Huom! Oamkin blogi poistuu käytöstä
Osana verkkoympäristön uudistustyötä blogisivusto poistuu käytöstä 30.6.2024. Blogien kirjoittajat vastaavat omien tekstien talteenottamisesta ja arkistoimisesta. Ajankohtaisten blogien julkaisemista kannattaa tarjota Oamk Journalille. Blogi on saatavilla lukutilassa sisäverkosta 31.12.2024 saakka.

Tietojenkäsittelyssa tapahtuu: Teams ja tekoäly

Eilen tutustuttiin Teams ohjelman uuteen ominaisuuteen, joka mahdollistaa kuvayhteydessä olevat henkilöt sijoittumaan virtuaaliauditorion penkkeihin. Löydät ominaisuuden kun saavut Teams tapaamiseen, otat yläreunan kolmesta pisteestä lisätoiminnot ja valitset valikosta ”Together mode” (ei näy hyvin kuvassa kun olin linjalla yksin kun nappasin ruutukaappauksen).

Ilmeisesti toiminnan tarkoitus on paremmin havaita kuka tulee ja menee kokoukseen myöhässä tai lähtee aiemmin, lisäksi kaikkien osallistujien näkeminen elävöittää tapaamista ja non-verbaalinen viestintä (body language) tulee myös näkyviin.

Mietittiin kuumeisesti palaverin aikana kun testattiin tätä ominaisuutta, miksi esim. kirja tai kahvikuppi ei näy virtuaalisesti henkilön vieressä, vaan se pitää vetää henkilön eteen, jotta se tulee näkyviin. Kokeilin esim. itse kahvikupin vetämistä viereeni, jolloin käsi näkyi normaalisti mutta kuppi oli läpinäkyvä.

Arvuuttelimme erilaisia syitä millaiseen teknologiaan tämä ominaisuus voi liittyä:

  • hahmontunnistus (minkä mallinen?)
  • lämpötunnistus, jolloin kylmä muki tai kirja ei näy… mutta koska läppäreissämme ei ole (vielä) lämpöantureita, tämä suljettiin pois
  • tunnistaa ihmisen DNA:n… mutta ei eläimen (mitenhän tuon etälukisi… ?)

Pyysin Pekkaa tuomaan kissansa kuvaan, jotta nähtäisiin tunnistaako ohjelma vaan ihmishahmoja, mutta Benno oli valitettavasti nukkumassa ja ei raskittu herättää potentiaalista koe-eläintä. Testasimme myös jos ihminen seisoo tai liikkuu, hän näkyy kokonaisena (riippumatta ruumiinrakenteesta) eli pelkkä ihmisen muotoinen istuva hahmo ei käy hahmoksi.

Ohessa ruutukaappaus näkymästä kun ollaan ’Together moodissa’.

Kerroin askarruttavasta ongelmasta myös miehelleni ja hän sattumalta törmäsi asiaa käsittelevään artikkeliin. Näyttää siltä, että tuo uusi Teams ominaisuus on tekoälyn mahdollistamaa tekniikkaa. Lisää tuosta Teams ominaisuudesta Microsoft Innovation stories artikkelista.

Seuraava kehitysaskel Teamsille on varmaan 3D hologrammikokous, jossa osallistujat istuu omissa tuoleissaan ringissä. Sehän oli jo Tähtiensota elokuvassa Jediritarien käytössä vuosia sitten 😉

Kannattaa testata myös samasta Teams valikosta löytyvää ’Turn on live captions’. Olipa siinä naurussa pitelemistä, kun katsottiin miten Teams käänsi lennosta suomenkielistä puhettamme englanniksi. Ei mennyt ihan oikein 🙂

Kokeilkaapa seuraavan Teams palaverin yhteydessä jos on muutama minuutti aikaa.
Kiitos Karlströmin Jukalle, joka keksi ehdottaa näiden uusien ominaisuuksien testaamista.

Opiskelijoille vinkiksi, tekin voitte pitää omia lukujärjestyksen ulkopuolisia tapaamisia luokkakaverien kanssa tällaisilla Teams tapaamisilla. Yksi vaan laittaa sähköpostista koko ryhmälle kutsun johonkin tiettyyn aikaan.

You may also like...

1 Response

  1. Pekka Ojala sanoo:

    Tunnistaa myös eläimen kunhan naama on kameraa päin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *