Sairaalan poliklinikalla asioivista vain viidesosa desinfioi kätensä koronaviruspandemian aikana
Käsihygienia on yksi tärkeistä menetelmistä virusten leviämisen ennaltaehkäisyssä. Koronaviruspandemian aikana ihmisiä on kannustettu käsihygienian toteuttamiseen eri tavoin. Ennen koronaviruspandemiaa oli erään sairaalan poliklinikalla toteutettu opinnäytetyönä tehty tutkimus, jossa tarkkailtiin asiakkaiden käsihygienian toteutumista, ja jossa käsihygienian toteutumisen todettiin olevan erittäin puutteellista. Tämä opinnäytetyö tehtiin jatkotutkimuksena aiemmalle tutkimukselle yhteistyössä saman sairaalan kanssa. Työn tavoitteena oli selvittää, miten koronaviruspandemia on vaikuttanut asiakkaiden käsihygienian toteuttamiseen?
Menetelmät
Tutkimus toteutettiin havainnointitutkimuksena, joka toteutettiin sairaalan poliklinikan sisääntuloaulassa keväällä 2022. Aineisto kerättiin havainnoimalla asiakkaiden toteuttamaa käsidesinfektiota heidän tullessaan ja lähtiessään poliklinikan tiloista. Käsidesinfektion suorittamisesta seurattiin, toteutuiko käsidesinfektio vai ei, kuinka kauan käsidesinfektio kesti ja minkälaisella tekniikalla käsidesinfektio suoritettiin. Lisäksi seurattiin, kuinka paljon asiakas annostelee käsihuuhdetta käsiinsä. Havainnoinnin apuna käytettiin ennalta laadittua havainnointilomaketta.
Tulokset
Havainnointeja kertyi yhteensä 103, joista poliklinikalle tulijoita oli 54 ja lähtijöitä 49. Poliklinikalle tulleista (n=54) kymmenen desinfioi kätensä saapuessaan paikalle. Poliklinikalta lähtijöistä (n=49) kätensä desinfioi neljä. Kokonaisuudessaan (n=103) 19 % (n=14) desinfioi kätensä joko tullessa ja/tai lähtiessä poliklinikalta. Naisten ja miesten välillä löydettiin eroja, sillä naisista (n=37) 19 % suoritti käsidesinfektion, kun taas miehistä (n=66) 11 % suoritti käsidesinfektion.
Johtopäätökset
Aiemmin tehdyssä tutkimuksessa poliklinikalle saapuneista (n=58) ainoastaan kolme desinfioi kätensä, poliklinikalta lähteneistä (n=56) vain yksi suoritti käsidesinfektion ja kaikki käsidesinfektion suorittaneista olivat naisia. Tämän tutkimuksen tuloksiin verrattuna asiakkaiden käsihygienian toteutuminen oli parantunut jonkin verran koronaviruspandemian myötä. Molemmissa tutkimuksissa naiset desinfioivat kätensä useammin kuin miehet, joten voidaan kenties päätellä, että tieto käsihygienian tärkeydestä oli tavoittanut naiset paremmin. Tiedon levittämistä käsihygieniasta ja sen merkityksestä on syytä jatkaa. Tiedon tarjoaminen selkeästi ja helppolukuisesti asiakkaille on tärkeää ja voisi edistää käsihygienian toteutumista. Jatkotutkimuksena olisi hyvä seurata asiakkaiden käsihygienian toteutumista tasaisin väliajoin.
Opinnäytetyöstä ja sen tuloksista tehty posteri
Teksti
Sairaanhoitajaopiskelijat Aida Ristolainen ja Henna Ruotsalainen OHS19SM
Kuva
Kuvituskuva, Towfiqu Barbhuiya / Unsplash