2. luukku – kirjaston joulukalenteri
Kuva on Ruokaherkkuja -blogista. Kiitos lainasta!
Joulun aikaan on lupa herkutella, eikös? Ja tottahan toki se herkkujen tekeminen pitää aloittaa jo hyvissä ajoin, ehtiipä näitä tehdä uudestaan sitten vielä lähempänä joulua vaikka pieniksi paketeiksi ystäville ja tuttaville. Tai miksipä namujen tekoa ei voisi yhdistää pienimuotoiseen illanviettoon, jossa puuhailtaisiin porukalla karamelleja yhteiseksi iloksi? Tässäpä pari testattua reseptiä, joilla pääsee hyvin alkuun.
Suklaaraksut
125 g maitosuklaata
50 g pieniä vaahtokaramellejä
(tai isompia pieniksi silputtuina)
25 g saksanpähkinöitä hienoksi pilkottuina
(tai muita pähkinöitä)
25 g kuivattuja aprikooseja pilkottuina
(myös karpalot toimivat)
Peitä uunipelti leivinpaperilla. Sulata suklaa vesihauteessa. Hämmennä vaahtokarkkeja, pähkinöitä ja aprikooseja varovasti suklaassa, kunnes kaikki palat peittyvät suklaakuorrutukseen. Nostele seoksesta kukkurallisia teelusikallisia leivinpaperille. Anna raksujen kovettua jääkaapissa. Irrota valmiit raksut varovasti leivinpaperista. Raksut säilyvät viileässä paikassa tiiviissä rasiassa jopa pari viikkoa.
(alkuperäinen lähde: http://www.savonsanomat.fi/vapaalla/ruoka-ja-juoma/makeat-leivonnaiset/suklaaraksut/574872)
Suklaafudge
(n. 30 kpl)
125 g (tummaa) suklaata
60 g voita
1/2 dl kermaa
1 appelsiinin raastettu kuori tai vaikkapa hieman kuivattuja karpalonpaloja pieniksi silputtuina
6 dl tomusokeria
Sulata suklaa ja voi vesihauteessa. Lisää joukkoon kerma ja appelsiininkuoriraaste/karpalopalat ja sekoita hyvin. Lisää joukkoon tomusokeri ja sekoita seos tasaiseksi. Vuoraa 10×30 cm kokoinen vuoka leivinpaperilla ja kaada seos vuokaan. Anna jähmettyä. Irrota levy vuoasta ja leikkaa se sopivankokoisiksi palasiksi. Säilytä suklaafudge jääkaapissa.
(alkuperäinen lähde: Mads Moe: Ihana joulunaika, 2004.)