Muutos = mahdollisuus?

Sanotaan, että ainoa varma asia elämässä on muutos. Syksyllä käsittelimme Johtamisen ja esimiestyön kurssilaisten kanssa muutosjohtamista sekä teorian kautta että toiminnallisesti.

Muutosjohtaminen voi olla ennakoivaa dynaamisten ja uusiutuvien organisaatioiden kehittämistä tai pakollista sopeutumista muuttuviin olosuhteisiin. Nykyisten Yt-uutisten maailmassa se on useimmin jälkimmäistä, negatiivista muutospuhetta ja saneeraamista. On kuitenkin myös yrityksiä jotka laajentavat ja palkkaavat lisää väkeä. Kurssilla kokosimme yhdessä käsitystä siitä millaista on hyvä ja tuloksellinen muutosjohtaminen.

Kuuluisassa muutosjohtamisen kirjassaan John Kotter kertoo tarinaa pingiiviniyhteiskunnasta, jonka kotina toimiva jäävuori on sulamassa. Opiskelijoiden kanssa pohdimme mitä voimme oppia noilta pingviineiltä. Tarinan takana onkin vankka aineisto erilaisista tilanteista muuttuvissa organisaatioissa ja siitä, millaisilla keinoilla muutos voi jopa koitua menestykseksi.

Tutkailimme myös organisaatiokulttuurin merkitystä. Inspiroivan johtamisen guru René Carayol sanoo, että organisaatiokulttuuri on menestymisen kannalta tärkeämpää kuin strategia. Kilpailijat voivat kopioida ja toteuttaa jonkin tuottavan strategian nopeastikin, mutta organisaatiokulttuuria eivät. Sen kehittäminen vaatii pitkäjänteistä, järjestelmällistä työtä. Asiantuntijatyön aikakautenamme kulttuuri myös määrittää paljon sitä, millaista laatua ja tehokkuutta työntekijät tuottavat.

Kokeilimme näitä asioita kurssilaisten kanssa mm. tuottamalla tarinoita erilaisista johtamisen tavoista ja pohtimalla niiden käyttöä organisaatiokulttuurin kehittämisessä. Tutustuimme myös organisaatiokulttuurin kehittämisen tapoihin mm. Googlen toiminnassa. Kokeilimme myös päätöksenteon haasteellisuutta muutostilanteissa draaman keinoin.

Opiskelijat kommentoivat draamaharjoituksen jälkeen, että haasteita kohtaavassa organisaatiossa on paljon helpompi olla työntekijöiden joukossa kuin istua pomon tuolilla vastaamassa hankaliin kysymyksiin ja vastuussa päätöksistä. Yhteinen johtopäätöksemme oli myös, ettei muutokselta voi työelämässä välttyä ja että viestintä on keskeisessä roolissa muutosten johtamisessa. Totesimme myös, että organisaatiokulttuurin näkökulma on avain työhyvinvoinnin kehittämiseen, mikä on ajassamme suurimpia yksittäisiä työelämän haasteita valtakunnallisellakin tasolla. On hienoa huomata, että voimme tuoda siihen Oamkissa oman pienen panoksemme valmistuvien opiskelijoiden osaamista vahvistamalla!

Sanna Oja, tuntiopettaja