Blaine Harden: Leiri 14 – Pako pohjois-Koreasta

Salaperäisestä Pohjois-Koreasta tihkuu tietoja vain harvakseltaan, vaikka maasta uutisoidaankin nykyisin melko ahkerasti. Kuitenkin viime vuosina on alkanut ilmestyä kirjallisuutta maasta pakenemaan päässeiden kokemuksista. Kirjat eivät luonnollisesti ole kevyttä luettavaa keskitysleirikertomuksineen, mutta tarjoavat häivähdyksiä yhdestä maailman suljetuimmasta valtiosta.

Washington Postin ulkomaankirjeenvaihtaja Blaine Harden on kirjoittanut Shin Dong-hyuakin haastatteluihin perustuvan kirjan, jossa Pohjois-Korean suljetuimmalla vankileirillä vuonna 1982 syntynyt Shin pakenee leiriltä, päätyen Kiinan kautta Etelä-Koreaan ja sieltä Yhdysvaltoihin. Leiri 14 (ilm. 2012)  kertoo nälästä, väkivallasta ja ihmissuhteista, jossa olosuhteet ovat vieneet ihmiset eläimen tasolle. Elämänsä häpeällisimmäksi kokemuksekseen Shin kertoo äitinsä ja veljensä ilmiantamisen ja siitä aiheutuneen teloituksen seuraamisen. Leirillä vain oma etu oli tärkein.

Nykyisin Shin Dong-hyuk kiertää eri puolilla maailmaa kertomassa vaikeista kokemuksistaan, koska uskoo sen olevan oikein. Elämä voi ehkä ulkoisesti muuttua maastapaon jälkeen helpommaksi, mutta sopeutuminen täysin uudenlaiseen kulttuuriin, omat häpeän tunteet ja menneisyyden haavat eivät päästä helpolla. Jossain kuitenkin siintää toivo paremmasta ja halu saattaa tietoisuuteen, mitä Pohjois-Koreassa tapahtuu.

”Olen kohoamassa eläimen tasolta, mutta edistys on todella hidasta. Joskus yritän itkeä ja nauraa kuin muut kokeillakseni, tuntuuko se joltain.”    – Shin Dong-hyuk

 

 Muita aiheeseen liittyviä kirjoja:

  • Kang Chol-hwan, Pierre Rigoulot: Pjongjangin akvaariot. 10 vuotta Pohjois-Korean gulakissa. 2010.
  • Barbara Demick: Suljettu maa. Elämää Pohjois-Koreassa. 2012.

 

Pirita H.  KIR2SN


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *