Pienistä puroista suuria virtoja!

Tiedättehän, kun joskus pienestä asiasta poikii jotain suurempaa? Vaikkapa kirjahyllyä järjestäessä huomaa hetken päästä, että onkin vaihtanut koko olohuoneen järjestystä.

Kesällä innostuimme ystäväni kanssa organisoimaan Nokelan alueelle pihakirppiksen. Kuulimme, että Nokelassa on perinteitä pikniktapahtumille, mutta päätimme kokeilla jotain erilaista. Pihakirppikset ovat kasvattaneet suosiotaan, innostuisivatkohan nokelalaiset moisesta? Perustimme tapahtumasivun facebookiin ja kutsuimme kavereita ja alueen asukkaita mukaan. Teimme myös pienet mainokset ja levitimme niitä postilaatikoihin. Osallistujat kirjoittivat facebookissa tapahtuman ”seinälle” kirppiksensä osoitteen ja tarjonnan. Jokainen kutsui mukaan myös omia ystäviään.

Tapahtuma onnistui hyvin. Parasta päivässä oli osallistujien mielestä lämmin ilma ja ”kauppakin kävi”. Kaikista parasta kuitenkin oli keskustelujen perusteella se, että tutustui naapureihin.

Yhtenä rauhaisana lomapäivänä tapahtuman jälkeen havahduin harmittelemaan, ettei kirppisinnolle ollut mitään pysyvämpää ylläpitofoorumia. Kun tapahtuma on ohi, pihakirppiksen facebook-sivu häviää keskusteluineen bittiavaruuteen. Voisiko Nokelan pihakirppikselle perustaa omat sivunsa? Entä miten olisi Pihakirppis Oulu -koostesivu, joka kokoaisi yhteen kaikki Oulun alueen pihakirppikset? Tuumasta toimeen! Sivu oli nopsasti perustettu ja laitoin kutsua kavereille. Ajankohta oli erinomainen, heinäkuun lopussa oli monenlaisia pihakirppiksiä ympäri Oulua – sivu sai heti sisältöä.  Yllätykseni oli melkoinen, kun seuraavana päivänä avasin sivun ja huomasin sivun keränneen 260 tykkääjää yhden päivän aikana. Koostesivulle oli selvästi kysyntää. Elokuun loppuun mennessä sivu on kerännyt yli 600 tykkääjää, ja toiminut mainoskanavana jo kymmenille pihakirppiksille.

Pihakirppis Oulu -sivun toimivaa rakennetta pohtiessani tein tutkimusretkiä facebookissa ja törmäsin myös sivuun nimeltä Siivouspäivä. Viime keväänä ensimmäisen kerran järjestetty tapahtuma oli saanut yli 600 kirppiksen pitäjää mukaan ympäri Suomea, tosin pääkaupunkipainotteisesti. Otin Siivouspäivän puheeksi Pihakirppis Oulu –sivulla, ja tapahtuman järjestäminen sai kannatusta myös Oulussa. Siivouspäivän idea on kiehtova: Siivouspäivä on ”kierrätyksen, vanhojen tavaroiden ystävien ja kaupunkikulttuurin uusi juhlapäivä – jossa koko kaupunki muuttuu yhdeksi päiväksi kirpputoriksi”. Kuulostaa hyvältä! Tätä kirjoittaessa Oulun Siivouspäivään lauantaina 8.9. on ilmoittautunut kymmenen eri kirppistä, joista puolet on useamman järjestäjän yhteisiä, isompia keskuskirppiksiä.

Siivouspäivä Oulu facebook-sivua päivittää kanssani ammattijärjestäjä Katriina Juoperi, jolta saa vinkkejä kodin tavarakaaoksen taltuttamiseen. Ensimmäinen vinkki kuuluu näin: ”Jos esineestä ei ole hyötyä, siitä on haittaa. Pyydä jokaiselta esineeltä perustelu, miksi se vielä saisi jäädä kotiisi.”  

Itsellänikin on pari toimivaa teesiä:

Toisen roska on toisen aarre
Yhteisöllisyydessä on voimaa – Tule mukaan Oulun Siivouspäivään 8.9.!

Vapaa-ajalla kirppiskoordinaattori, arkena Oulun 4H-piirin luonnontuoteneuvoja
Niina Jortikka

www.facebook.com/PihakirppisOulu
www.facebook.com/SiivouspaivaOulu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *