Köynnöspinaattia, maa-artisokkaa ja Porin päärynää

Toimin vuoden 2018 kesä-elokuun ajan kesätyöntekijänä Porin kaupungilla infran kunnossapidossa. Mutta miten Oulussa asusteleva opiskelija Kälviältä oikein päätyi Poriin? Päätin vuoden 2018 alussa hakea kesätöitä laajalta alueelta ja katsoa millaisia mahdollisuuksia tulee vastaan. Porista tarjoutuikin oiva tilaisuus tutustua uuteen kaupunkiin ja työkenttään, joten lähdin toukokuussa pienen muuttokuorman ja kahden kissan kanssa huristelemaan autollani kohti Satakuntaa.

Harjoittelussani päätehtävänäni olivat kaupungin samaisena kesänä avattavan Ruokapuiston erilaiset kunnossapitotehtävät. Ruokapuisto on Porin uusi yhteisöllinen hyötypuutarha, joka on vapaasti kaupunkilaisten hyödynnettävissä. Puiston avajaisia vietettiin Avoimet puutarhat -päivänä heinäkuun alussa. Ruokapuiston lähtökohtana on kaupunkiviljely, lähiruoka ja yhteisöllisyys. Tarkoituksena on, että jokaisella olisi mahdollisuus kokea hyötypuutarha, maistella marjoja ja poimia hedelmiä sekä yrttejä. Ruokapuistossa kasvavatkin monet tutut lajit, kuten mansikat, tyrnit ja omenat, mutta myös minulle uusia tuttavuuksia, kuten köynnöspinaatti, liperi ja paikallinen päärynälajike Porin päärynä.

Ruokapuiston ensimmäisiä kirsikoita.

Porissa panostetaan mielestäni paljon kaupungin puistoalueiden viihtyvyyteen. Ruokapuisto on yksi hyvä esimerkki innovatiivisesta kaupunkirakentamisesta, joka kehittää yhteisöllisyyttä ja tarjoaa uusia elämyksiä. Porin laajat puistoalueet kuuluvatkin yhdessä 8 muun kaupungin kanssa kansallisten kaupunkipuistojen verkostoon. Kansalliset kaupunkipuistot yhdistelevät kaupunkielämää ja luonto- ja virkistysalueiden laajaa kokonaisuutta ja verkostoon pääsyn kriteerit on laadittu ympäristöministeriössä. Kriteerejä ovat esimerkiksi yhteneväiset ja laajat viherympäristöt ja historiallisesti merkittävät kulttuuriympäristöt puistoarkkitehtonisesti tai esteettisesti merkittävine viheralueineen. Pori on kuulunut kyseiseen verkostoon vuodesta 2002 lähtien.  

Suosittelenkin kesälomalla Suomessa matkaileville lämpimästi Poria ja sen kaunista ympäristöä Ruokapuistoineen, sillä itse nautin kovasti kesästäni kesäisessä Satakunnassa.

Lisätietoa Ruokapuistosta löytyy osoitteesta: https://www.pori.fi/ruokapuisto ja Porin kansallisesta kaupunkipuistosta: https://www.pori.fi/asuminen-ja-ymparisto/puistot-ja-metsat/porin-kansallinen-kaupunkipuisto/mika-kansallinen

Ronja Kuorikoski,

Agrologiopiskelija

Saatat pitää myös näistä...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *