Die nächste Haltestelle Hochschule Neu-Ulm – kokemuksia opetusharjoitteluvaihdosta saksalaisessa korkeakoulussa

Opintojen alussa kuulin mahdollisuudesta lähteä lyhyeen opetusharjoitteluvaihtoon opettajakorkeakoulun (Amok) tuutoriopettajiltani. Haave omasta lähdöstä jäi kytemään mieleeni. Osasyy oli varmasti mieleenpainuva Erasmus-vaihto-opiskelijavuosi Saksassa kaksikymmentä vuotta aiemmin. Ajattelin vaihdon olevan myös hyvä mahdollisuus perehtyä saksalaiseen korkeakoulutyöskentelyyn, saada kansainvälistä kokemusta sekä parantaa saksankielentaitoani.

Puoli vuotta opettajaopintojeni aloittamisesta perehdyin AMOKin opiskelijan ohjeiden kansainvälisyysosioon. Sitten lähestyin kv-koordinaattori Esa Virkkulaa: ”Haluaisin lähteä toukokuussa kahdeksi viikoksi opiskelijavaihtoon Saksan Ulmiin.” Päätökseeni vaikutti se, että minulla asui sukulaisia Ulmissa. Näin saisin järjestettyä asunnon ja osittain myös lapsenvahdin alle kouluikäisille lapsilleni.

Hochschule Neu Ulm

Hochschule Neu-Ulm (HNU) on noin 4000 opiskelijan korkeakoulu Baijerissa. Se on Saksan mittakaavassa pieni, mutta kasvava oppilaitos. Yllätyksenä minulle tuli HNU:n ja OAMK:n vahva yhteistyö esimerkiksi kaksoistutkinnoissa.

Tuutoriopettaja Kati Korennon kanssa sovin suorittavani valinnaisia opintoja opiskelijavaihdossa kirjoittamalla blogia ja kiinnittämällä huomiota pedagogisiin asioihin, joita olimme opiskelleet talven aikana webinaareissa. Tavoitteeni oli kulkea silmät ja korvat auki sekä kysellä mahdollisimman paljon.

HNU:ssa opetus painottuu liiketalouteen, hallintotieteisiin ja tietojenkäsittelyyn. Tutustuin opetukseen yleisellä tasolla, koska oma alani yhteiskuntatieteet puuttuivat opetuksesta. Luennoilla kuuntelin siis sujuvasti opetusta SAP-ohjelmistosta, HANA- ja ERP-systeemeistä sekä ohjelmoinnista. Lisäksi kävin mielenkiintoisia keskusteluja saksalaisesta koulutusjärjestelmästä. Lopputuloksena sain paljon ahaa-elämyksiä, uusia ideoita ja ajatuksia opetusmenetelmistä sekä opiskelijoiden ohjauksesta.

Olen tyytyväinen, että uskalsin lähteä oman mukavuusalueen ulkopuolelle. Lopulta se kuitenkin antoi enemmän, vaikka aluksi vieraalla kielellä ja vieraassa paikassa toimiminen jännitti. Paljon asiaan vaikuttivat myös tapaamani mukavat HNU:n työntekijät.

Ehkä juuri uteliaisuus maailmaan, kiinnostus vieraaseen kulttuuriin ja rohkeus lähteä ovat asioita, joita tulevana opettajana haluaisin välittää eteenpäin. Kiitos OAMK:lle mahdollisuudesta lähteä opiskelijavaihtoon.

Opettajaopiskelija Petra Pudas

Saatat pitää myös näistä...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *