Nettisivujen tekeminen monikulttuurisessa ryhmässä

Aloitimme syksyn toisessa jaksossa tekemään ryhmäprojektia, jossa aiheena on tehdä ruuan tilaussovellus. Projektiin osallistui kaksi eri luokkaa, joilla on eri opetuskieli. Ryhmien jäsenet arvottiin, jotta luokan oppilaat pääsevät tutustumaan toisiinsa ja oppivat kommunikoimaan englanniksi. Kokosimme tähän tekstiin parhaat vinkit, joilla pääsee hyvin projektin tekoon.

Blogiteksti kirjoitettiin työelämän tekstilajiharjoituksena Web-ohjelmoinnin sovellusprojektiin sisältyvässä 1 op:n viestinnän osuudessa syksyllä 2021.

1. Kommunikointi englanniksi

Meidän ryhmässämme on jäseniä monesta eri kulttuurista. Tiesimme, että kommunikointi tulee olemaan vaikeaa, mutta olimme valmiita ottamaan haasteen vastaan. Onneksi kaikilla ryhmän jäsenillä on perusteelliset englannin kielen taidot.

Pystymme keskustelemaan projektiin liittyvistä tehtävistä ja ongelmista. Välillä joudumme toistamaan ja pysähtymään hetkeksi miettimään, miten tämä sanottiinkaan englanniksi. Mitä pidemmälle projektia olemme edenneet, sitä helpommaksi kommunikointi on tullut. Kun tuntee henkilön paremmin, alkaa hänen puhettansa ymmärtämään helpommin. Hyvässä työilmapiirissä ei haittaa, vaikka tekee virheitä, kun puhuu. Pystymme täysin keskittymään ilmaisemaan mielipiteemme ymmärrettävästi.

2. Jokapäiväinen kommunikointi ja sen työkalut

Ryhmämme pitää yhteyttä Discordin ja WhatsAppin kautta. WhatsAppia ryhmämme käyttää jutusteluun ja tapaamisien sopimiseen. Discord on ryhmämme tärkein viestintäalusta. Tapaamme siellä aamuisin ja keskustelemme päivän tehtävistä ja ongelmista. Jaamme myös tekstitiedostoja ja koodinpätkiä Discordissa, josta jäsenien on niitä helppo lukea.

3. Live-tapaaminen on tärkeä

Sovimme ryhmän kanssa, että tapaamme ainakin kerran viikossa koululla. Kasvotusten on helpompi selvittää vaikeita ongelmia ja tehdä yhteistyötä. Vaikka nykypäivänä ruudunjakaminen netin kautta on vaivatonta, on selkeämpää katsoa saman tietokoneen ruutua paikan päällä. Keskustelu sujuu myös helpommin koululla. Kommunikointia ja ideoita syntyy enemmän, kun kaikki ovat todella läsnä keskustelussa. Samalla myös tutustuu projektikavereiden kanssa.

4. Työnjako

Käytämme projektissa GitHub-sovellusta, jonka avulla voimme jakaa työtehtäviä helposti. GitHub-sovelluksessa ryhmän jäsenet voivat nimittää tehtäville työskentelijöitä. Kun tehtävä on valmis, voidaan se merkata tehdyksi. Näin kaikki ryhmän jäsenet pysyvät mukana, missä vaiheessa ollaan menossa.

Projektin sovellus koostuu kahdesta eri osasta. Frontend vastaa siitä osasta sovelluksesta, jonka käyttäjä näkee. Backend toteuttaa sovelluksen toiminnan sekä tiedon tarjoamisen ja käsittelyn. Frontend-puolella ovat työskennelleet melkein kaikki ryhmän jäsenet. Se on ollut tärkeää saada hyvälle mallille heti projektin alkuvaiheessa. Backend-puolta on tehnyt vain yksi ryhmän jäsen.

5. Vinkit, joka auttavat rakentamaan projektia ryhmässä

¤ Projektissa on mielestämme tärkeintä kommunikointi. Ole rohkea ja esitä ideoita ja mielipiteitä ryhmän jäsenien kanssa.
¤ Kysy ”tyhmiä” kysymyksiä! Parhaassa tapauksessa joku ryhmän jäsen tietää vastauksen ja pääset ongelmasta nopeasti yli. Muuten voitte ryhmän kanssa yhdessä miettiä ratkaisua, jolloin kaikki oppivat jotain uutta.
¤ Aloita projektin teko heti innolla. Mitä nopeammin ryhmä pääsee työn tekoon, sitä parempi. Projektin kanssa tulee usein todella kiire, jos aloituksessa kestää kauan.
¤ Aloita työpäivät aamuisin ja pidä hyvä työrytmi. Ihminen on tuotteliaampi, kun työrytmi on kunnossa.
¤ Sopikaa ryhmänne kanssa yhteiset työajat, ja pitäkää niistä kiinni. Projekti edistyy nopeammin, kun kaikki ryhmän jäsenet ovat jatkuvasti yhteydessä toisiinsa.

Teksti: ohjelmistokehityksen 2. vuoden opiskelijat Kalle Määttä ja Alexander Sihvo
Kuvat: vapaat kuvapankit (Picpedia.org, Pixabay.com)

Saatat pitää myös näistä...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *