Katjan kuulumisia: syöminen

Syöminen, rakas sekä hyvin vaikea ja laaja aihe kirjoittaa nykypäivänä.

Ruoka aiheena on kiinnostanut minua koko ajan enemmän ja enemmän. Varmaan johtuu siitä, koska se on urheilijalle.. siis ei vaan urheilijalle vaan jokaiselle maanpäällä elävälle se elintärkeä juttu. Mitä sä sinne suuhusi laitat, näkyy hyvinvoinnissasi. Uutta tietoa terveellisistä ja epäterveellisistä ruuista ja dieeteista jne.. pursuaa paljon jokaisesta tuutista, että omakin pää menee välillä pyörälle, mitä tutkimusta tässä nyt uskoo. Ruokakin kulkee muodin perässä ja uusia trendi dieetteja tulee koko ajan lisää.

Tärkeintä on kuitenki mielestäni syödä riittävästi, säännöllisesti ja terveellisesti. Itse olen pyrkinyt menemään puhtaaman ruuan suuntaan koko ajan enemmän ja jättämään ne prosessoidut ruuat kauppaan. Kasviksia olen lisännyt omaan ruokavaliooni paljon viime vuosina. Kotiruoka on parasta ja hyvää, kun sen tekee hyvistä ja tuoreista raaka-aineista!

Oma aamupala lemppari on kaurapuuro mustikoilla, raejuustolla ja lorauksella MCT-öljyä tai voi nokareella. Sillä aloitan päiväni melkein joka kerta, vaikka tuorepuurotkin alkavat olemaan mun suosikkeja.

Mielessäni on käynyt kysymys: Ovatko kaikki urheilijat ja etenkin nuoret urheilijat varmasti tietoisia, mitä heidän kannattaisi syödä, ainakin jos mielivät lajinsa huipulle? Veikkaan, että kaikki eivät. Tai jos tietävät, eivät sitä toteuta. En itsekään silloin tiennyt. Omista ala- ja yläaste ajoistani on vierähtänyt jo hetki ja ruokatottumukset ja -suositukset ovat myös hieman muuttuneet. Tietoa on kuitenkin tullut lisää ja eiköhän tieto ole välittynyt nuorille urheilijoille. Itse muistan, kun meille lentopalloilijoille pidettiin ravintoluentoja, sain niistä paljon irti. Veden juontia korostettiin niissä luennoissa paljon! Joten, otappa hörppy tässä välissä.

Vitamiinit ja lisäravinteet ovat tulleet elämääni muutamia vuosia sitten. Vitamiinit ovat mielestäni hyvin tärkeitä ja olen kyllä huomannut niiden hyödyn. Kun aloin aktiivisesti syömään vitamiineja, en ole ollut kipeä muutamaan vuoteen juuri ollenkaan (koputan puuta). Tottakai, syön myös paljon marjoja ja monipuolisesti muutenkin, josta vitamiineja kertyy ja välillä jopa hyvä tuuri on ollut puolellani. Lisäravinteita olen aktiivisesti alkanut käyttämään myös lähivuosina, kiitos yhteistyökumppanini ReeniRavinteen. Ne eivät ole tietenkään pakollisia, vaikka paljon urheilee ja tähtää korkealle. Ne tuovat mielestäni silti loistavan lisän. Esimerkiksi treenin jälkeen, jos ei pääse heti syömään, palautusjuoma auttaa kroppaa aloittamaan palautumisen. Käytän myös urheilujuomaa peleissä ja pitkissä treeneissä. Protskujauhetta lisään smoothieen sekaan ja magnesiumit nappaan illalla ennen nukkuman menoa.

Aiheesta voisin jatkaa loputtomiin ja haluisin itsekin tietää lisää, mutta jätetään nämä minun ajatukseni nyt tähän. Muistakaa syödä hyvin ja nauttia keväästä!

-Katja Kylmäaho

Saatat pitää myös näistä...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *