Hallitusneuvotteluiden piinaava aika, pysyvätkö lupaukset?

Vaalit ovat ohi kuten myös opiskelijoiden valtakunnallinen #koulutuslupauskampanja. Helsingissä SAMOK ja SYL aloittavatkin hallitusneuvotteluiden päivystämisen ja vaikuttamisen. Tärkeimpinä teemoina ajamme edelleen koulutuslupaus –kampanjan neljää ydinteemaa: Maksuton koulutus kaikille, koulutuksesta ei enää leikata, opintotukea ei heikennetä sekä YTHS kaikille korkeakouluopiskelijoille. Näistä parhaiten puolueet sitoutuivat siihen, että YTHS laajennettaisiin myös meille ammattikorkeakouluopiskelijoille sekä siihen, ettei koulutuksesta enää leikata. Tosin tämän päiväiset viestit mahdollisista 10 miljoonan euron leikkauksista asettaa varsinkin lupaukset koulutuksen leikkaamisen jättämisestä tulevilta hallituspuolueilta jännittävään valoon.  

YTHS jakoi mielipiteitä. Osa puolueista oli sitä mieltä, että terveyspalvelut pitäisi kehittää kaikille yhtenäisiksi, mutta jos YTHS säilyy, tulisi se laajentaa myös meille ammattikorkeakouluopiskelijoille. SAMOK jatkaakin asian lobbaamista hallitusneuvotteluissa mm. ehdottamalla automaattista YTHS terveysmaksua ammattikorkeakouluopiskelijoille. SAMOKilla on myös esitys rahoituksen osoittamisesta. Kokonaiskustannustarve on noin 41 miljoonaa euroa, mistä valtion osuus noin 15 miljoonaa. Tämä ei silti tarkoita lisäkustannuksia, sillä samalla kuntien rahoitustarve vähenee.

Opintotuen heikentämisestä oli samankaltaisia viestejä kuten myös YTHS:tä. Osa puolueista oli sitä mieltä, että tulevaisuudessa opiskelijoiden toimeentulo pitäisi turvata perustulomallilla, mutta niin kauan kuin nykyinen tukijärjestelmä olisi käytössä, ei opintorahaan tulisi koskea. Tosin nykyisinkin oleva puolikas indeksijäädytys on suuressa vaarassa tämän päivän uutisten myötä, jossa Sipilä ilmoitti indeksien jäädyttämisestä.

Maksuton koulutus jakoi myös mielipiteitä. Kaikki puolueet olivat sitä mieltä, että koulutus tulee edelleen järjestää maksuttomana Suomalaisille. EU/ETA maiden ulkopuolelta tuleville opiskelijoille useamman puoleen sisältä haluttiin silti lukukausimaksuja. On hyvä muistaa, että tämä ei automaattisesti lisätuloja Suomeen. Vuonna 2010-2014 järjestetyssä lukukausimaksukokeilussa kävi ilmi, että tulevat opiskelijat miltei poikkeuksetta opiskelivat ammattikorkeakoulujen myöntämien stipendien varoin eikä käytännössä kukaan, jolle ei stipendiä suotu ottanut opiskelupaikkaa vastaan. Tämän kaltaisessa kehityksessä on suuri vaara siihen, että kansainvälisyys vähenee. On hyvä muistaa, että maksuttoman koulutuksen saanut opiskelija maksaa koulutuksen myös takaisin muilla keinoin, esimerkiksi kuluttamalla keskimäärin 10 000 euroa verotettaviin menoihin kuten ruokaan ja vuokraan, näistä rahoista suurin osa tulee opiskelijoiden sukulaisilta heidän kotimaastaan.

Kampanjan lupauksia puolueittain voi tarkastella tarkemmin koulutuslupaus.fi sivuilta: http://www.koulutuslupaus.fi/?page_id=1047

 

Meillä Oulun vaalipiirissä kansanedustajaehdokkaat olivat keskimääräisesti opiskelijamyönteisempiä. Lobbaus onnistui OSAKOn ja OYYn kannalta mielestämme hienosti. Monet ehdokkaat, jotka aluksi olivat esimerkiksi opintotuen heikentämisen tai koulutuksesta leikkaamisen puolesta vaihtoivat mielipidettänsä hyvien keskustelujen päätteeksi. Tästä suuri kiitos myös SAMOKin ja SYLin suuntaan, jotka toimittivat meille erittäin päteviä argumenttipatteristoja.

Kampanjan tuloksia lähettelimmekin jo Yleen joka julkaisi kyseisen jutun aiheesta: http://yle.fi/uutiset/lahes_kaikki_ehdokkaat_vastustavat_koulutusleikkauksia__oulu_keskimaaraista_opiskelijamyonteisempi/7928094

 

SAMOK ja SYL kirjoittivat vastikään myös sivistysjulistuksen jossa otettiin kantaa koulutustason säilyttämiseksi. Pienenä maana koulutuksen korkea taso on meille erityisen tärkeää ja koulutus onkin tutkitusti eniten hyvinvointia ja talouskasvua tuottava yksittäinen tekijä. Suomen tulevina rakentajina voimme luoda entistä sivistyneemmän ja kilpailukykyisemmän maan vain, jos emme tingi koulutuksen tasosta. Pienenä maana emme myöskään voi kilpailla halvalla tuotannolla, vaan laadukas koulutus ja uudet innovaatiot näyttelevät suurta roolia tulevaisuuden Suomen rakentamisessa ja kilpailukyvyn ylläpitämisessä.

Kokonaisuudessaan julistus on luettavissa täältä: http://samok.fi/2015/04/28/korkeakouluopiskelijoiden-sivistysjulistuksessa-suomea-rakennetaan-koulutuksella/

 

Toisiko nämä

hallitusneuvottelut

opintorauhan

 

Juha Heikkinen
OSAKOn hallituksen puheenjohtaja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *