Opiskelijoiden äänenä

Osalla opiskelijoista koulu on jo alkanut ja muillakin ensimmäinen päivä lähestyy jo kovaa vauhtia. Ammattikorkeakoulutus on isojen muutoksien alla ja uusi amk-laki on valmistelussa. Yksi merkittävä uudistus on ammattikorkeakoulun hallinnon muuttaminen yhden hallituksen malliin. Aikaisemmin useissa ammattikorkeakouluissa on ollut erikseen sisäinen hallitus ja ylläpitäjän hallitus. Meillä Oamkissakin tilanne on ollut tämä. Sisäisessä hallituksessa opiskelijoilla on ollut edustus jo pitkään, mutta ylläpitäjän hallituksessa, joka on ollut korkein päättävä toimielin, ei opiskelijoilla edustusta ole ollut. Uuden lakiluonnoksen mukaan nykyiseen Oamk Oy:n hallitukseen valitaan myös yksi opiskelijoiden edustaja sekä yksi henkilökunnan edustaja. Vaikka lakia ei vielä ole hyväksytty, on Oamk halunnut olla asiassa ennakoiva ja laajentaa hallitus lain vaatimalle tasolle.

Ensi vuodesta alkaen hallitus tuleekin siis olemaan seitsenhenkinen. Puheenjohtaja tulee elinkeinoelämän puolelta ja tehtävässä toimii Oulun Osuuspankin toimitusjohtaja Timo Levo. Omistajat ovat saaneet nimetä neljä muuta jäsentä ja Oulun kaupungin edustajina toimivat Valtteri Aine, Maire Mäki ja Arja-Liisa Räisänen sekä ympäryskuntien edustajana toimii Sanna Savolainen. Näiden henkilöiden lisäksi hallitukseen valitaan tänä syksynä vielä Oamkin henkilöstön ja opiskelijoiden edustajat. Oamkin rehtori Jouko Paaso toimii yhtiön toimitusjohtajana ja hallituksessa asioiden esittelijänä.

Opiskelijat ovat osa ammattikorkeakoulun yhteisöä ja mielestäni jopa se tärkein osa. Tämän vuoksi on tärkeää, että meillä on edustus myös kaikilla päätöksenteon tasoilla. Näillä kahdella uudella hallituksen jäsenellä onkin suuri tehtävä toimia ammattikorkeakouluyhteisön ääninä ja asiantuntijoina. Opiskelijat ovat jo hyvin edustettuina muilla hallinnon tasoilla aina valmistelusta asti, mutta siellä missä asiat viimekädessä päätetään ei aikasemmin siis edustusta ole ollut. Opiskelijayhteisöä voisi verrata esimerkiksi työyhteisöön tai asuinyhteisöön, jossa perinteisesti yhteisön jäsenillä on ollut oikeus valita henkilöt edustamaan yhteisöä heitä koskevassa päätöksenteossa. Työyhteisössä valitaan esimerkiksi luottamusmies ja työsuojeluvaltuutettu. Kaupunkilaiset valitsevat edustajansa kunnallisvaaleissa valtuustoihin.

Opiskelijakunta on nyt aukaissut ehdokashaun opiskelijaedustajaksi ja valinta tehdään jo syyskuun alkupuolella. Ehdokkaaksi voi asettua kaikki tutkintoon johtavassa koulutuksessa olevat opiskelijat. Hakuaika on nyt käynnissä ja kestää 1.9. asti. Nyt siis kaikki yhteisiin asioihin vaikuttamisesta kiinnostuneet ehdokasilmoituslomaketta täyttämään.

 

Osa Oamkia
Olen opiskelija
Ääneni kuuluu

 

Markus Mäkitalo
OSAKOn vaalilautakunnan puheenjohtaja ja ammattikorkeakoulun hallituksen jäsen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *