Harjoittelu eläinhoitolassa
Suoritin toisen, 12 opintopisteen eli noin kahden kuukauden harjoitteluni, Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymän Kannuksen yksikössä kesällä 2017. Kannuksen toimipisteessä koulutetaan toisen asteen maaseutualan ammattilaisia. Lisäksi toimipisteessä on läpi vuoden toimiva lemmikkihoitola, jossa kennellinjan opiskelijat pääsevät toteuttamaan opintojaan käytännössä. Kesäksi oppilaitoksen alue hiljenee, lukuun ottamatta koulun navettaa ja eläinhoitolaa. Siksi harjoitteluni keskittyi Kpedun kenneliin, eli eläinhoitolaan.
Työtehtäviini kuului sekä eläintenhoitajien työt että esimiesasemassa toimiminen. Viikossa tapasin kaksi uutta opiskelijaryhmää sekä kymmeniä koiria, joten rauhallisesta harjoittelusta ei voida puhua. Käytännössä sain kokemusta kenneltoiminnan pyörittämisestä useimmilta kanteilta. Viikkojen kuluessa tutuksi tuli lenkkeily, koirien ruokinta, terveystarkastukset, kynsienleikkuu, turkinhoito, kenneltilojen siivous, pyykkihuolto, asiakaspalvelu, varausten hoitaminen, aikatauluttaminen ja ihmisten koordinointi, unohtamatta kanien, marsujen ja kilpikonnien hoitoa, kissan pakkoruokintaa, vesijuoksumaton käyttöä tai lasten päivän järjestelyihin osallistumista.
Haastavinta oli suunnitelmien muuttaminen lennosta, kuten usein tällaisessa työssä käy, sekä työskentely erilaisten nuorten ja koirien kanssa. Toisaalta se oli myös todella palkitsevaa, kun hommat hoituivat. Tein paljon viikonloppuvuoroja, jolloin harjoitteluvastaavani oli puhelinsoiton päässä, mutta sain mukavasti vastuuta ja kokemusta ongelmatilanteiden ratkaisemisesta.
Olen todella tyytyväinen harjoitteluuni. Se avarsi kokeneen koiraihmisen näkemystä erilaisista koirista ja koiramaailmasta, opetti toimimaan erilaisten ihmisten kanssa, toi paljon näkemystä ja kokemusta sekä uusia ystäviä. Suosittelen kaikille pieneläimistä kiinnostuneille harjoittelupaikaksi Kannuksen ammattiopiston eläinhoitolaa, käytännönjärjestelyt sujuivat hienosti, kennelin henkilökunta oli aivan huippua ja omien koirienkin mukaan ottaminen onnistui. Päivät olivat välillä pitkiä ja raskaita mutta todella antoisia.
Elina Tolonen, agrologiopiskelija MAA14SN