Huom! Oamkin blogi poistuu käytöstä
Osana verkkoympäristön uudistustyötä blogisivusto poistuu käytöstä 30.6.2024. Blogien kirjoittajat vastaavat omien tekstien talteenottamisesta ja arkistoimisesta. Ajankohtaisten blogien julkaisemista kannattaa tarjota Oamk Journalille. Blogi on saatavilla lukutilassa sisäverkosta 31.12.2024 saakka.

Monipuolinen harjoittelu isolla lypsykarjatilalla

Suoritin toisen harjoitteluni syksyllä 2023 Pohjois-Savolaisella Maitopuron tilalla, jossa myös työskentelen tällä hetkellä. Tilalla on n.180 lypsylehmää ja lisäksi nuorkarjaa. Tilalla viljellään lisäksi nurmea ja viljaa. Harjoittelupaikkana tila oli monipuolinen ja opettavainen.

Monipuolista oppia maatilan taloushallinnosta

Harjoitteluni koostui monipuolisista tehtäväistä ja tajusin samalla kuinka iso kokonaisuus yrittäjillä on hallittavana. Pääsin osallistumaan tilan kirjanpidon tehtäviin, kuten maksamaan laskuja, laskemaan palkkaa, tekemään alv-ilmoituksia kuukausittain sekä kirjaamaan tositteita. Näiden tekemisessä käytettiin maatalousneuvos-ohjelmaa. Osallistuin myös taloudenseurantaan ja budjetointiin, kuten seuraamaan kuukausittain budjetointia, joka tehdään yhteistyössä ammattilaisen kanssa.

Harjoittelun aikana löysin myös oman lempilehmän, joka on nimeltään Töpö.

Harjoittelun kohokohta, tilasiemennys-koulutus

Harjoittelun aikana suoritin myös tilasiemennys-koulutuksen, johon sisältyi useita teoriatunteja tilalla sekä käytännön harjoitteluita eläimillä. Tiesin aikaisempien opintojen pohjalta lehmien hedelmällisyydestä vain pintaraapaisun. Tämän koulutuksen aikana pääsin pintaa syvemmälle ja ymmärsin, että lähes joka asialla on vaikutus lehmien hedelmällisyyteen. Nykyään katson lehmiä aivan eri tavalla ja huomaan niiden poikkeavan käytöksen, joka enteilee tulevasta kiimasta. Itse siemennys on hyvin helppo toimenpide, mutta kaikki muu sen ympärillä on paljon monimutkaisempaa. Koulutuksen lopuksi suoritin vielä näytön, jonka jälkeen olen siementänyt useita kymmeniä eläimiä, joista suurin osa on tullut tiineeksi.

Johtaminen on tärkeä taito

Harjoittelun aikana sain myös paljon vastuuta, joka oli mielestäni todella mukava asia ja tunsin, että minuun luotetaan. Oli päiviä, jolloin navetta oli kokonaan ns. minun vastuullani ja ohjasin samalla lomittajia työnteossa. Suunniteltiin myös työkaverin kanssa paljon työtehtäviä ja niiden toteuttamista parhaalla mahdollisella tavalla. Harjoittelun aikana suunniteltiin sorkkakylvyn toteuttaminen tilalla, sekä vasikoiden juoton siirtämisen juottoautomaatilta ”käsijuotolle”, joka toteutetaan milktaxilla.

Harjoittelun aikana syntyi useita vasikoita. Kuvassa Viineri ja sen emä Rinkeli.

Karjanhoitotyöt kuuluivat myös harjoitteluun

Harjoitteluun sisältyi myös ns. normaaleja karjanhoidon töitä ja siihen liittyviä asioita. Tein navetalla aamu- tai iltavuoroa, johon kuului mm. vasikoiden juottoa, appeentekoa, eläinten mahdollisia lääkintöjä, poikivien/poikineiden lehmien hoitoa sekä muita perusjuttuja, joita kuuluu eläinten hoitoon. Työhön sisältyi myös jonkun verran tietokonetöitä, kuten syntyneiden vasikoiden rekisteröintiä, lääkintöjen kirjausta nasevaan sekä robotin ohjelmistosta saatavien tietojen analysointia. Robotin ohjelmasta saa paljon erilaista tietoa, jota täytyy osata tulkita. Yleisimmät asiat, joita tuli seurattua olivat utareterveys, eläinten käyttäytyminen ja mahdolliset kiimaiset eläimet.

Osallistuin myös kuukausittain eläinlääkärin käyntiin, jossa tutkittiin poikineet lehmät, että onhan niillä kaikki hyvin ja yleensä aina oli myös nupoutettavia vasikoita. Harjoittelun aikana osallistuin myös ruokintasuunnitelmien tekoon, jalostusneuvojien käynteihin (eläinten rakennearvostelut) ja tilaneuvojien tilakäynteihin.

 

Saana Hyvönen, agrologiopiskelija

You may also like...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *