Oamkin auto- ja työkonetekniikka houkuttelee opiskelemaan vähän kauempaakin  

Tekstin on kirjoittanut Oamkin konetekniikan  KTO17SP3-ryhmän opiskelija Tuomas Kokkonen opintojaksolla YY00BB72-3130 Tutkimus- ja kehittämistoiminta.

Sen jännityksen muistanaina. Kun saavuin ensimmäistä kertaa elämässäni Ouluun suorittamaan pääsykoetta.Oli toukokuu 2016. Kävelin silloisen Kotkantien kampuksen pääovista sisään ja luin ovien yläpuolella olevan tekstin ”Oulun ammattikorkeakoulu”.Haluanko minä tänne? Olihan Oulu toisella puolella Suomea kotipaikkakunnaltani Juuasta katsoen. Minulle kuitenkin yksi vaikuttava vetovoimatekijä oli erityisesti auto- ja työkonetekniikan koulutus ja niinpä astuin ovista sisälle.

Lukion kautta armeijaan ja sitten opiskelemaan 

Olen Tuomas Kokkonen, 23-vuotias, 4. vuoden koneinsinööriopiskelija Oulun ammattikorkeakoulusta. Opiskelen auto- ja työkonetekniikan suuntautumisalaa. Kirjoitin ylioppilaaksi Juuan lukiosta vuonna 2016. Kävin armeijan välissä ja opinnot aloitin syksyllä 2017. Halusin kertoa omia kokemuksiani opiskelusta Oulussa ja siitä, mihin se on johtanut. 

Pääsykokeeseen mennessä jännitin, turhaan. Oma lukion pitkän matematiikan keskiarvoni oli vitosen pinnassa, mutta siitä huolimatta suoritin pääsykokeen keskivertotuloksella. Huolellisella valmistautumisella pärjää kyllä. Tulitpa sitten lukiosta tai ammattiopistosta, niin oikeanlaisella asenteella pääsee pitkälle. Opiskeluilmapiiri Oulun ammattikorkeakoulussa on hyvin kannustava, opiskelukaverini tulivat monelta eri alalta ja kaikki auttoivat toisiaan aina tarpeen tullen. 

Ensimmäinen vuosi menee pitkälti matematiikan, fysiikan ja konetekniikan yleisten opintojen parissa. Opit hieman 3D-mallinnusta sekä muita insinöörille hyödyllisiä taitoja. Toisin kuin monessa muussa konetekniikan koulutuksessaOAMK:ssa valitset suuntautumisalasi jo ensimmäisen vuoden keväällä. Näin oman mielenkiinnon mukaisiin opintoihin pääsee kiinni jo toisena opiskeluvuotena. Kolmannen vuoden ehdottomasti isoin juttu on projektiharjoittelu. Projektiharjoittelu toteutetaan ryhmissä eri yrityksille. Tuotantotekniikan sekä auto- ja työkonetekniikan suuntautumissa projektiharjoittelu on 30 opintopisteen kokonaisuus. Koen, että tämä tekee koulutuksesta erittäin työelämälähtöisen ja projektiharjoittelun kautta työllistyin itsekin vauriokorjaamon työnjohtoon kesäksi. 

Auto- ja työkonetekniikan opiskelua lukiotaustalla 

Auto- ja työkonetekniikan opiskelijoille hyvä asia on myös nykyinen kampuksen sijainti Linnanmaalla yliopiston yhteydessäUusi kampus on erittäin hieno ja autolaboratorio on nyt monipuolisempi kuin koskaan. Jatkossa yhteistyö yliopiston kanssa tulee varmasti tiivistymään, mikä tarjoaa monia uusia mahdollisuuksia kasvattaa omaa osaamistaan. Oamkin opiskelijalla on esimerkiksi mahdollisuus liittyä Oulun yliopiston Formula Student Oulu -tiimiin, jossa toteutetaan vuosittain projektityönä auto kansainvälisiin Formula Student -kilpailuihin. Olen itsekin mukana nyt, vaikka valmistuminenkin häämöttää jo lähitulevaisuudessa. 

Kohti valmistumista

Täytyy sanoa, että en vielä itsekään tiedä, mitä teen tulevaisuudessa työkseni. Kirjoitushetkellä olen aloittamassa hyvin mielenkiintoista opinnäytetyöprojektia liittyen pakokaasunpuhdistukseen ja ensi kesälle on taas vauriokorjaamohommia tiedossaYksi suurimmista onnistumisen tunteistani oli, kun koulussa oppimistani asioista oli oikeasti hyötyä työpaikan saamiseen sekä työskentelyyn vauriokorjaamolla, vaikka aikaisempaa korjaamokokemusta minulla ei ollut yhtään. Ammattikorkeakouluun voi ja kannattaa hakea myös lukiosta. Näin jälkeenpäin ajateltuna opinnot menivät melko kivuttomasti eteenpäin, kun omasi hyvät perustiedot matematiikasta ja fysiikasta. Ammattiopistosta haettaessa etuna on käytännön osaaminen, jonka puutteen koin itsekin välillä ongelmalliseksi kesätöitä etsiessäni. Loppujen lopuksi pohjakoulutuksella on hyvin pieni vaikutus siihen, millainen insinööri sinusta tulee. Jokaisen opintopolku on yksilöllinen ja se muokkautuu myös harjoitteluiden ja kesätöiden kautta. 

Tervetuloa luomaan tulevaisuutta

Näin lopuksi haluan toivottaa onnea pääsykokeisiin kaikille uusille hakijoille. Toivottavasti onnistuin selkeyttämään ajatuksianne erityisesti auto- ja työkonetekniikan opinnoista. Ouluun kannattaa tulla opiskelemaan vaikka vähän kauempaakin, niin minäkin tein. Loppuun lisäsin vielä kuvan OAMK:n Linnanmaan kampuksen sisäpihalta. Tervetuloa luomaan tulevaisuutta! 

© Tuomas Kokkonen 2020

oamk_kone

Tunteella ja taidolla, Oamk Konetekniikka. Jo vuodesta 1894. Olemme Suomen kuudenneksi suurimman ja hakijamäärältään neljänneksi suosituimman ammattikorkeakoulun Konetekniikan tutkinto-ohjelma. Yhteisenä tavoitteena meillä on ylläpitää vetovoimaista, haluttua ja nykyaikaista koulutusohjelmaa, sekä luoda opiskelijoillemme insinöörin identiteetti ja sen avulla luoda opiskelijasta rautainen ja työllistyvä insinööri! Oletko sinä seuraava Konetekniikan insinööri? Pallo on sinulla!

Saatat pitää myös näistä...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *