Huom! Oamkin blogi poistuu käytöstä
Osana verkkoympäristön uudistustyötä blogisivusto poistuu käytöstä 30.6.2024. Blogien kirjoittajat vastaavat omien tekstien talteenottamisesta ja arkistoimisesta. Ajankohtaisten blogien julkaisemista kannattaa tarjota Oamk Journalille. Blogi on saatavilla lukutilassa sisäverkosta 31.12.2024 saakka.

Ammattiharjoittelusta kohti työelämää

Syksyn aikana ammattiharjoittelupaikan löytämisellä alkoi olla kiire, mutta onneksi pääsin harjoittelupaikkaan, jossa sain kehittää taitoja, joita juuri halusin oppia: Laravelilla ohjelmistokehitystä. Tosin harjoittelupaikkani ei ole ohjelmistoyritys, vaan Keski-Pohjanmaalla sijaitseva talopaketteja rakentava ja myyvä yritys. Heillä on palkattuna IT-asiantuntija, joka vastaa muun muassa yrityksen kotisivuista ja sisäisistä palveluista. Oma työnkuvani on ollut toimia hänen apulaisenaan.

Suoritan harjoittelun etänä, minkä vuoksi pidämme säännöllisesti palavereja joka maanantai. Yleensä palavareissa vaihdamme IT-asiantuntijan kanssa kuulumiset, käymme läpi senhetkisen projektin ja mahdollisesti keskustelemme seuraavasta projektista. Käytämme GitHubia versionhallintaan, jonne minulle on myös merkattu sovellukseen tarvittavia tehtäviä. Ensimmäisissä projekteissa minulle tehtiin oma branch nimeltään ”features/feedback”.

Paras asia, jonka IT-asiantuntija on minulle tehnyt, on ollut palaute. Hän käy läpi lähettämäni commitit ja kirjoittaa niihin palautteen tai perustelun, miksi jokin toinen tapa on parempi toteuttaa. Joku voisi ehkä tällaisesta loukkaantua, mutta itse arvostan perusteltua palautetta. Se lisää ymmärrystä ja auttaa kehittymään paremmaksi. Yksittäisenä esimerkkinä voisin mainita koodin formatoinnin, joka tarkoittaa, miten koodi on järjestetty ja esitetty helpommin luettavaksi. Tämä on tärkeä taito, koska se auttaa ylläpitämään projektin yhdenmukaisuutta kaikille projektiin osallistuville ja tekee koodista selkeästi luettavaa.

Laravelin käytössä on rakenteellisia piirteitä, jotka helpottavat palvelinpuolen ohjelmointia. MVC-arkkitehtuuri (Model-View-Controller) on suunnittelumalli, joka jakaa ohjelman kolmeen erilliseen komponenttiin: malliin, näkymään ja ohjaimeen. Malli edustaa sovelluksen tietomallia ja vastaa tietokantakäsittelystä, näkymä huolehtii siitä, miten tieto esitetään käyttäjälle, ja ohjain vastaa sovelluslogiikan hallinnasta ja ohjaa tietoa mallista näkymiin. Tarkempia tietoja Laravelin toiminnoista suosittelen lukemaan Laravelin omista dokumenteista sivulla https://laravel.com/docs/10.x.

Laravel

Kuva 1. Laravelin kotisivut ovat loistava paikka etsiä tietoja Laravelin käytöstä ja ominaisuuksista (https://laravel.com/).

Ammattiharjoittelussa työskentely on ollut todella mukavaa. En tosin usko, että olisin itsekseni päässyt niin nopeasti vauhtiin Laravelin käytön opettelemisessa ilman harjoittelupaikan IT-asiantuntijan neuvoja. Hänellä on loistava kyky hahmottaa, mikä logiikassa on väärin ymmärretty, ja hän selittää rauhallisesti, miten yksittäinen asia tai konsepti toimivat ohjelmistossa.

Harjoitteluaikaa on vielä reilu pari viikkoa, jolloin samalla valmistun IT-tradenomin tutkinnolla. Olen tykännyt todella paljon työstäni harjoittelun aikana ja haluaisin jatkossakin tehdä vastaavaa työtä. Joulukuun jälkeen minulla ei ole vielä tiedossa uutta työpaikkaa, mikä luonnollisesti tuo painetta elämään. Kuitenkin uskon saaneeni ammattiharjoittelun kautta sen verran lisää kokemusta, että tulevana keväänä työnhakuni on menestyksekkäämpi kuin viime vuonna. IT-alalle työllistyminen on tällä hetkellä prioriteettini. Opintojeni päättymisestä huolimatta jatkan ohjelmointitaitojeni kehittämistä, koska kiinnostukseni alaa kohtaan on vain kasvanut mitä enemmän olen työskennellyt.

Tekstin kirjoitti,

Joni Virvalo
Tietojenkäsittelyn opiskelija

You may also like...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *