Katjan kuulumisia: urheilevan opiskelijan lepo

Moikka! Olen Katja Kylmäaho Oamkin opiskelija, joka kylläkin asuu ja pelaa lentopalloa tällä hetkellä Sveitsin Luganossa. Pelaan toista kautta ammattilaisena ulkomailla ja tahtoisin teille hieman kertoa lisää arjestani huippu-urheilijana ja mitä asioita pidän itselleni tärkeänä. Oamkin sivuilta jo löydät pari edellistä blogiani, joissa kerron omia kokemuksiani opiskelun yhdistämisestä urheilun kanssa.

NUKKUMINEN on ollut minulla aina ykkösenä. Elämänvaiheesta riippuen, olenko ollut huippu-urheilija tai opiskelija tai niiden yhdistelmä, on riittävä uni ollut minulle aina tärkein asia. Itse olen huomannut, että yhdeksän tunnin yöunet ovat minulle sopivat. Aamulla vireystilassa heti huomaa eron, jos edellisenä iltana on venynyt liian myöhään (välillä kun paniikki iskee opiskelujen kanssa iltamyöhään ainakin, jos tentti lähestyy, tuttu fiilis muillekin?). Nostan heille kyllä hattua, ketkä jaksavat nousta aamulla lukemaan kokeisiin/tentteihin kuudelta ja menevät kahdeksaksi kouluun. Minähän en aamu-unistani tingi!

Itselleni yhdeksän tunnin yöunet ovat riittävät ja pyrin toteuttamaan sen joka yö. Täällä Luganossa, kun pääsen olemaan täyspäiväinen ammattilainen, ei ole ollut ongelmia saada riittävästi unta. Treenaamme yleensä kahdesti päivässä ja aamutreenimme alkavat aikaisintaan 9.30, joten seitsemän herätykset eivät kuulu arkeeni. Treenaamme kuitenkin kovaa ja iltatreenit saattavat venähtää jopa kolmeen tuntiin, joten illalla uni kyllä maistuu välittömästi. Huonot yöunet (useasti) näkyvät nopeasti mielialassa ja treenien tasossa. Päikkärithän ovat aina sallittuja ja tervetulleita, jos keho niitä vaatii.  Levossa kehittyy, kaikkihan sen lausahduksen jo tietävät.

Palautuminen ja lepo eivät ole kuitenkaan pelkästään sitä, ettei treenaa. Esimerkiksi pitkät matkustuspäivät rasittavat kehoa myös paljon, eikä keho pääse kunnolla palautumaan. Palautuminen ei myöskään tarkoita vain nukkumista. Kehonhuolto (venyttely, hieronta, kävelylenkit ja jne) ovat tärkeä osa huippu-urheilijan palautumista, jotta keho pysyisi hyvässä kunnossa viikosta toiseen, unohtamatta kuitenkaan niitä päiviä, kun saa luvan kanssa rentouttaa oman mielen ja kehon löhöilemällä sohvalla nauttimalla vapaapäivästä ja kerätä virtaa taas seuraavaan treeniin.

Moni unelmoi huippu-urheilijan arjesta, jotta voisi vain treenata, syödä, nukkua and repeat. No sitähän se onkin, aikalailla päivästä toiseen. Se saattaa välillä jopa käydä tylsäksi, usko pois. Osa kuitenkin toivoo opiskelua tai jotain muuta urheilun rinnalle rytmittämään arkea. Olen huomannut, jos treenien välissä vain makaa sängyssä viisi tuntia ja katsoo Netflixiä monta tuntia putkeen, on kroppa treeneihin mentäessä vieläkin siellä sängyssä. Aktiivinen arki tuo ainakin minulle pirteyttä päivään ja on paljon helpompi lähteä iltatreeneihin, kun on puuhaillut jotain muutakin päivän aikana. Onhan se ihannetilanne, että voit lähteä käymään keskellä päivää kaupungilla, vaikka kahvilla joukkuekavereiden kanssa. Opiskelu on kuitenkin osalle loistava tasapainottaja arkeen ja osa kaipaa sitä. Osa taas ei! Kaikki olemme erilaisia ja oma tyyli täytyy jokaisen löytää omaan arkeensa. Minä nautin tällä hetkellä jokaisesta hetkestä huippu-urheilijana ja opiskeluni tulee perässä. Pystyn keskittymään täysipainotteisesti urheiluun ja siitä olen unelmoinutkin. OAMK ja urheiluakatemia ovat tehneet sen minulle mahdolliseksi.

Palataan!

Katja Kylmäaho

Saatat pitää myös näistä...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *