Ortoreksian varhainen tunnistaminen, kuvaileva kirjallisuuskatsaus

Sairaanhoitajaopiskelija Satu Korkeaniemi tarkasteli opinnäytetyössään kuvailevan kirjallisuuskatsauksen avulla ortoreksian varhaista tunnistamista.

Opinnäytetyön tarkoituksena oli kuvata, millaisia keinoja on tunnistaa ortoreksiaa sairastava jo varhaisessa vaiheessa. Tyypillisesti ortoreksiaan sairastuneet ovat nuoria, 16-35 -vuotiaita kunnianhimoisia naisia, joilla on aktiivinen elämäntapa sekä taipumusta perfektionismiin. Ortoreksiaan sairastumisen riskiä lisää sosiaalisen median käyttö sekä huono itsetunto. Painoindeksi on tyypillisesti normaali tai alhainen. Ortoreksian tunnistamiseen on kehitelty erilaisia kyselylomakkeita. Kyselykaavakkeet ovat kuitenkin saaneet paljon kritiikkiä niiden heikkoudesta tunnistaa ortoreksiaa sairastava, joten kyselykaavakkeiden kehittäminen olisi tulevaisuudessa tärkeää.

Voit halutessasi katsoa opinnäytetyön esityksen Youtubesta tai ladata allaolevan posterin pdf-tiedostona. Opinnäytetyö on kokonaisuudessaan luettavissa Theseuksessa.

Saatat pitää myös näistä...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *