Mitä hiilijalanjälki kertoo kestävässä kampusarjessa?

Hiilijalanjälki kertoo ilmastokuormasta eli siitä, kuinka paljon kasvihuonekaasuja syntyy. Sen avulla voidaan arvioida erilaisten tekojen ja kulutusvalintojen vaikutusta ilmaston lämpenemiseen. Mihin asioihin sen laskeminen johtaa ammattikorkeakoulun arjessa? 

Oamkissa on Kestävä ja vastuullinen kampusarki 2025 -toimideohjelma, jossa keskitymme siihen, miten pienennämme hiilijalanjälkeämme kiinteistöissä, matkustamisessa ja liikkumisessa, hankinnoissa sekä ravintolapalveluissa. Lopullisena tavoitteena meillä on olla hiilineutraali vuonna 2030.

Olemme laskeneet hiilijalanjäljen nyt vuosilta 2019 ja 2020. Teemme sen Arenessa sovitulla yhteisellä laskentatavalla. Tämä takaa valmiit laskentapohjat, vertailtavuuden, mutta myös lisää ammattikorkeakoulujen yhteistyötä kaikille tärkeässä asiassa.

Hiilijalanjälkeä laskemalla näemme, mihin asioihin meidän on kiinnitettävä huomiota, jotta voimme tehdä vastuullisia valintoja

Hiilijalanjälkemme on  vuonna 2019 oli 3 453 tCO2. Vuonna 2020 hiilijalanjälkemme oli 2 397 tCO2 eli se on kokonaisuudessaan 31% edellisvuotta pienempi.

 

 

Kiinteistöt tuottavat Oamkille suurimman hiilijalanjäljen.

Kiinteistöjen, matkustamisen ja hankintojen hiilijalanjäljestä olennaiset nostot ovat:

  • Kiinteistöissä merkittävin osuus hiilijalanjäljessä on lämmityksellä.
  • Matkustamisessa puolestaan lentomatkustaminen ja hotelliyöpymiset ovat olleet ennen pandemiaa keskeisiä hiilijalanjäljen aiheuttajia.
  • Hankinnoissa IT-laitteet (2019) ja kalusteet (2020) ovat  erityisesti nousseet laskennassa esiin.

Jokainen henkilöstöstä voi osaltaan vaikuttaa matkustamisen hiilijalanjälkeen, esimerkiksi etäosallistumismahdollisuuden tarjoaminen järjestäjänä tai sen hyödyntäminen osallistujana on ekologista. Kotimaassa voi suositella myös junamatkustusta. Laitteissa ja kalusteissa on tärkeää pidentää niiden elinkaarta sekä ottaa huomioon ympäristöasiat kilpailutuksessa.

Haluaisitko tietää tarkemmin hiilijalanjäljestämme? Lue enemmän Oamk Journalissa ilmestyneestä bloggauksesta Kestävämpää kampusarkea – hiilijalanjälkilaskenta tekee näkyväksi vastuullisuutta

Saatat pitää myös näistä...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *