Huom! Oamkin blogi poistuu käytöstä
Osana verkkoympäristön uudistustyötä blogisivusto poistuu käytöstä 30.6.2024. Blogien kirjoittajat vastaavat omien tekstien talteenottamisesta ja arkistoimisesta. Ajankohtaisten blogien julkaisemista kannattaa tarjota Oamk Journalille. Blogi on saatavilla lukutilassa sisäverkosta 31.12.2024 saakka.

Älykkäästä automaatiosta osaamisesi keihäänkärki

Teollisuudessa on kasvava tarve automaatiotekniikan ja robotiikan osaajille. Oamkin Älykkään automaation ja robotiikan YAMK-tutkinto antaa monipuolista osaamista automaation ohjausjärjestelmien, teollisuusrobotiikan sekä koneälyn ja teollisen IoT:n hyödyntämiseen yrityksissä.

Tammikuussa 2023 alkavat uudistuneet Älykkään automaation ja robotiikan YAMK-opinnot. Aiemmin tutkinto-ohjelman painopiste oli yhteistoiminnallisessa robotiikassa, mutta nyt alkavissa opinnoissa automaatio on sisällytetty kokonaisuuteen laajemmin.

Konetekniikan lehtori Juha Junttila kertoo, että opintojen sisällöissä korostuvat automaation ohjausjärjestelmät, teollisuusrobotiikka sekä oppivan automaation hyödyntäminen.

”Automaation avulla on mahdollista tehostaa tuotantoa ja nostaa jalostusastetta. Robotti ei yksin riitä, vaan sen lisäksi käytetään muun muassa automaatiojärjestelmiä ja anturiteknologiaa. Tämän vuoksi myös laajempaa automaatio-osaamista tarvitaan robotiikan rinnalla.”

Robotiikka tuo opintoihin mukaan huipputeknologiaa ja oppiva automaatio puolestaan näkemystä, miten tuotannonkehittämisessä voidaan hyödyntää esimerkiksi koneoppimista ja teollisia IoT-ratkaisuja.

”Viimeisin teknologia ei välttämättä ole vielä yrityksissä hallussa, joten siksi on tärkeää viedä eteenpäin tietoa sen tuomista mahdollisuuksista. Tämä mahdollistaa jopa aivan uusien tuotteiden kehittämisen”, Junttila toteaa.

Lehtori Juha Junttila

Konetekniikan lehtori Juha Junttila toteaa, että automaatio-osaamista tarvitaan robotiikan rinnalla.

Monialaista asiantuntijuutta

Tutkinto-ohjelma on suunnattu insinööritaustaisille, jo alan työkokemusta hankkineille. Opiskelemaan voi hakeutua kuitenkin hyvin eri aloilta.

”Kursseilla lähdetään liikkeelle perusteista, joten ei tarvitse olla valmiiksi alan asiantuntija”, Junttila täsmentää.

Hän näkee tutkinto-ohjelman vahvuudeksi juuri eri alojen ammattilaisista koostuvan ryhmän.

”Ryhmän jäsenet tuovat mukaan oman alansa näkökulmaa, mikä rikastuttaa keskustelua. Opintojen aikana on erinomainen mahdollisuus luoda myös verkostoa eri alojen asiantuntijoiden kanssa.”

Opiskelu tapahtuu monimuoto-opetuksena. Opinnot on mahdollista suorittaa pääosin etänä, mutta laboratorioharjoitukset toteutetaan yksittäisinä lähipäivinä. Vaasan ammattikorkeakoulu (VAMK) tuo opintokokonaisuuteen vahvan teollisuusrobotiikan osaamisensa.

Opintoihin kuuluu myös työelämälähtöinen kehittämistehtävä, jossa älykästä automaatiota ja robotiikkaa hyödynnetään tuotannossa tai omissa tuotteissa. Myös yrityksille tämä on erinomainen mahdollisuus tarjota kehittämistehtävää opinnäytetyöksi.

”YAMK-tutkinto antaa uutta päivitettyä tietoa, jonka ansiosta asiantuntijuuden kehittyminen ja työtehtävien monipuolistuminen on mahdollista”, Junttila tiivistää.

 

Syksyn yhteishaku on käynnissä 14.9.2022 klo 15 saakka. Lue lisää opinnoista ja hakemisesta Älykkään automaation ja robotiikan tutkinto-ohjelman verkkosivuilta (Oamk.fi).

oamk_kone

Tunteella ja taidolla, Oamk Konetekniikka. Jo vuodesta 1894. Olemme Suomen kuudenneksi suurimman ja hakijamäärältään neljänneksi suosituimman ammattikorkeakoulun Konetekniikan tutkinto-ohjelma. Yhteisenä tavoitteena meillä on ylläpitää vetovoimaista, haluttua ja nykyaikaista koulutusohjelmaa, sekä luoda opiskelijoillemme insinöörin identiteetti ja sen avulla luoda opiskelijasta rautainen ja työllistyvä insinööri! Oletko sinä seuraava Konetekniikan insinööri? Pallo on sinulla!

You may also like...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *