Oamkista 3D mallintajaksi

Tekstin on kirjoittanut Oamkin konetekniikan KTO18SP9-ryhmän opiskelija Ronja Vilppola opintojaksolla YY00BB72-3133 Tutkimus- ja kehittämistoiminta.

Yhdellä sovelluksella mallintamisesta kerätty osaaminen auttaa käyttämään muitakin 3D-mallinnussovelluksia.

Kuka nää oot ja mitä oot opiskellu?

Olen Oulun ammattikorkean neljännen vuoden konetekniikan opiskelija, joka on suuntautunut koneautomaation puolelle.

Olen viime kesän työskennellyt 3D-mallinnuksen parissa. Pääosin olen käyttänyt Solidworksia, mutta olen työn tueksi opetellut käyttämään suomalaista Vertex G4 Plant -sovellusta, joka toimii hyvin putkistojen mallintamisessa.

Koneautomaatioon suuntautuneena olen saanut paljon opetusta Solidworksin käyttöön. Kurssit ovat olleet kattavia ja Solikan työkalut ovat tulleet hyvin tutuiksi.

 

3D -mallinnus sovelluksien omaksuminen

Testasin kolmella mallinnussovelluksella (Solidworks, Vertex G4 Plant ja Fusion 360) kykyäni omaksua sovelluksia. Olen käyttänyt Solidworksia jo paljon, joten se toimii pohjana tälle testille. Vertexistä minulla on perusteet tiedossa ja Fusion 360 -sovellukseen en ole koskenut kertaakaan. Näillä kolmella päästään hyvään käsitykseen, kuinka paljon yhden sovelluksen tietämys auttaa uuden oppimisessa.

Testikappale on kaikille sovelluksille sama, jotta testi olisi tasapuolinen.

Solidworks:

Testikappaleen mallintamiseen Solidworksilla meni 4 minuuttia ja 33 sekuntia. Mallinsin Solidworksilla viimeisenä, joka saattoi vaikuttaa suoritusaikaan, mutta ilman kokemusta työkaluista tällaista aikaa on vaikea saada.

Solidworksilla tehtyyn testikappaleeseen aikaa kului noin 4.5 minuuttia.

Tallenne mallintamisesta: https://youtu.be/fJyCHDNFqPs. Tallenteesta tulee esille mitä kaikkia työkaluja testikappaleen valmistamiseen on käytetty.

Vertex:

Vertexillä mallintamiseen meni 20 minuuttia ja 40 sekuntia. Aikaa kului työkalujen toiminnan ymmärtämiseen. Minulla on ollut taukoa Vertexin käytöstä jo vähän aikaa ja sen huomaa testikappaleeseen kulutetusta ajasta. Sovelluksen käytön harjoittelulla aikaa voisi parantaa noin 10 minuuttiin. Sovellus on käytettävyydeltään tahmea tämän tyyppiseen 3D-mallintamiseen, joten vaikka kokemusta olisikin tällä sovelluksella enemmän voi mallinnusajan saaminen Solidworksin tasolle olla vaikeaa.

Testikappaleen mallintamiseen Vertexillä meni noin 21 minuuttia.

Fusion:

Fusionilla mallintamiseen meni 19 minuuttia ja 2 sekuntia. Olen positiivisesti yllättynyt ajasta, koska en ollut tutustunut tähän sovellukseen millään tasolla ennen tätä testausta. Fusionin työkalut olivat yksinkertaisia ja helppoja käyttää. Pienellä harjoittelulla aikaa voitaisiin parantaa roimasti. Fusion jakaa Solidworksin kanssa paljon ominaisuuksia, joten osaamisen soveltaminen on helppoa.

Fusionilla testikappaleen mallintaminen kesti noin 20 minuuttia.

Yhteenveto testauksesta ja omista ajatuksista

Oamkista valmistuvat tuoreet konetekniikan insinöörit ovat hyvin varusteltuja Solidworksin tuntemuksella. Jos työpolku suuntautuu mallintamiseen, töiden alusta kannattaa käyttää 1–3 päivää käytettävien sovellusten parissa. Tarvittava aika riippuu sovelluksesta ja henkilön taidoista.

Testin teki vain yksi henkilö ja kaikki teksti on minun omia ajatuksiani. Tämän kirjoituksen tarkoituksena on herättää ajatuksia insinöörien kyvystä soveltaa taitojaan mallintamisen parissa.

oamk_kone

Tunteella ja taidolla, Oamk Konetekniikka. Jo vuodesta 1894. Olemme Suomen kuudenneksi suurimman ja hakijamäärältään neljänneksi suosituimman ammattikorkeakoulun Konetekniikan tutkinto-ohjelma. Yhteisenä tavoitteena meillä on ylläpitää vetovoimaista, haluttua ja nykyaikaista koulutusohjelmaa, sekä luoda opiskelijoillemme insinöörin identiteetti ja sen avulla luoda opiskelijasta rautainen ja työllistyvä insinööri! Oletko sinä seuraava Konetekniikan insinööri? Pallo on sinulla!

Saatat pitää myös näistä...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *