Webinaareista tietoa teknologioiden mahdollisuuksista käynnissäpidon toiminnan turvaamisessa

KÄYPI-hankkeen tavoitteena on nostaa yritysten osaamistasoa käynnissäpitoteknologian alalla ja lisätä valmiuksia nykyaikaisten teknologioiden käyttöön. Yksi tapa lisätä yritysten tietoutta käynnissäpidon alasta on järjestää aiheesta asiantuntijaseminaareja, jotka ovat avoimia kaikille kiinnostuneille.

KÄYPI-hanke järjesti 13.4.2021 Käynnissäpito ja laadunhallinta -webinaariin, jossa alan asiantuntijat APL Systems Oy:stä, Assensiot Oy:stä, MLT Machine & Laser Technology Oy:stä, Promaint ry:stä, Rensi Finland Oy:stä, Centria-ammattikorkeakoulusta ja Oulun ammattikorkeakoulusta kertoivat uusimpien käynnissäpidon teknologioiden mahdollisuuksista tuotannon toiminnan turvaamisessa.

Tilaisuuden paneelikeskustelussa asiantuntijat pohtivat yhdessä myös digitalisaation vaikutuksia käynnissäpidon tulevaisuuteen. Vaikka uudet teknologiat tuovat helpotusta teollisuusyritysten tuotannon toimintaan, digitaalinen läpinäkyvyys ja uusien teknologioiden saattaminen selkeästi ymmärrettävään muotoon on ollut suuri haaste. Yrityksiin on voitu hankkia uusia käynnissäpidon teknologioita, mutta niiden varsinainen käyttöönotto on resurssipulan vuoksi saattanut jäädä tekemättä tai on toteutettu vaillinaisesti.

Panelistit olivat yhtä mieltä siitä, että uusista teknologioista pitäisi tehdä niin helppokäyttöisiä, ettei niiden käytön opettelu vaatisi liikaa resursseja. Työmarkkinoille tuleva uusi sukupolvi helpottaa hieman tilannetta, sillä se on tottunut erilaisten digitaalisten teknologioiden hyödyntämiseen.

Paneelikeskustelussa nousi lisäksi esiin huoli siitä, millaisilla toiminnanohjausjärjestelmillä ja laitekohtaisilla älysovelluksilla yritykset voivat hallita laitekantaansa, vaikka sovellukset ovatkin kehittyneet toimimaan paremmin yhteen. Monilla teollisuuden aloilla myös huoltovälit perustuvat ainoastaan laitetoimittajan huoltokäsikirjaan. Huoltovälin muuttaminen on haasteellista, johon tarvitaan aina aktiivista ja osaavaa henkilökuntaa. Usein ollaan vain kokeneen työntekijän näppituntuman varassa. Useiden laitteiden yhtaikaiseen kunnossapitoon, jotka antavat eri aikaan huoltoilmoituksen, olisi myös ihmisen päätöksentekoa tukeva tekoäly tarpeen.

Vaikka tekoälyllä pystytäänkin edistämään käynnissäpitoa, se ei voi olla ‘päälle liimattua’, vaan sen täytyisi olla osa integroitua kokonaisuutta. Tekoäly ei myöskään yksin ratkaise ongelmia, vaan asiantuntijalla täytyisi olla riittävän laaja käynnissäpidon osaaminen. Tänä päivänä puhutaankin jo mieluummin tukiälystä, joka tulee apuun kaikkeen, missä sitä osataan hyödyntää.

Toimivalla käynnissäpidolla hallitaan prosessia ja ylläpidetään tehokkaan tuotannon edellytyksiä. Käynnissäpitoa tukevia digitaalisia työkaluja on saatavilla ja niiden onnistunut käyttöönotto parantaa todistetusti yritysten kilpailukykyä ja liiketoimintaa.

 

Uudet teknologiat kunnossapidon hallintaan -webinaari 3.2.2022

kOPPI- ja KÄYPI-hankkeet, Pinja Oy ja Distence Oy järjestävät yhdessä uudet teknologiat kunnossapidon hallintaan -webinaarin 3.2.2022 klo 12-15.   Seminaaria ovat tervetulleita kuuntelemaan yritysten edustajien lisäksi kaikki aiheesta kiinnostuneet. 

Ohjelman löydät täältä: Webinaari: Uudet teknologiat kunnossapidon hallintaan 3.2. klo 12 – 15 | Centria 

Linkki Uudet teknologiat kunnossapidon hallintaan -webinaariin, joka järjestetään Zoom-tapaamisena: https://oamk.zoom.us/j/61266499971

HUOM! Webinaarinauhoitteen löydät Centria TKI – YouTube-kanavalta: https://www.youtube.com/watch?v=HTAeagW1BQM

kOPPI-hanke on Oulun ammattikorkeakoulun ja Oulun yliopiston yhteishanke, jonka tavoitteena on vastata yritysten kunnossa- ja käynnissäpidon ammattitaidon ja koulutuksen lisäämiseen. KÄYPI-hanketta koordinoi Centria-ammattikorkeakoulu. Osatoteuttajia ovat Oulun ammattikorkeakoulu ja Oulun yliopisto.

 

 

 

 

 

 

Saatat pitää myös näistä...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *