Huom! Oamkin blogi poistuu käytöstä
Osana verkkoympäristön uudistustyötä blogisivusto poistuu käytöstä 30.6.2024. Blogien kirjoittajat vastaavat omien tekstien talteenottamisesta ja arkistoimisesta. Ajankohtaisten blogien julkaisemista kannattaa tarjota Oamk Journalille. Blogi on saatavilla lukutilassa sisäverkosta 31.12.2024 saakka.

Maalisuora 2023

Maalisuora oli marraskuussa 2023 Oulun ammattikorkeakoulun ja Business Oulun yhteistyössä järjestettävä ICT-alan tapahtuma Linnanmaan kampuksella. Teknologia-alan yrityksiä ja organisaatioita oli tapahtumassa yhteensä 41, joilla jokaisella oli oma esittelypisteensä, joihin opiskelijat pääsivät keskustelemaan yrityksen edustajien kanssa.

Saapuessani Linnanmaan kampukselle huomasin aulan olevan normaalia vilkkaampi. Tämä antoi hyvän vaikutelman siitä, miten opiskelijat eivät jätä kesätöiden hakemista viimetippaan, vaan alkavat jo marraskuussa tutkia ensi keväällä tarjottavia kesätöitä, opinnäytetyön aiheita ja vakituisia työpaikkoja. Tapahtuman tarkoituksena on yritysten esittelyn lisäksi myös valaista opiskelijoita yrityksen rekrytointimahdollisuuksista ja opiskelijoille tarjottavista ilmaisista kursseista.

Maalisuora tapahtuman esitteitä

Kuva 1. Esitteiden lisäksi mukaan tarttui heijastin ja monikäyttöinen päähine.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tapahtumaa oli mainostettu Oulun ammattikorkeakoulun sivulla ICT-opiskelijoille, mikä saattaa olla hiukan harhaanjohtava tapahtuman tarjontaan nähden, vaikka se on täysin oikeutetusti kuvailtu. Suurin osa esittelypisteistä oli suunnattu tieto- ja viestintätekniikan insinööriopiskelijoille, ja organisaatiot Oulun insinöörit ja Insinööriliitto olivat mukana tapahtumassa. Esittelypisteillä oli kuitenkin paljon IT-tradenomin opiskelijoille sopivia työpaikkoja tarjolla, joissa korostuivat IT-tradenomien opintoihin kuuluvia asioita, kuten ohjelmistotestaus ja web-sovellusten ohjelmistokehitys. Esittelypisteillä keskustellessa havaitsin muutaman osaamisalueen, jota työnantajat arvostavat: data-analytiikan, automaatiotestauksen ja koneoppimisen. Ohjelmointikielistä Python ja C# korostuivat monella esittelypisteellä. Tosin muutamassa esittelypisteessä toivottiin hakijalta JavaScriptin React-kirjaston hallitsemista käyttöliittymien rakentamisessa.

Kaikista esittelypisteistä parhaiten mieleeni jäivät OP, SAS ja Buutti. Yhtään väheksymättä muita esittelypisteitä, sain mainituista esittelypisteistä eniten pohdittavaa blogia varten. Tämä voisi olla hyödyllistä IT-tradenomin opiskelijoille, jotka etsivät harjoittelupaikkaa tai lisäkoulutusta ensi kevääksi.

Buutti tarjoaa IT-konsultointia ja ohjelmistokehityspalveluita. Liikevaihdon ja työntekijöiden määrän perusteella voidaan päätellä, että yrityksellä menee todella hyvin. Esittelypisteellä oli erittäin miellyttävä henkilö kertomassa yrityksestä ja heidän toiminnastaan. Harmikseni heillä on tällä hetkellä ainoa junioritason työpaikka tarjolla Tampereella automaatiotestaajaksi. Mikään ei kuitenkaan estä lähettämästä avointa hakemusta, jos ohjelmointit­aidot riittävät. Omien projektien linkittäminen työhakemukseen toistui muissakin esittelypisteissä hyväksi keinoksi töiden hakemiseen. Aloittel­evalle opiskelijalle Buutti ei taida olla kaikista helpoin paikka hakea sisään, mutta sain heidän esittelypisteestään käsityksen hyvästä työyhteisöstä, ja voisin kuvitella hakevani heidän tarjoamaa juniorin automaatiotestauksen paikkaa, jos asuisin Tampereella.

Monelle Oulussa opiskelevalle saattaa olla tuttu Kalevan artikkeli, jossa OP lupaa paljon uusia työpaikkoja Oulussa. Tällä esittelypisteellä oli pieni visailu automaatiotestauksesta. Jäin esittelypisteen edustajan kanssa keskustelemaan heidän tarjoamistaan työ- ja koulutusmahdollisuuksista, mutta ennen kaikkea olin kiinnostunut, millaista automaatiotestausta OP:lla tehdään. Esittelypisteellä toimiva henkilö oli hyvin asiantunteva teknologiasta, ja hänen kanssaan oli miellyttävää keskustella. Hän antoi minulle neuvon, että työpaikkaa voi hakea, vaikka työpaikkailmoituksessa olisi ilmoitettu paikan olevan seniorille. OP:lla käydään läpi hakijan osaaminen, joten työtä hakiessa olisi hyvä täyttää versionhallintasivu omilla projekteilla, jotka voi liittää hakemukseen. Esittelypisteellä korostettiin pulaa nuorista IT-osaajista. Tästä syystä haluan rohkaista muitakin hakemaan työpaikkoja, vaikka ilmoituksessa lukisi senior tai työpaikkailmoituksena on vaadittu vähintään 5 vuoden työkokemus. Tekijälle löytyy varmasti töitä, kunhan on intohimoa, jonka voi osoittaa.

Mielestäni yksi kiinnostavimmista esittelypisteistä oli SAS Institute. Yrityksen nimi muistuttaa lentoyhtiötä Scandinavian Airlines, mutta kyseessä on kuitenkin täysin eri yritys. SAS (Statistical Analysis System) Institute on lähtöisin Yhdysvalloista Pohjois-Carolinasta ja on laajentunut maailman suurimmaksi data-analytiikan ohjelmistoksi. Esittelypisteellä emme keskustelleet tarjoaako SAS varsinaisesti töitä, mutta he tarjoavat ilmaisen koulutuksen opiskelijoille. SAS-koulutuksesta kiinnostuneet voivat ilmoittautua kurssille osoitteessa https://www.sas.com/fi_fi/learn/academic-programs/students.html.

Maalisuora esitteitä

Kuva 2. Esitteitä kertyi päivän aikana runsaasti. Suurimassa osassa esitteissä on ohjeita työnhakuun

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Saavuttuani kotiin tapahtumasta pohdin, mitkä asiat korostuivat eniten esittelypisteillä. Suurimmassa osassa esittelypisteitä korostui yksi asia yli muiden, mikä ei kuitenkaan yllättänyt: tekoäly. Vaikka tapahtuma oli enemmän suunnattu insinööriopiskelijoille, koneoppimisen opiskelu ja vähintään perustason ymmärrys tekoälyn toiminnasta alkavat olla alalla vähimmäisvaatimuksia. Tämä tuskin tulee ohjelmoinnin opiskelijoille yllätyksenä. Jonkin verran PyTorchilla ohjelmoineena tiedän, ettei kone- ja syväoppiminen ole kevyimmästä päästä opiskella, mutta kannustaisin IT-tradenomin opiskelijoita laajentamaan osaamistaan muihin kuin opetussuunnitelman sisältöön ja hankkimaan hyödyllisiä sertifikaatteja, kuten Azure-sertifikaatin. Maalisuoran tapahtuman perusteella näkisin, että osaajia kaivataan erityisesti data-analytiikassa, pilvipalveluiden hallitsemisessa ja automaatiotestauksessa. Toki Maalisuoran yritykset ovat vain otanta Oulun seudun alueen yrityksistä, sillä IT-tradenomien laajan osaamispohjan mukaista osaamista tarvitaan ohjelmistokehityksessä.

Tekstin kirjoittaja
Joni Virvalo
Tietojenkäsittelyn opiskelija

You may also like...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *