Huom! Oamkin blogi poistuu käytöstä
Osana verkkoympäristön uudistustyötä blogisivusto poistuu käytöstä 30.6.2024. Blogien kirjoittajat vastaavat omien tekstien talteenottamisesta ja arkistoimisesta. Ajankohtaisten blogien julkaisemista kannattaa tarjota Oamk Journalille. Blogi on saatavilla lukutilassa sisäverkosta 31.12.2024 saakka.

Tutkinto-ohjelmatiimi toimii linkkinä opiskelijoiden ja opettajien välillä

Aloitin agrologin opintoni syksyllä 2018. Samaisena syksynä päädyin sattumalta elämäni ensimmäiseen kokoukseen kaverini tilalle, joka ei päässyt tuolloin varsinaisena jäsenenä paikalle. Kokousta nimitettiin tutkinto-ohjelmatiimiksi eikä minulla ollut hajuakaan, mikä on kyseisen tiimin tarkoitus tai mitä minun piti siellä tehdä. Kaikki muut kokoukseen osallistujat olivat vanhempien vuosikurssien opiskelijoita ja opettajia. Ensimmäisen vuoden opiskelijana en tuntenut muita osallistujia kovin hyvin ja jännitystä lisäsi se, että en ole ikinä kokoustanut eivätkä kokouskäytännöt olleet tuttuja.

Mitä tutkinto-ohjelmatiimissä tehdään?

Tiimin tarkoitus on toimia ikään kuin linkkinä opiskelijoiden ja opettajien välillä. Kokouksen järjestää tutkintovastaava opettaja, joka toimii myös kokouksen puheenjohtajana. Kokoukseen kuuluu lisäksi muutakin henkilöstöä käsiteltävien aiheiden mukaan. Opiskelijoita on keskimäärin kaksi jokaiselta vuosikurssilta. Käytäntönä on myös ollut, että jokaiseen kokoukseen valitaan yksi opiskelijoista sihteeriksi. Kokouksen aiheet vaihtelevat kulloisenkin ajankohdan tarpeiden mukaan. Kokoontumisia on vuoden aikana yleensä 2–4  kertaa.

Yksi teema toistuu kuitenkin jokaisessa tiimin kokouksessa, opiskelijoiden palautteet. Kokoukseen osallistuvat opiskelijat keräävät oman vuosikurssinsa kanssa opiskelijoilta palautetta sen hetkisistä opinnoista ja muista opiskeluihin liittyvistä asioista. Tiimissä käydään keskustelua palautteista ja kaikki kirjataan ylös. Opiskelijoiden palautteen avulla koulutusta pyritään kehittämään, minkä takia palautteen antaminen on tärkeää. Tämän takia myös tutkinto-ohjelmatiimi on olemassa.

Miksi tiimiin kannattaa lähteä mukaan?

Koulutuksen on tarkoitus olla ikään kuin valmennus kohti työelämää. Opiskelijana pääsee tutustumaan hyvinkin helposti ”oikeaan työelämään” erilaisten harjoitteluiden ja kurssien avulla. Tutustuessaan erilaisiin käytäntöihin voi vapaasti olla täysin ulalla asioista, koska olethan vasta oppimassa asioita. Parhaassa tapauksessa vastuullasi on miettiä, mitä suosikki makaronilaatikkoosi tulikaan laittaa mausteeksi. Allekirjoittaneella tilanne oli täsmälleen edellisen kaltainen ja kävi tuuri, että päädyin sattumien kautta tiimiin jäseneksi.

Tiimiin tultaessa ei tarvitse olla kokouskäytännöistä tai mistään muustakaan täysin perillä. Sen takia käydään koulussa, että opitaan erilaisia asioita. Kukaan ei oleta tai vaadi, että olet mestarineuvottelija tai heti valmis puheenjohtaja. Pitkälti suurin osa opiskelijoista on yhtä vähällä kokemuksella mukana kokoustamassa. Koulun tarjotessa mahdollisuutta osallistua tutkinto-ohjelmatiimiin on paikka mielestäni järkevää ottaa vastaan, jos kummempia esteitä ei ole. Tutkinto-ohjelmatiimi kokoontuu muutaman kerran vuoden aikana, joten liian työlästä tiimiin kuuluminen ei ole ollut. Omasta mielestäni tiimin parhaita puolia on se, että pääsee kuuntelemaan ja keskustelemaan opintoihin liittyvistä asioista ja vaikuttamaan niihin. Lisäksi saa arvokasta kokemusta kokouskäytännöistä ja kokouksessa toimimisesta.

Mitä opin ollessani mukana tiimissä?

Kokemukseni ennen tutkinto-ohjelmatiimiä olivat tasolla nolla eli kokemusta ei ollut minkäänlaisesta vaikuttamisesta tai kokoustamisesta. Olen saanut paljon oppia kokouskäytännöistä niin osallistujana kuin myös sihteerin roolista, joista on ollut runsaasti hyötyä nyt jälkeenpäin. Heikkona esiintyjänä yritän myös aina kuunnella tarkkaan, miten muut esittävät omia näkökulmia asioihin ja ottaa niistä oppia omaan toimintaani. Tiimissä ollessa pääsee myös vähän kuin automaattisesti tutustumaan uusiin ihmisiin, mikä ei ole ikinä huono asia.

Opiskelijoille lisäkannustimena tiimiin osallistumisessa toimii opintopisteet. Loppuvaiheessa opintoja pisteet ovat kultaakin arvokkaampia ja ainakin minä otan kolme opintopistettä avosylin vastaan tiimiin kuulumisesta. Kerrottakoon vielä, että joskus on voinut joutua opintopisteiden eteen tekemään enemmänkin töitä. Joka tapauksessa kannustan etenkin ensimmäisen vuosikurssin opiskelijoita rohkeasti tutustumaan tutkinto-ohjelmatiimiin. Kokemuksesta on varmasti hyötyä itsellesi ja samalla teet työtä myös oman vuosikurssisi hyväksi. Tutkinto-ohjelmatiimi on vain ja ainoastaan opiskelijoiden parhaaksi!

Jeremias Niskanen, valmistuva agrologi

You may also like...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *