Etäopiskelu Covid-19 pandemian aikana opiskelijoiden näkökulmasta

Vastaherännyt nainen istuu sohvalla tietokoneen ääressä.

(Artikkelia päivitetty 4.3.2021)

Keväällä 2020 Covid-19 pandemian räjähtäessä ammattikorkeakoulujen kampukset suljettiin ja siirryttiin opiskelemaan kotiin ruudun äärelle. Pandemia on kestänyt aika tarkalleen vuoden ja edelleen työskentelemme kotona aamutakeissamme. Oamk on toteuttanut opetusta hybridimallilla, eli vain välttämättömät harjoitustunnit on toteutettu kampuksilla, harjoittelut toteutuvat sairaaloissa normaalisti, mutta muu teoriaopiskelu toteutuu täysin etänä.

Kotoa ei tarvitse poistua eikä tunnille osallistuminen vaadi muuta kuin koneen aukaisemisen.

Hyvänä puolena etäopiskelun suhteen koemme juuri edellä mainitun.  Samaan aikaan tätä voidaan katsoa myös negatiivisena asiana, sillä keskittyminen sängyn- tai sohvanpohjalla ei välttämättä ole optimaalisinta nukahtamisvaaran takia. Myöskään herääminen minuutti ennen tunnin alkua ei välttämättä tue oppimista parhaalla mahdollisella tavalla.

Etäopiskelun ja pandemian surullisena seurauksena on myös kouluruokaloiden sulkeutuminen, mikä on ollut pakottava tekijä aktivoitumaan kaupassa käymisessä sekä ruoanlaitossa. Loistavien kokkaustaitojen myötä ruokavalio onkin muuttunut melko yksipuoliseksi, koostuen opiskelijan rahatilanteelle ystävällisistä nuudeleista ja kaurapuurosta.

Näkyykö tää mun ruutu nyt?

Sosiaaliset kontaktit vähenevät minimiin muutenkin kaamoksen aikana, jolloin koululla käynti on pakottanut pitämään yllä perustaitoja ihmissuhteissa. Tämä on nyt korvattu etäopiskelussa tietokoneen välityksellä kuultaviin ’’Näkyykö?’’ ja ’’Kuuluuko?’’ -lauseisiin. Ja opiskelijabileet, niitä ei ole. Maksamme kuitenkin voivat hyvin.

Maksojemme hyvinvoinnista huolimatta toivomme, että rajoitukset loppuisivat ja tilanne normalisoituisi mahdollisimman pian. Peskää niitä käsiä ja käyttäkää maskeja!

Teksti: Sairaanhoitajaopiskelijat Laura Hannula, Sara Häivälä, Julia Selkäinaho ja Pauliina Ylitalo ( SAI18SP)
Kuva: Kirsi Myllykangas, hoitotyön lehtori, Oulaisten kampus


Nuori henkilö tietokoneen ääressä.

Olemme 4 sairaanhoitajaopiskelijaa Oulusta. Opiskelemme kaikki kolmatta vuotta sairaanhoitajaksi Oulun Ammattikorkeakoulussa. Kaksi meistä suorittaa opintonsa päivätoteutuksessa, ja kaksi monimuoto-opiskeluna. Vuosi sitten alkanut Covid-pandemia on vaikuttanut monella tapaa opiskeluumme, ja valitsimme aiheeksemme kirjoittaa sen vaikutuksista opiskeluumme.

Pandemian alettua siirryimme pääsääntöisesti etäopiskeluun. Luennot toteutuvat pääosin Zoomin välityksellä. Välttämättömimmät harjoitustunnit sekä simulaatioharjoitukset toteutuivat koululla lähiopetuksena.  Tähän tehtävään osallistuneille kahdella päivätoteutusopiskelijoilla opintojen lähiopetuspäiviä on ollut myös tämän kevään 2021 aikana, kun taas kahdella monimuoto-ryhmän opiskelijalla ei ole ollut yhtäkään kontaktiopetuspäivää.

Kolmantena opiskeluvuotena alkavat syventävät opinnot joihin osallistumme (Kiireetön- ja akuutti avohoitotyö) toteutuvat kokonaan etäopiskeluna zoomin välityksellä koronatilanteen vuoksi.

Olemme kokeneet etäluennot mielekkäinä, mutta käytännöntaitojen harjoittelu ja simulaatiot olisivat oppimisen kannalta opettavaisempia lähiopetuksessa.

Pohdimme, kuinka paljon syventävien opintojen opiskelu pääosin itsenäisesti etäopiskeluna vaikuttaa omaan osaamistasoon syventävien harjoitteluissa ja valmistuneena sairaanhoitajana. Iso vastuu jää opiskelijalle itselleen tiedon hankintaan, ja kädentaitojen harjoittelu jää käytännössä harjoittelujen ja työelämän varaan. Etenkin akuuttihoitotyön opinnot sisältävät paljon teoria- ja kädentaitojen hallintaa, joita voi olla erittäin haastavaa opiskella pelkästään kotoa käsin.

Etäopiskelun positiivisina puolina on ehdottomasti se, ettei tarvitse varata aikaa koulumatkoihin, ja luennon voi kuunnella esimerkiksi omalta kotisohvalta.

Jokainen meistä kokee siis etäopiskelun rennompana kuin kontaktiopetuksen.

Teksti: Anna Bruun, Hanna Virkkala, Jonna Alamattila ja Sara-Liina Tolonen
Kuva: Steinar Engeland on Unsplash


Tämä kirjoitus kuuluu sarjaan, jota kirjoittavat kevätlukukaudella 2021 Oulaisten kampuksella Kiireetön avohoitotyö -syventäviä opintoja opiskelevat sairaanhoitajaopiskelijat.

 

 

 

 

Saatat pitää myös näistä...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *