Opettavainen kesä ProAgrialla

Suoritin 2023 kesällä kolme kuukautta kestävän asiantuntijaharjoittelun ProAgria Oulun toimipisteellä. Kiinnostuin työpaikasta jo edellisenä vuonna, sillä luokkakaverini oli ollut ProAgrialla harjoittelussa edellisenä kesänä, ja hän oli kertonut minulle työpaikasta. Tiesin, että ProAgrialla pääsisin tekemään niitä asioita, jotka minua kiinnostavat. Laitoin työhakemuksen ProAgrialle tammikuussa ja työhaastatteluun pääsin helmikuun alkupuolella. Työhaastattelun jälkeen minuun oltiinkin heti samana päivänä yhteydessä, että otanko paikan vastaan. Töissä olin 2.5.–15.8. välisenä aikana. 

Työsuhteen alussa minua perehdytettiin kesän työtehtäviin, talon tapoihin sekä opetettiin käyttämään organisaation erilaisia järjestelmiä. Toukokuun aikana pääsääntöinen tehtäväni oli sopia aikataulut kasvinsuojeluruiskuntestauksiin sekä varata testauspaikat. Puheluja viljelijöiden kanssa tuli soitettua yli 200, joten asiakaspalvelutyö puhelimitse tuli todella tutuksi heti työsuhteen alussa. Mielestäni tämä työtehtävä oli todella mukavaa, sillä opin organisoimaan asioita järkevästi. Työtehtävässä oli tärkeää huomioida tulevien testauspäivien aikana tapahtuvat siirtymät autolla sekä tauot, jotta työpäivä sujuisi mahdollisimman hyvin. 

Toukokuun lopulla itse ruiskuntestaukset aloitettiin työparin kanssa. Opin työn aikana todella paljon kasvinsuojeluruiskun tekniikasta, sillä pääsin näkemään ja testaamaan kymmeniä erilaisia malleja. Kaiken kaikkiaan ruiskuntestauksia tuli tehtyä kesän aikana yli 160 kappaletta. Testauspäivät tapahtuivat milloin missäkin päin Pohjois-Pohjanmaata, joten autolla ajelua tuli todella paljon. Kesän aikana liikuimme Nivala – Taivalkoski välillä eli käytännössä koko maakunnassa, testauksia tehtiin toukokuun lopusta heinäkuun alkuun. Työviikot olivat tuona aikana yksinkertaisuudessaan sellaisia, että yksi päivä viikossa oltiin toimistolla merkkaamassa ProAgrian järjestelmään testatut ruiskut ja muut päivät oltiin jossain päin maakuntaa testaamassa ruiskuja. 

Kasvinsuojeluvälineiden testipäivä.

 

Testausviikkojen jälkeen pääsin Ruoka ketju näkyville -hankkeen mukana Okra-maatalousnäyttelyyn Oripäähän. Messureissu oli mielestäni todella antoisa, sillä siellä pääsi näkemään monipuolisesti kaikkea maatalouteen liittyvää. Tämän reissun jälkeen olikin sitten luvassa kahden viikon lomajakso.  

Loman jälkeen työtehtäväni oli osallistua puhdaskaura-auditointeihin, joissa käytiin tarkastelemassa kasvulohkoja. Kasvulohkokäyneillä tarkasteltiin kasvuston kuntoa esimerkiksi mittaamalla korkeutta, tiheyttä, jyväkokoa ja typpipitoisuutta sille tarkoitetun mittarin avulla. Myös vieraslajeja tarkkailtiin kasvuston seasta, ja ne kitkettiin pois niitä löydettäessä. Kasvustokäynnin jälkeen havainnot merkattiin lomakkeelle muistiin, havaintojen perusteella pystyttiin tekemään myös satotasoennusteita kyseisiltä peltolohkoilta. Mielestäni kasvustokäynnit olivat todella mielenkiintoisia, sillä niillä pääsi näkemään todella paljon erilaisia peltolohkoja, sekä oppi käsittämään enemmän lajikkeiden merkitystä viljelyssä. 

Kasvuston havainnointia.

 Kaiken kaikkiaan työharjoittelu oli todella antoisa, sillä pääsin näkemään monipuolisesti erilaisia maatalouteen liittyviä asioita, sekä hyödyntämään koulusta saatua tietoa. Voin suositella ProAgriaa työpaikkana, sillä mielestäni työporukka ja ilmapiiri siellä olivat todella hyviä! Kesän aikana pääsi myös ruiskuntestauksien ja tilakäyntien yhteydessä tutustumaan maakunnan viljelijöihin, mikä oli mielestäni todella antoisaa. Keskustelut viljelijöiden kanssa antoivat paljon uusia näkökulmia ja ajatuksia maataloudesta. 

 

Juho Mettälä, MAA20SP 

Saatat pitää myös näistä...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *