Huom! Oamkin blogi poistuu käytöstä
Osana verkkoympäristön uudistustyötä blogisivusto poistuu käytöstä 30.6.2024. Blogien kirjoittajat vastaavat omien tekstien talteenottamisesta ja arkistoimisesta. Ajankohtaisten blogien julkaisemista kannattaa tarjota Oamk Journalille. Blogi on saatavilla lukutilassa sisäverkosta 31.12.2024 saakka.

19. luukku – kirjaston joulukalenteri

19. luukku - kirjaston joulukalenteri

Kahvakuulakoulu

Onko oma hyvinvointi sinulle tärkeää? Kaipaatko piristystä arkeen? Haluatko liikkua, mutta et tykkää käydä kuntosalilla? Vai onko uudenvuodenlupauksesi kenties uusi liikuntaharrastus?

Ratkaisu on kahvakuula! Oululaisen Tuomo ”koko kansan Kahvakuulamies” Kilpeläisen kirja Kahvakuulakoulu neuvoo, kuinka harjoitellaan kahvakuulalla. Kirja sopii ohjekirjaksi kaikille, jotka ovat kiinnostuneita kahvakuulailusta, sekä aloittelijoille että jo kokeneillekin kuulailijoille. Kirjassa esitellään laaja kirjo kahvakuulaliikkeitä hienojen tekniikkakuvien avulla. Oikeaan suoritustekniikkaan pureudutaan tarkasti ja visuaalisesti.

Kahvakuula on siis metallinen kuula, jossa on kahva. Liikuntavälineenä kuula on kuin mikä tahansa paino, mutta muotonsa ansiosta sillä voi tehdä lukuisia erilaisia liikkeitä. Kuulien paino vaihtelee neljästä kilosta jopa sataan kiloon. Aloituspainoksi Kilpeläinen suosittelee naisille kuusikiloista, miehille 12-kiloista kuulaa. Treenit tehdään yleensä vaihdellen kahta eripainoista kuulaa, joten kannattaa hankkia kaksi kuulaa. Kaupoissa myydään nykyään jopa muovisia ja erimuotoisia kuulia. Jos aiot ostaa oman kuulan, satsaa perusmalliin: metalliseen, pyöreäkahvaiseen ja pyöreään kahvakuulaan. Se on paras!

Kahvakuulailun vahvuus on sen riittävän yksinkertaiset ja suhteellisen helpot liikkeet. Se sopii eritasoisille liikkujille ja on erittäin monipuolista liikuntaa. Kahvakuula kehittää lihaskuntoa, kehonhallintaa, tasapainoa, kestävyyttä ja liikkuvuutta. Yksi parhaista puolista on se, että kahvakuulailla voi helposti eri paikoissa, sekä sisällä että ulkona, ja jopa vartissa saa tehtyä hyvinkin tehokkaan treenin. Kahvakuula sopii siksi erinomaisesti työpaikalle taukoliikuntavälineeksi, ja on helppo ottaa matkallekin mukaan. Kahvakuulailu on myös erittäin haastava laji, jossa ratkaisevaa on koko kehon hallinta. Kaikki lihakset pääsevät ja joutuvat töihin! Minulle itselleni hyvänolontunne kahvakuulailun jälkeen on sanoin kuvaamaton. Muista kuitenkin venytellä suorituksen jälkeen. Seuraavana päivänä voit huomata käyttäneesi lihaksia, joiden olemassaolosta et aiemmin tiennyt mitään.

Jos innostus jostain syystä lopahtaa, ja olet kerinnyt hankkimaan kuulan kotiin, voit käyttää sitä vaikka ovistopparina tai paperipainona. Varoitan kuitenkin, että kuulailuun jää todella helposti koukkuun. Oulussa voit onneksi harrastaa kahvakuulailua monessa eri kuntokeskuksessa, jos sittenkin tykkäät liikkua ryhmässä.

Kaikki kuulailemaan! Varo vain, ettet saa kuulaa kalloon!

Kilpeläiseltä on aiemmin ilmestynyt kirja Kahvakuulalla kuntoon.

Lähdeviite: Kahvakuulakoulu / Tuomo Kilpeläinen. [Lahti] : Fitra Oy, 2012. ISBN:978-952-6618-02-9 (nid.) Varaa tämä kirja Leevissä!

You may also like...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *