut todennäköisesti monimuoto-opiskelu, mutta onpahan kuitenkin kokeiltu molempia.
Itselläni oli ja monella muulla varmasti on tämä mielessä: ”Mitä tehdä isona?” Minulla oli selkeähkö, mutta silti vielä epäselvä ura vuonna 2013 valmistuttuani sähkö- ja automaatioasentajaksi Oulun seudun ammattiopistosta. Sähköasennukset kiinnostivat, mutta mielestäni olin enemmän koneiden kuin kiinteistöjen rakentamisesta kiinnostunut ja koneautomaatio kuulosti tuolloin oikealta suunnalta.
Kohti konetekniikan opintoja
Lähtöpisteeni koneautomaation maailmaan alkoi keväällä 2015 TurkuAMK:ssa, josta erinäisten syiden takia siirryin syksyllä 2016 Oamkiin päiväopiskelijana. Päiväopiskelua haittasivat ja hidastivat työt ulkomailla, ja siksi yksi opintovuosi täytyi käynnistää uusiksi. Se ei kuitenkaan lopputuloksen kannalta ollut katastrofi. Opintosuunnitelmani katsottiin uusiksi ja nuorempana projekti-insinöörinä työskentely ulkomailla oli ainakin itselleni antoisa kokemus ja lisäsi näkemyksiä tuleviin kursseihin. Pääsin työssä matkailemaan Euroopassa ja Amerikassa, joten työreissuista jäi muutakin käteen kuin pelkkä palkka. Hieman harmitti opintojen venyminen, mutta en antanut sen haitata.
Opinnoissani olen tutustunut laajasti eri teknologioihin, robotin ohjaukseen ja automaatiojärjestelmien rakentamiseen. Myös mekaanisiin ratkaisuihin ja laskuihin on tullut laajaa näkemystä. Koululta sain hyvät eväät työelämään, ja kun harjoittelujaksoissa pääsi töihin alan yrityksiin, teoria kohtasi käytännön erittäin mielenkiintoisella tavalla. Eri toimintoja ajatteli nyt koneen ”sisältä”, eikä niinkään ulkopuolelta vain hämmästelemällä. Tiesi, miten ja miksi robotti tai jokin automaatiojärjestelmä tekee sen, mitä se tekee, ja kuinka sen tekemiseen voi vaikuttaa ohjelmallisesti tai laitteistolla.
Cobotin ohjelmointia
Lopultakin koneinsinööri
Nyt viisi vuotta myöhemmin ja monta kokemusta rikkaampana olen lähes valmis insinööri ja tunnen olevani valmis erittäin moneen eri tehtävään automaatioalalla. Työkuvat näyttävät tulevaisuuden kannalta kirkkailta, sillä koneautomaatiota tarvitaan jatkuvasti enenevissä määrin teollisuuden tarpeisiin ruoantuotannosta autojen valmistukseen.
En kadu hetkeäkään opiskelujen aloittamista, ja olisi vaikea sanoa, missä olisin, jollen olisi aloittanut – epäilen silti, etten ainakaan tämänhetkisessä asemassa. Olen automaatiosuunnittelijana teknologiateollisuuden yrityksessä, jossa saan päivittäin käyttää opittuja taitojani muun muassa 3D-mallinnuksessa ja ohjelmoinnissa. Rakennustyömaat jäivät ainakin toistaiseksi taakseni, mikä oli osittain tavoitteenikin opintoihin lähtiessä. Tästä eteenpäin jatkan alan ylpeänä ja vahvana ammattilaisena.
Haasteita hakemaan Oamkista
Mikäli tavoitteenasi on tulevaisuudessa työskennellä haastavissa ympäristöissä, silloin Oamkin koneinsinööriopinnot eivät ainakaan mene piiruakaan ohi! Jos intohimonasi ovat teknologia ja uudet järjestelmät, ei muuta kuin opiskelemaan! Oamkissa yhdistyvät osaavat opettajat ja uudet järjestelmät, joilla oppia tulevaisuuden maailmaa.
Lue lisää konetekniikan monipuolisesta koulutuksesta: oamk.fi/kone ja tutustu myös somessa Oamk_Kone