KOHTAAMISIA GENOVASSA – Vaihtokokemus Italiassa perheen kanssa

Aloitin opettajaopinnot kesäkuussa 2018, tällöin olin vielä vallan tietämätön millaisia seikkailuja opinnot tulevat pitämään sisällään. Olin aina haaveillut vaihtoon lähtemisestä, mutta aiemmin minulta uupui rohkeus. Opettajakorkeakoulun kansainvälisyysopinnoissa sain tietää mahdollisuudesta lähteä opiskelijavaihtoon ja mikä parasta, perhe voisi lähteä mukaan! Kävipä vielä tuuri, sillä tuutorini Esa Virkkula sattui olemaan oppilaitoksen kansainvälisyysvastaava. Laitoin Esalle sähköpostia, jonka jälkeen homma lähtikin nopeasti rullaamaan. Esalla oli kontakti Italiassa Genovan yliopistolla, jonka kautta vaihtoa lähdettiin suunnittelemaan.

Genova on kaunis ja tunnelmaltaan kotoisa kaupunki, joka sijaitsee Pohjois-Italiassa Ligurian alueella. Genova on Italian suurin ja koko Välimeren toiseksi suurin satamakaupunki. Kaupungin väkiluku on liki 600 000. Suomesta Genovaan matkustaa kätevästi lentämällä Milanoon, josta matka jatkuu parin tunnin junamatkana Genovaan.

Olin kaksi viikkoa vaihdossa Genovan yliopistolla (Dipartimento di Scienze della Salute (DISSAL), Università di Genova) hoitotyön koulutusohjelmassa. Vastaanotto yliopistolla oli loistava. Vaihto-ohjelma oli monipuolinen ja minulle oli nimetty oma vaihtotutor. Pääsin mm. vierailemaan yliopiston silmäterässä, simulaatiokeskuksessa (SIMAV), eri sairaaloissa, seuraamaan hoitotyön teoriaopetusta sekä käytännön opetusta. Tapasin paikallisia sairaanhoitajaopiskelijoita sekä heidän opettajiaan. Mieleenpainuvimman päivän vietin San Martinon sairaalan palliatiivisella osastolla, jossa hoidetaan potilaita, joilla on pitkälle edennyt parantumaton syöpä. Minuun teki erittäin suuren vaikutuksen italialaisten tapa hoitaa potilaitaan. Siitä huokui aito välittäminen ja kunnioitus.

Vaihtokokemus oli niin ikimuistoinen ja ainutlaatuinen, että kaikkeen oppimaani ja kokemaani on vaikea löytää sanoja. Jotenkin oletin, että meillä Suomessa ollaan niin edistyneitä, että näkisin enemmän asioita siltä kannalta mitä meillä tehdään paremmin. Olin yllättynyt siitä, että kokemukseni olikin päinvastainen. Kyllä, meillä Suomessa hoitotyö on sujuvaa, laadukasta ja osaamme kirjata hienoihin potilastietojärjestelmiimme, meillä on nykyaikaiset modernit tilat ja niin edelleen. Mutta Italiassa ihmisten kohtaaminen sekä arvostaminen oli täysin eri tasolla. Eikö se ole kuitenkin hoitotyön tärkein elementti?

Suosittelen vaihtoa erittäin lämpimästi myös lapsiperheille! Unelmat ovat toteuttamista varten!

Anne Kaakkuriniemi

Kuvat: @rebeccarinaldiphotography & Anne Kaakkuriniemi

 

 

Saatat pitää myös näistä...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *