Katjan kuulumisia: Joukkuehenki

Olen vuosien saatossa huomannut joukkuehengen suuren merkityksen urheilussa ja siitä on tullut isompi merkitys itselleni. Miten joukkuehenki sitten vaikuttaa vai vaikuttaako se joukkueeseen, tai yksilöihin ollenkaan? Entä tulokseen? Todellakin vaikuttaa!! Joukkuehenki kertoo siitä, että pelaajat tuntevat toisensa, luottavat toisiinsa ja heillä on kivaa yhdessä. Hyvä joukkuehenki on kokemus yhteisöllisyydestä, joka avaa ovia ikimuistoisille kokemuksille. Silloin yhteistyökin sujuu paremmin, kun tunnetaan toisen liikkeet kentällä, sekä vapaa-ajalla viihdytään yhdessä. Jokainen saa olla oma itsensä, eikä ketään tuomita.

Joukkuehenki ei muodostu mielestäni pelkästään siellä kentällä ja reeneissä. Siihen vaaditaan muutakin yhteistä aikaa ja tekemistä. Olen ollut joukkueessa, jossa oli loistava joukkuehenki ja se näkyi tuloksena jo alkukauden peleissä hauskanpitona ja voittoina. Silloin peli vain rullasi! Olen myös kokenut huonon joukkuehengen, jossa kaikki eivät pysty edes juttelemaan ja tutustumaan toisiiinsa kunnolla… koska kielimuuri tai joukkueeseen panostus kaikilla ei ole niin suuri kuin pitäisi olla. Kulttuurierot voivat olla myös suuret joukkueen sisällä. Siksi juuri, tutustuminen niihin keiden kanssa teet töitä joka ikinen päivä, olisi älyttömän tärkeää. Hyvä joukkuehenki ei kuitenkaan tarkoita, että kaikkien tarvitsisi olla parhaita kavereita keskenään.

Kuva: ballaphoto Roberto

Siihen tarvitaan ripaus onneakin, jotta joukkuehenki on priimaa ja kaikki napsahtaa kohdilleen. Kaikilla on vapautuneempi olo reeneissä, peleissä sekä vapaa-ajalla kun luotamme toisiimme ja pystymme, jopa sanomaan toisillemme neuvoja hyvässä hengessä. Sekä joskus jopa vähän komentamaan, jos asiat eivät luonnistu niin kuin pitäisi. Hyvään joukkuehenkeen kuuluu, että yhteisössä on kivaa. Jaetaan onnen- ja surunkyyneleet yhdessä. Valmentajallakin on roolinsa joukkuehengen luomiseen, niin kuin kaikilla yksilöillä koko joukkueessa. Valmentajan ja toisen pelaajan arvostaminen ja yhteisistä säännöistä kiinnipitäminen ovat tärkeitä palikoita myös joukkuehengen rakentamisessa. Näissä asioissa valmentajankin täytyy olla jämäkkä ja luottamuksen arvoinen. Treenataan aina täysiä 100 lasissa, mutta muistetaan että pidetään myös hauskaa. Tottakai on päiviä, kun treeneihin lähteminen ei kiinnostaisi, eikä reeneissä ollutkaan kivaa, se on täysin normaalia. Silloinkin voi turvautua niihin upeisiin tyyppeihin, ketä on ympärillä. Hyvä joukkuehenki auttaa myös parantamaan omaa sekä joukkueen suoritusta treeneissä, että peleissä. Treeneistä tekee kivan ne ihmiset ja fiilis joukkueessa. Siitä on loppujen lopuksi kyse joukkueurheilussa! Tiukassa ja tasaisessa pelissä joukkuehenki voi olla jopa ratkaiseva tekijä pelin lopputulokseen. Joten mietippä hetki, tarviiko teidän joukkueessa parantaa joukkuehenkeä? Miten olisi yhteinen ilta, jossa tutustuttaisiin taas vähän enemmän joukkuetovereihin? Tsemppaa kaveria vielä pikkasen enemmän seuraavissa reeneissä ja näytä, että välität!

Katja Kylmäaho

Saatat pitää myös näistä...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *