Huom! Oamkin blogi poistuu käytöstä
Osana verkkoympäristön uudistustyötä blogisivusto poistuu käytöstä 30.6.2024. Blogien kirjoittajat vastaavat omien tekstien talteenottamisesta ja arkistoimisesta. Ajankohtaisten blogien julkaisemista kannattaa tarjota Oamk Journalille. Blogi on saatavilla lukutilassa sisäverkosta 31.12.2024 saakka.

Miltä tuntuu valmistua ammattiin alalle, jolta halutaan nyt pois?  

Jo ennen meneillään olevaa ja surullisen kuuluisaa COVID-19 -aikaa Tehy-lehden tekemän kyselytutkimuksen mukaan joka kymmenes hoitaja mietti alan vaihtamista päivittäin, sekä 44 prosenttia vastaajista pohti alan vaihtoa vähintään kerran kuukaudessa. Kyselyyn osallistui hieman reilut 3500 erikoissaraanhoidossa työskentelevää hoitajaa. Hoitajien alanvaihtohaluja kuvailevat luvut ovat olleet jo ennen pandemian tuomaa lisäkuormaa huolestuttavan korkeita. Suurimpina syinä alalta pois haluamiseen jo ennen pandemiaa olivat huono palkka ja työn henkinen raskaus, joihin koronataistelu ei ole ainakaan parantavalla tavalla vaikuttanut. (Tehy 2020.)

Kiinnostus ja halu hoitotyöhön saavat epäröinnin hälvenemään

Hoitajien alanvaihtohalut ovat olleet laajasti julkisuudessa. Alaa opiskelevat, tulevat hoitajat varmasti seuraavat uutisointia ja keskustelua aiheesta. Opiskelijoiden keskuudessa on ollut pohdintaa siitä, että tulikohan tehtyä oikea valinta hakeutuessaan hoitoalalle. Kiinnostus ja halu hoitotyöhön kuitenkin saavat epäröinnin hälvenemään. Lisäksi sairaanhoitajan työllistymisnäkymät Suomessa ovat hyvät ja töitä alalla tulee varmasti riittämään. Tämä puolestaan luo turvallisuudentunnetta ja varmuutta ammatinvalintaa kohtaan.

Myös se, että suomalainen sairaanhoitajatutkinto on maailmalla arvostettu ja antaa monipuoliset mahdollisuudet työllistyä ulkomailla, on yksi erittäin hyvä syy lisää opiskella alalle. 

Toivon mukaan hoitoalan työyhteisöt ymmärtävät oman vastuunsa tulevien hoitajien motivaation ylläpitämisessä. Opiskelijoiden tervetulleeksi toivottaminen, hyvä työilmapiiri ja kannustava, sekä opiskelijan osaamistason huomioon ottava ohjaus ovat avainasemassa tulevien kollegoiden alalla pitämisessä.

 

Merkityksellistä työtä ja mahdollisuus jatko-opintoihin

Hoitoala on kaikesta huolimatta edelleen erittäin haluttu kouluttautumisala. Alan haasteista huolimatta opiskelijat kokevat sen mielenkiintoiseksi ja valmistuneella sairaanhoitajalla on valittavanaan laaja kirjo työmahdollisuuksia. Vaikka liian moni hakeutuu alalta pois, on se toisaalta koettu vetovoimaiseksi ammatinvaihtajien keskuudessa, jotka etsivät työtä jonka kokevat sekä merkitykselliseksi että paremmin omaa arvomaailmaansa vastaavaksi.

Vaikka palkkaus yleisesti koetaankin alhaiseksi suhteessa työn asettamiin vaatimuksiin, lohtua alalle valmistuvalle tarjonnee tieto lähes varmasta työllistymisestä. Merkityksetöntä ei myöskään ole se, että alan valinneella on halutessaan mahdollisuus jatkaa opintojaan ja näin kehittää itseään edelleen kohti uusia haasteita.

Teksti: Sairaanhoitajaopiskelijat Kati Engman, Heljä Greus, Minna Pirkola & Stina Väänänen

Ikääntynyt sairaanhoitaja tietokoneiden ääressä.

 

Lähteet
TEHY (2020) Tehyn laaja kysely: Koronasta ei ole korvattu mitään, alan vaihto kiinnostaa yhä enemmän. https://www.tehy.fi/fi/mediatiedote/tehyn-laaja-kysely-koronasta-ei-ole-korvattu-mitaan-alan-vaihto-kiinnostaa-yha-enemman


Tämä kirjoitus kuuluu sarjaan, jota kirjoittavat kevätlukukaudella 2021 Oulaisten kampuksella Kiireetön avohoitotyö -syventäviä opintoja opiskelevat opiskelijat.

 

You may also like...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *