Kesä tuotantoneuvojana

Takana on vaihderikas ja erittäin opettavainen harjoittelu Osuuskunta Pohjolan Maidon tuotantoneuvonnassa.

Pohjolan Maito on pohjoissuomalaisten maitotilayrittäjien omistama maidonhankitaosuuskunta. Osuuskunta hankkii maidon omistajatiloiltaan sekä tarjoaa omistajayrittäjille laadukkaita tuottajapalveluja. Yksi tuottajille tarjottavista palveluista on maksuton tuotantoneuvonta. Pohjolan Maidon alue on maantieteellisesti todella laaja: alueeseen kuuluu Keski- ja Pohjois-Pohjanmaa sekä Lappi. Tämän laajan alueen vuoksi harjoittelussa kului aikaa paljon myös tien päällä.

Olen aina tykännyt lehmistä ja maidontuotanto kiinnostaa minua paljon. Olen työskennellyt vuosia tilatyöntekijänä sekä maatalouslomittajana. Nyt halusin nähdä, miltä maidontuotanto näyttää laajemmassa mittakaavassa: Lähetin talvella Pohjolan Maidolle sähköpostia ja lopulta paikka varmistui puhelinhaastattelun perusteella. Tuotantoneuvojan tehtävät olivat erityinen aitiopaikka päästä näkemään läpileikkaus Pohjois-Suomen maidontuotannosta. Siinä pääsin näkemään maitotilojen onnistumisia ja haasteita.

Minun työpäiväni tuotantoneuvojana koostui esimerkiksi tilakäynneistä, tapahtumiin osallistumisesta sekä laatutyöstä. Yksi tärkein tuotantoneuvojan tehtävistä on maidon laadun seuranta ja laatutyö yhdessä tuottajien kanssa. Neuvojan tehtävänä on seurata maidon laatua aina tilalta meijerin vastaanottoon asti. Jos maidon laadussa ilmenee poikkeamia, käynnistyy neuvojan selvitystyö. Neuvojan tehtävänä on ohjeistaa tuottajia niin, että tiloilta lähtevä maito olisi korkealaatuista ja näin myös tuottajan saama maitotili olisi mahdollisimman korkea. Maidon laadulle on Suomessa erittäin korkeat vaatimukset, joten maidon laadun kanssa ollaan todella tarkkoja ketjun jokaisessa vaiheessa.

Neuvonnan työyhteisö oli erittäin mukava. Kaikki ottivat minut mukaan työyhteisöön erittäin hyvin. Osuuskunnalla on töissä kolme tuotantoneuvojaa, joilla jokaisella on oma erityinen osaamisensa maidontuottajien tarpeisiin. Esimerkiksi yhden neuvojan osaamiseen kuuluu VaDia-mittausten teko lypsylaitteistoille. Näiden mittauksien avulla varmistetaan lypsylaitteiston toimivuus. Pääsin avustajaksi muutamille mittaustilakäynneille, ne olivat erittäin mielenkiintoisia! Toisena esimerkkinä voin mainita yhden neuvojan ammattitaidon koskien säilörehun tuotantoa. Häneltä sain paljon tietoa nurmiviljelystä ja hän myös ohjasi minua korjuuaikanäytteiden keräämiseen. Niinpä minä keräsinkin Lapin alueelta toisen säilörehusadon korjuuaikanäytteet.

Säilörehunäytteiden keruuta peltolohkoilta.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Harjoittelu opetti näkemään asiat minulle aiempaa suuremmassa mittakaavassa ja hahmottamaan maidontuotannon nykytilanteen Suomessa. Tulevaisuudessa voin varmasti hyödyntää harjoittelussani saamiani oppeja myös maitotilalla työskennellessäni. Suosittelen harjoittelupaikaksi tuotantoneuvojan tehtäviä sellaiselle, jolla on tietoa maidontuotannosta tilatasolla ja yhteistyötaitoja toimia erilaisten ihmisten kanssa. Lisäksi työ on erittäin vastuullista ja osittain myös hyvin itsenäistä, mutta takuulla opettavaista ja unohtumatonta!

Topi Puurunen, agrologiopiskelija

 

Saatat pitää myös näistä...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *