Koneharrastajasta konetekniikan insinööriksi 

Tekstin on kirjoittanut Oamkin konetekniikan KTO17SP9-ryhmän opiskelija Petteri Pahkala opintojaksolla YY00BB72-3130 Tutkimus- ja kehittämistoiminta.

Olen Petteri Pahkala ja opiskelen konetekniikkaa Oulun ammattikorkeakoulussa. Olen 4. vuosikurssin päiväopiskelija ja suuntauduin koneautomaatiopuolelle. Tämä on viimeinen vuoteni konetekniikan opiskeluissa ja valmistun konetekniikan insinööriksi. Konetekniikan insinööriksi päätin hakea, koska halusin oppia lisää kaiken maailman koneista ja syventää osaamistani. Aluksi tarkoitukseni oli hakeutua auto- ja työkonetekniikan puolelle, mutta koneautomaatioon tutustuminen sai mieleni muuttumaan ja autot jäivät harrastuspuolelle. 

Minkälaista on opiskelu koneautomaatiopuolella? 

Koneautomaatiopuolella opiskelu on pääsääntöisesti painotettu suunnitteluun, mutta kursseihin sisältyy myös käytännön esimerkkejä ja kokeita. Nykyajan suunnittelu tehdään onneksi suurimmaksi osaksi tietokoneella, joten se on tehokkaampaa ja mielenkiintoisempaa kuin vanhanaikainen suunnittelu. Moni jättää koneautomaatiopuolelle suuntautumisen laskennan pelolla ja ajattelemalla sen olevan vaikea ala. Siksi pitää miettiä, haluaako tulevaisuudessa työskennellä koneautomaation, tuotantotekniikan vai auto- ja työkonetekniikan alalla. Koneautomaatioalalla pääset suunnittelemaan ja työskentelemään mun muassa robottien, antureiden, koneiden, elektroniikan ja koneautomaation parissa. 

Mitä oppii koneautomaatiopuolella opiskellessa? 

Koneautomaatio puolelle siirryttäessä 2. vuosikurssilla kurssit muuttuivat enemmän suunnittelupainotteisiksi. Kurssit koostuivat statiikasta ja fysiikasta aina elektroniikkaan saakka, mutta löytyi sieltä myös käytännön kursseja, joissa pääsi tekemään konetekniikan töitä ja tutustumaan monenlaisiin laitteistoihin. Koneautomaatiota opiskellessa on oppinut monenlaisia uusia taitoja ja tietoja, esimerkiksi Arduinosta on ollut suuri hyöty omissa projekteissa. Suunnittelun ja laskennan opintojen ansiosta olen alkanut näkemään monenlaisia asioita erilaisista näkökulmista: esimerkiksi rakenteiden kestävyyttä, voimien suuntia, mahdollisia ongelmakohtia ja sitä, miten eri liikkeet mahdollisesti koneissa toimivat.  

Oppimisen hyödyt harrastuksissa 

Konetekniikkaopinnoista hyötyi myös omien harrastusten parissa. Opintojen aikana minulle syntyi mielenkiinto elektroniikkaan kohtaan ja alkoi monenlaisten laitteiden rakentelu. Olen rakentanut muun muassa dronen, 3akselisen jyrsimen, nivelrobotin ja ajotietokoneen autoon. Moni projekti vaati paljon aikaa ja tutustumista aiheeseen, mutta kaikki siihen käytetty aika on sen arvoista.  

 

Tässä kuvassa on erilaisia vaiheita jyrsimestäni, jonka korjasin. Vasemmalla ylhäällä näkyvät alkuperäiset sähköosat ja oikealla kuva jyrsimestä toiminnassa. Kaikki alkuperäiset sähköosat päivitin hieman nykyaikaisempaan järjestelmään opiskelijabudjetilla. Tämäkään projekti ei olisi onnistunut ilman konetekniikan opintoja.  

 

Millaisia opinnäytetöitä konetekniikassa tehdään? Tutustu oppareihin ja moneen muuhun mielenkiintoiseen artikkeliin konetekniikan lehdestä: issuu.com/oamk_kone 

oamk_kone

Tunteella ja taidolla, Oamk Konetekniikka. Jo vuodesta 1894. Olemme Suomen kuudenneksi suurimman ja hakijamäärältään neljänneksi suosituimman ammattikorkeakoulun Konetekniikan tutkinto-ohjelma. Yhteisenä tavoitteena meillä on ylläpitää vetovoimaista, haluttua ja nykyaikaista koulutusohjelmaa, sekä luoda opiskelijoillemme insinöörin identiteetti ja sen avulla luoda opiskelijasta rautainen ja työllistyvä insinööri! Oletko sinä seuraava Konetekniikan insinööri? Pallo on sinulla!

Saatat pitää myös näistä...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *